-
Ania
jakiś tydzień temu odkryłam że Dali to jednak coś więcej niż "płonaca żyrafa" i "uporczywość pamięci" i od tego dnia przewertowałam dzisiątki albumów i biografii i nadal nie mam odp na jedno pytanie, a że wy znawcy to pewnie wiecie:)
Dali czesto trzymał sie przez jakiś okres jednego motywu albo w obrazach umieszczał coś, co w zasadzie nijak się miało do całości ale samo w sobie tworzyło odzielną historie. (np. umieszczanie na obrazie obrazu kobiety i rolnika)
i może mi odpowiecie o co chodzi z tymi mrówkami(przynajmniej na to mi to wyglada) i konikiem polnym na obrazach z bodajrze 1929 ("profanacja hostii","oświetlone przyjemności""ponura zabawa" itp) roku. nurtuje mnie to strasznie, bo Dali powielał to wielokrotnie i chyba nie bez powodu, i może raczył kiedyś wyjasnić po kiego te owady,i opisano to w jakiejś biografii, której nie przysżło mi jeszcze czytac:)
pozdrawiam
-
Veruś z krainy czarów
z tego co wiem to on od dziecinstwa bał się tych że własnie koników polnych i wogole za owadami jakos nie przepadał...:) i dlatego chyba zamieszczał je w tych obrazach jako wyraz swoich fobii. Jeśli chodzi o mrówki to np. w "Psie andaluzyjskim" , kiedy wychodzą z dłoni są symbolem onanizmu , jednak w tym przypadku to raczej nie o to chodzi..
Oczywiście moge się mylic ale to tak z tego co mi sie obiło o uszy czy tez oczy wnioskuje :) -
Jac
Mrówki w dziełach Dalego są symbolem zgnilizny i zepsucia, no i jak mówi Veruś z krainy czarów, są symbolem masturbacji. W obrazie pt: "Wielki Masturbator" także jest pasikonik, ogromnych rozmiarów, na jego odwłoku także kłębią się mrówki. Dali potwornie się bał pasikoników. -
Ania
symbol zgnilizny i zepsucia? hym ciekawe czy to związane z incydentem "gnijącego nietoprzea w mrówkach" z dzieciństwa...no ale można by tak gdybać.
w każdym razie dzieki za odp:) -
-
a ja czytalam ze mrowki to nie tylko smierc ale tez symbol pozadania seksualnego. a skad te morwki otoz kiedys maly Dali mial nietoperza, lecz pewnego dnia jego nietoperek umarl a calego jego cialo [a raczej zwloki] oblazly mrowki - od tej pory jednoczesnie fascynowal sie i bal sie ich.
oprocz tego wszystkiego jest jeszcze pelno jajek :D np metamorfoza narcyza . -
Anonim
cześć:D mam generalnie mały problem, byłbym wdzięczny jakbyście mogli mi pomóc:) otóż analizuje sobie obraz "Wielki masturbator" i nie potrafię wymyślić co symbolizują takie kolorowe włoski wyrastające z polika. One coś znaczą, czy to tylko taka shiza? -
Yan
Pasikonik jest symbolem męskiego członka oczywiście. Obraz Wielki Masturbator jest niejako autobiografią autora. Sami sie domyślcie why;] -
Lipshitz
Dali miał fobie dotyczącą mrówek i koników polnych, kiedy np. w trakcie jego pracy do pokoju wskoczył konik polny, Gala musiała rzucać wszystko i biec 'ratować' Dalego i wynieść konika z pokoju,
Co do psa andaluzujskiego i mrówek na dłoni - owszem słyszalam dokladnie to samo w związku z masturbacją; ) -
kamikadze1300
-
Anonim
Tajemnica pasikoników ... str 110 "Moje sekretne życie" . Tak na marginesie to zeby w ogole zaczac rozmowe na temat Dalego Trzeba przeczytać ta ksiazke. A co do zdania "Pasikonik jest symbolem męskiego członka oczywiście" to jakos nie jestem przekonana :) Wiem natomiast ,ze róg nosorożca ktory baardzo czesto pojawia sie w roznych kontekstach calej tworczosci Dalego oznacza symbol meskosci. Róg zmielony na proszek jest znany na calym świecie jako arfodyzjak... :) np. w obrazie 'Młoda dziewica zabawiajaca sie rogiem wlasnej niewinnosci.' pzdr:*