ROWER |®wery| ROWERY [8114]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • I'm Specialized

zapraszam do dyskusji o częściach w nowym wątku
  • I'm Specialized

dzisiaj 07:45 zakladam nowy temat..poniewaz w tym ogolnym ..zrobił się straszny zamet.. tysiac pytan.. tysiac odpowiedzi...

moja waga 90 kg... potrzeby? XC..ale bez szaleństw... dalsze potrzeby? w miare doby amor...

wczoraj rozpatrywałem R7 elite ... ale okazało sie, ze podobno jestem za ciezki.. a do tego serwisanci rowerowi powiedzieli, ze sa z nim podobne problemy jak z SIDem...

zostaje REBA sl - kontra - MARZOCCHI xc 600
    jesli ktos z Was ma taki amor..prosze napisac..jak sie na nim jezdzi..jaki jest w eksploatacji.. itd.

do tej pory mialem marzoga..ale.. xc 600 wazy 2 kg... przegrywa z rebą ktora wazy 1,6 kg... ciezko mi sie zdecydowac.

pozdrawiam i czekam na jakies sensowane odpowiedzi - podpowiedzi

M jak Mieszko

Ale Marzok ma skok 100-140mm a Reba 100mm :-) Ja mam XC500 i jestem zadowolony, jedynie trzeba je dotrzec, zeby zaczely dzialac jak maselko. Sztywnosc boczna jest ok, golenie 32mm, tarcze mam 180 w Magurze Marcie i nie ma zadnych problemow. TST5 dziala spoko i dla mnie to lepsza opcja niz ETA, bo support w Treku jest nisko. Mialem amora z ECC i na podjazdach zdyt czesto zahaczalem o korzenie/kamienie/cokolwiek wystajacego, a to jest cos na styl ETA, tyle, ze bez tych pozostajacych 30mm skoku. XC600 dostal dobre recenzje i sprawdza sie jako amor do Trail Ridingu, czyli to jest juz cos wiecej niz XC. Reba to taki sprawdzony amor, ciagle dobre recenzje, do XC powinien byc w sam raz. Musisz sie zastanowic czy chcesz miec czasami mozliwosc uzycia tych 40mm skoku ekstra. Jesli nie, to kup Rebe (chyba, ze roznica w cenie bedzie duza na korzysc Bombera).

Jezeli zwykle xc i maratony to jest to co lubisz to Reba, jesli jednak czasami masz potrzebe na cos wiecej to XC600.

radosny

takich wlasnie odpowiedzi oczekiwałem :)

wyczytalem ze xc600 ma skok 100mm.. ale.. mniejsza o to.. coraz bardziej sklaniam się w kierunku.. reby :) starczy mi w zupelnosci.

dzieki

Kubu
    Mówimy o rocznikach 2007 czy 2008 (zakładam że Mieszko ma tego 2008)? Jeśli myślisz nad Marcokiem 2007 to skok był 100 lub 130mm. Przy czym te widelce wg MR były sztywne do skoku 110mm (SL miał możliwość zmiany skoku 90-130). Powyżej tej wartości dało się zauważyć minimalną utratę oczekiwanej sztywności. Przy czym XC 700SL był lżejszy od XC 600 i waga jego wynosi 1750gr (Gregorio) lub 1650gr (Magazyn Rowerowy). W 2008 XC są sztywniejsze przez nowe odlewy stąd skok 140 mm.
  • radosny

wszystko mi jedno czy tu dyskusja ma sie toczyc czy tam.. wazne zeby sie toczyla.. czekam na oponie uzytkowników REBY ...

juz prawie prawie sie zdecydowałem :)

• I'm Specialized

W sprawie reby powiem ci tak, ja jeżdziłem na rebie sporadycznie, lecz zawsze ustawiając ją pod siebie ( centrum testowe) i byłem pod bardzo miłym wrażeniem, Rebe w wersji Race uzywa mój znajomy, zresztą mechanik rowerowy. Koleś waży ok 120 kg i nie ma zadnego problemu ze sztywnościa czy ustawieniem, do tego reba jest bardzo prosta w serwisie.

Drugi ze znajomych wazący ok 100 kg w ciagu 2 miesiecy 3 razy targał do nas swojego R7 raz pusciła komora, 2 razy popsuła się blokada. R7 jest fajny ponizej 70 kg jak powyzej sugeruje rebe albo marcoka
  • radosny

no wiem, wiem.. wlasnie R7 odpadl wczoraj w przedbiegach.. niby zacny, ale.. nie na moje gabaryty :)

reba wychodzi na prowadzenie...

SL.. bo chyba mnie nie stac na RACE.. ale.. reba to reba :)
  • radosny

klamka zapadla :

miala byc REBA sl.. ale.. bedzie REBA race .. dobra cena 1299zl.

czekam na dostawe :)

• I'm Specialized

Gratuluje zakupu :) myślę że bedziesz zadowolony:)
  • Adrian S.

>Ważne jest to by się realizowac napisał

>Drugi ze znajomych wazący ok 100 kg w ciagu 2 miesiecy 3
    >razy targał do nas swojego R7 raz pusciła komora, 2 razy
    >popsuła się blokada. R7 jest fajny ponizej 70 kg jak
    >powyzej sugeruje rebe albo marcoka

Czyli Minnetou nadal ma problemy z wytrzymałością? Ja jakiś czas temu miałem Blacka Elite 100/120 i najpierw się zepsuł tłumik dobicia, który z wielkim marudzeniem wymienili w Plusie, potem (po gwarancji) poszły oba popychacze czyli tłumik odbicia tuż przy tłoczku i ten drugi z systemem regulacji skoku. Porażka i kupa kasy wydana w błoto...
  • I'm Specialized

Generalnie ostatnimi laty manitou odpusciło widelce xc. naprawa tego zaniedbania jest R7 który IMO jest swietnym widelcem dla osoby do 70 kg. Z drugiej strony miałem manitiu nixon-a i byłem bardzo zadowolony :)
  • radosny

no to raczej slusznie wybralem .
    teraz tylko czekam..az towar dotrze do sklepu..a potem do mnie :)
  • I'm Specialized

a ja nadal poluje na taniego uzywanego sid-a :)
  • designed for sunny days refreshing cocktails and good vibes

Ja tez sie zdecydowalem na rebe (waze ok 80kg) ale jeszcze przez glowe przechodzi mi fox z tej serii F100.... Dolar tani to moze ze stanow warto sprowadzic; na razie tak tylko glosno mysle bo kase bede mial pod koniec marca :P
    Musze sie jeszce dowiedziec jak to jest z serwisem i miedzynarodowa gwarancja na foxa, bo ze to bezawaryjny amortyzator to uz zdazylem wyczytac

@radosny

1299 za rebe?

W ktorym sklepie daja takie ceny?

• cytch

Z miedzy narodowa gwarancja jest tak, ze jest ona uwzgledniania jezeli widelec legalnie byl sprowadzony do Polski, czyt. ma oplacone clo/vat/akcyza. czyli nie oplaca sie sporwadzac. Zaznacze, ze jest to opinia pracownika Cult Bikes (dystrybutor). NIe wiem, czy jest zgodna z prawem, ale znajac polskie realia... moze byc.

Ja tez sie zdecydowalem na Rebe i powiem, ze spelnia moje oczekiwania. Co do wytrzymalosci: widzialem ludzi startujacych w 4X na rebach i zbytnio nie protestowaly (w sensie widelce).

Co do Manitou: to pytanie czy R7 ma byc z roku 2007 czy 2008, bo po przejeciu firmy przez hayesa moze byc/ ma byc duzo lepiej. Na razie nie ma jeszcze widelcow w polsce, wiec ciezko cos powiedziec, ale moze nowe tlumiki=nowa jakosc
  • Kubu

Jak ktoś jest dobry to w 4X może startować na sprzęcie z XC.
  • Maniek

>cytch napisał
    >Z miedzy narodowa gwarancja jest tak, ze jest ona
    >uwzgledniania jezeli widelec legalnie byl sprowadzony do
    >Polski, czyt. ma oplacone clo/vat/akcyza. czyli nie oplaca
    >sie sporwadzac. Zaznacze, ze jest to opinia pracownika Cult
    >Bikes (dystrybutor). NIe wiem, czy jest zgodna z prawem, ale
    >znajac polskie realia... moze byc.
    >
    >Ja tez sie zdecydowalem na Rebe i powiem, ze spelnia moje
    >oczekiwania. Co do wytrzymalosci: widzialem ludzi
    >startujacych w 4X na rebach i zbytnio nie protestowaly (w
    >sensie widelce).
    >
    >Co do Manitou: to pytanie czy R7 ma byc z roku 2007 czy
    >2008, bo po przejeciu firmy przez hayesa moze byc/ ma byc
    >duzo lepiej. Na razie nie ma jeszcze widelcow w polsce, wiec
    >ciezko cos powiedziec, ale moze nowe tlumiki=nowa jakosc

Tu sie troche myslisz bo mozesz dostac paczke z USA w ramach prezentu czy jakos tak ( ja tak obecnie robię) i wszystko przyjmują zadnych ceł nie opłacam tylko koszt paczki 25$ z californi do polski
    juz oddałem pare rzeczy na międzynarodową gwarancje i bez najmnieszych problemów teraz próbuje znalesc rame CUBE Elit carbon
  • radosny

R7 elite..mial byc z 2008 roku.. nowe systemy..cuda wianki..ale.. i tak wybralem rebe

• - №⅝ -

planuje zakup klamek w najblizszym czasie i jak w temacie co wybrac?

-Avid SD7
    -sram 7.0
    z gory dzieki:)
  • Kubu

Wow to sramy jeszcze są?
    Ja bym brał Avidy...
  • I'm Specialized

ja bym bral avidy albo shimano LX
  • Kubu

A jak shimano to dorzucam wiecznie piękne DX :P
    (o ile gdzieś trafisz i Ci będzie kolor do roweru pasował)
| |

"ROWERY" Czyli forum Gronowe o DwÓch kÓłkach i o wszystkim co z nimi związane. Witamy i zaprasza...

Fotki

Miejsca grona (6)