Rysunek, Malarstwo, Rzeźba [1926]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Gutekfiutek

Co do "zmuszania" do nauki w PL na studiach artystycznych, to się z tym nie spotkałem.
    Z selekcją też jest różnie.
    Więc jeśli liczysz na to że byłabyś naciskana żeby robić więcej to chyba się mylisz:)

Co do tych różnic między UK i PL w nauczaniu + ogólnym podejściu, to ja piszę z p-ktu widzenia grafika tu pracującego, dodatkowo jak już pisałem mam rysunek postaci, aczkolwiek to jest Adult Education.
    Widzę poziom/podejście i grafików już wykształconych, przy okazji oglądam projekty i podejście nauczycieli i studentów w college'u w którym mam zajęcia.
    Brytyjczycy nie mają niestety krytycznego podejścia do twóczości wszelakiej - to nie tylko moja opinia, wielu polskich grafików pracujących w UK się ze mną zgodziło. Usłyszenie szczerej konstruktywnej korekty to chyba niemożliwość.
    Podejrzewam że podobne bezkrytyczne podejście mają także wykładowcy - patrząc na projekty/prace w tym moim college'u to poziom (Art studiuje ok 200 osób) jest żenująco niski. Być może na twojej uczelni jest inaczej.
    Co do dobrej jakości kształcenia i tp. to ja patrzę na to z p-ktu widzenia już osoby pracującej w branży. I niestety jakoś jest tak ze u mnie w okolicy niby jest mnóstwo uczelni artystycznych, a angielscy graficy powoli zaczynają być mniejszością. Tak jest zresztą chyba w całej branzy cgartu...

Dodatkowym (dla mnie) problemem - po obejrzeniu galerii twojej uczelnii - jest dosyć specyficzne podejście do sztuki przez duże eSZ. Dosyć tu częste, w PL zresztą też...
    Jesteś w wieku w którym się pierwszy raz zdaje na ASP, to oznacza że będąc w PL żeby mieć szansę dostania się na uczelnię musiałabyś już od minimum 2 lat chodzić na rysunek/malarstwo.
    Z galerii Tej szkoły w Leeds wynika że nie spędzacie za duzo czasu rysując/malując, tylko macie jakieś projekty.
    Na ASP się takie rzeczy robi, ale robią to ludzie raz że starsi, dwa że jednak jakośtam wykształceni plastycznie.
    Przed 20stką chyba jednak rysunek/malarstwo/kompozycja są dosyć ważne. A sztukę i bycie kreatywnymi to można sobie na później zostawić. Te pareset martwych/postaci jednak przydaje sie zrobić.
    Z mojego punktu widzenia wygląda to tak ze osobom które tak naprawdę nie mają mocnych podstaw uczelnie często wmawiają że są Artystami.
    To się nawet przekłada na liczbę zajęć - w PL jeden kurs rysunku to kilka lekcji w tygodniu, tutaj nie widziałem niczego co miałoby więcej niż jedną. Dodatkowo u mnie na rysunku poza trwa (w sumie) 1 godzinę i 10 minut - w PL przeważnie 3h.

Możesz popytać na twojej uczelni - moze byłaby dla ciebie możliwość wyjazdu na jakiegoś Erazmusa do PL, na jakąś uczelnię artystyczną.
    Dobrym pomysłem mógłby być jakiś kurs rysunku, moze w jakimś atelier gdzie powaźnie do tego podchodzą. I minimum 3x w tygodniu.

Prace pokaż, bez tego to w ogóle trudno cokolwiek powiedzieć.
  • justyna

nie rozumiem tego czesto uzywanego okreslenia 'sztuka przez duze 's' albo 'sz'', to pojecie jest wzgledne i szczerze mowiac slysze tyle roznych chocby przez te szkole, ze odechciewa mi sie w ogole o tym dyskutowac.

w kazdym badz razie. o asp zawsze mowia jak o najlepszej artystycznej polskiej szkole. jesli wiec mialabym wracac do tego kraju zeby sie uczyc to chyba tylko tam.
    pytalam o wymiany uczniow, nie maja wymian do polski; ]

od dzieciaka ojciec mnie uczyl rysunku i plaskorzezby wiec do nadrobienia teczki raczej nie potrzebowalabym zadnych smiesznych kursow, z reszta stary ciagle moze mnie uczyc tu na miejscu, w domu.
    jestes pewien ze moi rowiesnici nie maja szans dostania sie do asp bo nie robili kursu...?

'robicie jakies projekty' - tak, wlasnie te projekty wymagaja odemnie troche prac. wlasnie na tym polegaja. jest np mialam projekt pod tytulem 'verticals' to musialam najpierw dwa tygodnie rysowac architekture, szlam na miasto z tablica, duza kartka i olowkiem i jechalam wszystko prosto bez uzycia linijki [potem linijka sprawdzali czy prosto z oka zrobilam], nastepnie malowalam rozne wyobrazenia na temat lini pionowych lub po prostu pionu i mogla to byc abstrakcja albo cos normalnego jak np namalowanie lampy na ulicy. Potem musialam sobie wybrac ostateczny pomysl na temat pionu. Postanowilam namalowac symbolicznego ‘penisa’ w wzwodzie, strzelajacego na bialo. Jednoczesnie jako iz jest to drazliwy temat – upodobnilam tego penisa do dwoch rewolwerow. Jako iz postanowilam to zrobic jak symbol to wszystko jest prostackie i sklada sie z kilku prostych machniec pedzlem plus potem rozdmuchiwanie bialej farby... nie wiem co uwazasz ze jest nie tak w takim projekcie? fakt, mogly by byc dluzsze to bym wiecej pomeczyla sie z takimi architektowymi [nie wiem czy dobrze napisalam ha sorry za bledy jesli robie duzo] rysunkami ale jak mowilam: moge robic wiecej jesli sama sie kopne w tylek i zmusze do tego. Tak czy inaczej owy projekt wymaga wstepnego research tematu czyli jak to wlasnie bylo o verticals to musialam zrobic duzo rysunkow o pionowych liniach. Tak samo jak Ty majac np rysunek czlowieka musisz rysowac duzo roznych cial w roznych pozycjach.

To co mowisz jeszcze o Twoim doswiadczeniu nauki tu to naprawde musielismy trafic na dwie rozne rzeczy. ja mysle ze to co robi sie w moim collegu jest naprawde fajne i dobre. przez pewien czas chcialam pojsc zamiast na fine art to na graphics. na pokazie graphics zobaczylam swietne prace i to jak sie wypowiadali o nauce graphics brzmialo wrecz przerazajaco - praca non stop. zdecydowalam jednak isc na fine art a nie graphics bo doszlam do wniosku ze siedzialabym tam kilka lat dzien w dzien nosem w monitorze i zapierdzielala az do oslepniecia; ) nie no serio, b.dobrze sie prezentowali i te prace...
    ale ja po prostu preferuje fine art. a tam tak nie cisna.
    wszystko byloby swietnie gdyby nie fakt, ze ja potrzebuje cisniecia i wyrobienia reki

tak w ogole za uczenie sie tam [asp] placi sie?

znowu sorry za rozpisanie sie.
    pokaze jak wrzuce na photobucket, moze jutro
| |

Rysunek, malarstwo, rzeźba - od strony technicznej jak i artystycznej. Mniej i bardziej doświadcze...

Fotki

Miejsca grona (0)