-
encre noir
Pytanie to całkiem na serio, bo... czym jest właściwie artyst(k)a? Czy artystka i artysta czymś się różnią, od siebie, społeczeństwa?
No i po czym poznać, że ów osobnik, to artysta jest...?
Ot, choćby po to, żeby nie dać się nabrać pierwszemu lepszemu samobójcy malującemu obrazki w złamanym różu...
Zachęcam do filozofowania i zadawania jeszcze głupszych pytań. :) -
Anonim
ja po prostu robię to co lubię...
ale żeby od razu artystą się zwać? eee... -
mońKa
w moim przekonaniu artystą jest ten, który czuje to co tworzy... Ja od dawna nie czuję, więc artystą się zwać przestałam... -
Wyznawczyni
Ja nie jestem artystka, ale mam artystyczną duszę, artystyczny bałagan na głowie, mój chory umysł cos tam tworzy, artystyczny jest mój pokój, który ma swoją duszę i jestem jak każdy artysta wrażliwa, nadwrażliwa... Nie jestem artystką, bo za mało tworzę, jestem za leniwa, a to wszystko jest na niskim poziomie! -
-
Anonim
Artysta jest zwykla osoba,która tworzy rzeczy niezwykłe,która tworzy cos z siebie,coś co w niej istnieje,tego nie można sie nauczyć,to się w sobie ma.To sposób bycia,sposób istnienia,to pewne wyrafinowanie,które widać,kiedy ma wenę.Artysta jest "lekki",porusza się tylko dzieki chmurom,wystarczy postawić księgowego obok i będzie wiadomo o czym mówię.Lekki umysł,choć zawsze duzo na głowie,Bałagan... nie zawsze świadczy o artyzmie,chyba,że w kuchni; ) bo mozna byc artysta kulinarnym,artysta malarzem,artysta w każdej dziedzinie.Każdy jeden ma blysk w oku,a jak tworzy to jest bardziej skupiony niż niejeden smiertelnik wypelniający świadczenia podatkowe.Artysta przede wszystkim nie tworzy dla siebie-tylko dla ludzi go otaczających,bo cóż to by był za egoizm....a artysta egoista nie jest.Artyści posiadaja zmysł piekna,zmysł,dzieki któremu dostrzegaja to,czego inni nie widzą i cieszą się tym oddając to właśnie w swoich dziełach. -
Monika
Piękny opis...(:
Tylko z jednym zgodzić sie nie moge.
Artysta przede wszystkim tworzy "dla siebie", a jeśli nawet dla innych to po to by mowić o sobie, albo o tym co go trapi w danym momencie.
Może artysta to nie egoista, ale juz psychologowie stwierdzili, ze artysta to osobowość "narcystyczna". -
ROMANobrodi
-
Kasia Ania Marysia
-
Monika
-
Kasia Ania Marysia
-
Monika
-
encre noir
>Monia napisała:
>to tylko malarz moze byc artysta?
>
To ciekawe pytanie! Bo ostatnio słyszałam juz nawet, że jakiś "stylista włosów", czy inny fryzjer, jest artystą... Czy jest jakiś zakres zawodów w których można zostać artystą, czy można być artystą wymiany uszczelek?? :|
-
Anonim
Myśle.. ze to widać na pierwszy rzut oka ,czy ktoś jest artystą czy nie..Artysta ma w sobie dużo wrażliwości na piękno lub brzydote.Widzi to czego wlasnie INNI nie widzą i probuje dlatego to innym jakoś pokazać. -
Anonim
>Monia napisała:
>Piękny opis...(:
>Tylko z jednym zgodzić sie nie moge.
>Artysta przede wszystkim tworzy "dla siebie", a jeśli nawet
>dla innych to po to by mowić o sobie, albo o tym co go
>trapi w danym momencie.
>Może artysta to nie egoista, ale juz psychologowie
>stwierdzili, ze artysta to osobowość "narcystyczna".
własnie dlatego napisałam,że nie maluje dla siebie.Jest to,masz rację,narcyzm,bo artysta nie lubi stać w cieniu.Lubi jak go podziwiają; )
Czy można zostac artystą w każdej dziedzinie?
Myślę,że nie.Można zostać mistrzem fryzjerstwa-artystą w pewnym sensie też,ale wymiana uszczelek-nie przesadzajmy i nie róbmy z artystów hydraulików-oni mogą być specami w swoim fachu.
Artysta to osoba specyficzna,myślę,że po części troszkę niesmiała-ale jak tworzy to jest bardzo pewna siebie.Fakt,jest wrazliwa,wszystkie uczucia wkłada w swoje dzieła,tą delikatnośc ze zdecydowaniem.
Myslę też,że artysta nigdy nie nazwie się artystą,tak jak nigdy nie powie,-tak-to dzieło jest wspaniałe.
-
Pruszu
Ktoś kiedyś zaśpiewał: "Bo wszyscy artyści to prostytutki..." By być "prostytutką" trzeba się sprzedać, a mi się to jeszcze nie udało, a tak bym chciał; ] -
Anonim
-
Anonim
myślę,że "cos tworzyć",uczynić z niczego "coś,wydobyć piekno,pokazać je w innym świetle,w innym wymiarze,w innym znaczeniu.Artysta to czlowiek nietuzinkowy i niejednolity,więc i mozliwości na tworzenia i pokazanie siebie jest bardzo duzo. -
Anonim
Czyli np. działalność grupy SUKA OFF to "ukazywanie czegoś w nowym świetle i wydobywanie piękna ?
Ah i trzeba odróżnić artystów od rzemieślników. -
Anonim
Suka Off-szczerze mówiąc troszkę to perwersyjne,ale jak widać mają swoich odbiorców.Nie koniecznie coś co nas odraża,nie może być w jakis sposób ciekawe.Niektóre zdjęcia są fajne,podobaja mi się,ale reszta to troszkę dla mnie za "ostre".
Suka off-myślę,że jak najbardziej ukazują cos w innym świetle i tylko ktoś,kto ich ceni,lubi,bądx podziwia,będzie potrafił powiedzieć co to takiego.To jest sztuka,a ona może być piekna,perwersyjna.Kogos może szokować,kogoś może zadziwiać lub gorszyć,ale zawsze będzie sztuką.
Każdy indywidualnie odbiera to co widzi,to co chce nam przekazać autor,więc dla jednego coś może być piękne,dla innego niestety nie.
Tak samo jest zespół In Strict Confidence.Jeżeli ktoś znajdzie zakładkę o nim,to zobaczy jakie mają zdjęcia.
Jak dla mnie rewelacja!
I zgodzę się z tym,że rzemieślnik a artysta-to 2 rózne bajki....choć,i jeden i drugi mają cos wspólnego; ) Usuń wpis
Cytuj Odpowiedz -
Anonim
Myślę że większość "artystów" to właśnie po prostu rzemieślnicy, by zostać i móc się nazywać "artystą" trzeba przekroczyć moim zdaniem pewną granicę. Jakiejś pospolitości, wznieść się ponad normę i zrobić coś naprawdę innowacyjnego, teraz sztuka jest wtórna niczym nie zaskakuje i niczego nowego nie wnosi. Naprawdę mocno trzeba się postarać by stworzyć coś innego.