- 1
- 2
-
Mrówczan.; )
Zdaje tutaj ktoś z Was? :)
Założyłam ten wątek, bo miałam napisać, że jak ktoś będzie miał ustną, to żeby napisał, jaki temat miał i w ogóle... ale ja mam 14 maja, 2 godziny przed pisemną :/
Ale zonk xD
Ale pytanie jest aktualne - są tu jacyś tegoroczni zdający? :) -
tomasz.
Ja zdaję! tylko, że podstawową. jakby ktoś zdawał, to mógłby powiedzieć co było na ustnym. ja na szczęście ustny mam 26ego maja^^ -
Anonim
Ja zdaję, ale za rok. Pisemną, jak i ustną na poziomie rozszerzonym. :D
Powodzenia wszystkim maturzystom w tym roku. :) -
Aga.
Ja mam ustną rozszerzoną 19 a podstawową 25 :P jeżeli ktoś ma po mnie to z chęcią podam tematy :) -
-
Anonim
Ja zdaję ale podstawę..11 maja mam ustną a 14 pisemną :/ wolałabym najpierw napisać. -
weronika
-
Zzziuta
ojacie, jak wam zazdroszczę! ja podstawowy i rozszerzony rosyjski zdaję już jutro!!
beznadziejnie, ze jednego dnia....;/ i też wolałabym wcześniej pisemny napisać... -
Zzziuta
Podstawa (Zestaw 10) :
obrazek na którym młodzi ludzie zbierali śmieci w lesie. mieli tam duże niebieskie worki i dookola były same drzewa.
pierwsze pytanie miałam, ze coś tam dlaczego oni troszczą sie o przyrode, a drugie jak ja troszcze sie o środowisko.
Uzyskiwanie inf.:
jestes u kolegi w rosji, zapytaj:
- jak często spożywają posiłki w jego rodzinie
-zaproponuj pomoc w przygotowaniu posiłku
- zapytaj jakie najczesciej jedzą potrawy
Relacjonowanie:
NIe mogłeś długo znalexc pracy, ale w koncu znalazłes ją w redakcji jakiegos czasopisma,opowiedz:
- o trudnościach ze znalezieniem pracy
-o tym jak pomagali ci inni pracownicy
- owymaganiach szefa
Negocjacie:
coś ze chcesz ze znajomymi ogladac film, ty chcesz rosyjski a oni amerykanski
- powiedz że lepsze bedzie ogladanie rosyjskiego filmu i dlaczego
- nie zgodx się na propozycje oglądania amerykańskiego filmu z rosyjskimi napisami
- zgódź się na zaproponowane rozwiązanie kompromisowe.
ROZSZERZENIE:
obrazki dotyczyły wychowywania dzieci, byly 4 zdjecia róznych rodzin i był diagram słupkowy przdstawiwjacy w % głosy ludzi na temat kto powinien wychowywac dzieci i najwiecej procent bylo ze oboje, poxniej ze matka i poxniej ze ojciec.
i miałam pytanie do tego jak dzieci reagują na stosunki między rodzicami
i drugie cos dotyczące tego diagramu,ze cos tam miałam sie do niego ustosunkowac, jak ja uważam..
no i wybrałam temat o młodych ludziach którzy decydują sie na pracę za granica, przez co traca kontakt z rodziną bliskimi i znajomymi. i miałam sie ustosunkowacdo tego czy oni dobrze robia.
i miałam dwa pytania do tego: czy tez zamierzam szukac pracy za granicą czy, czy zostane w ojczyxnie, i dlaczego, a dugiego nie pamiętam;p
a drugi temat to trzeba coś bylo odniesc sie do słów Lwa Tołstoja, dotyczących jakich wynalazków i chyba jakiegos postepu technologicznego
-
Mrówczan.; )
Nie jest źle... podejrzewam, że zdam xD
Ja mam w piątek... i zaczynam sikać :/ -
natalusia
ja mam ustną rozszerzenie mam 24 także jak juz ktoś miał to byłoby super jakby napisał co nie co;p -
Michał
Ja mam ustną rozszerzoną 24 maja. W sumie mógłby ktoś napisać, na czym ona polega w ogóle, bo nie miałem ruska w LO i nie wiem, czy jakieś obrazki są do opisania, rozmowy, jak na angu, czy jak? XD -
natalusia
no na rozszerzeniu masz 4-5 fotografii, jakiś diagram, tabelka, albo coś podobnego i bywa jakiś napis, hasło..do tego masz jakieś 4-5 pytań a potem masz do wyboru jeden z dwóch tematów do przedstawienia. -
Mrówczan.; )
>Zejwias napisał
>Ja mam ustną rozszerzoną 24 maja. W sumie mógłby ktoś
>napisać, na czym ona polega w ogóle, bo nie miałem ruska
>w LO i nie wiem, czy jakieś obrazki są do opisania,
>rozmowy, jak na angu, czy jak? XD
Ja też nie miałam rosyjskiego w LO, ale ja wiem o co flo w egzaminach - widzę, że ty jesteś jeszcze większy agent ode mnie xD. Masz 15 min na przygotowanie sie. MAteriał stymulujący do pisania: 4-5 foto + jakiś diagram, hasło lub notkę. Do niego 4 pytanka. Potem masz rozmowę z egzaminatorem na wybrany przez ciebie temat - prezentujesz go przez 3 min. A potem rozmowa.
Ja mam jutro... jak nie zejdę na zawał przed komisją, to będzie dobrze. Ustne to mega stres... -
Mrówczan.; )
Ja już po. 14/20.
ZESTAW 4 MAZOWIECKIE:
- materiał stymulujący: diagram przedstawiający wyniki ankiety, kto najczęściej jest ofiarą przemocy w rodzinie, tekst na temat telefonu zaufania dla ofiar, znak 'stop przemocy' (identyczny jak drogowy), 2 obrazki: siedząca na podłodze dziewczyna z podkulonymi nogami, przestraszona i jak mąż bije żonę.
No i opowiedzieć na temat sposobu pomocy ofiarom przemocy, kto jest najczęściej ofiarą, przyczyny przemocy w rodzinie. Pytania miałam np. że często ludzie nie mówią o takim problemie i dlaczego, co czują ludzie przedstawieni na obrazkach.
tematów do pracowania nie pamiętam za bardzo: pierwszy to nie pamiętam o czym był, ale chyba coś o muzyce. A drugi to było czy zgadzam się z rosyjskim przysłowiem, że jak jesteśmy źli, to książki nas rozweselają, a jak coś tam jesteśmy to też coś tam robią; P -
Pola
Mrówczan a pamietasz co miałaś na podstawie?
Ja mam podstawe i rozszerzenie 25 na 16.00 wiec się podzielę po, ale wątpię żeby to jeszcze komuś pomogło; p jak ktoś juz miał to prosze piszcie :) -
Ostatnia .
ja jestem po podstawie, właśnie wyszłam od komisji.
ZESTAW PODSTAWOWY:
obrazek, na nim jakieś cś w stylu jaramarku turystycznego - stoisko oferujace aktywny wypoczynek w każdym miejscu w rosji. 5 kobiet, czterech mężczyzn, kobiety pracujące w tym biurze ubrane w jednakowe jasne koszulki. z tyłu napis : актывный отдыхi wypisane miejsca gdzie można pojechać, na takim dużym bilbordzie.
pytania do obrazka:
jak myślisz, dlaczego tak wielu ludzi przyszło do tego biura?
gdzie tu szukasz ofert, jesli chcesz się wybrać na zagraniczną wycieczkę i dlaczego?
rozmowy sterowane:
1. jesteś swiadkiem wypadku
a. podajesz swoje dane policji
b. opisujesz co się wydarzyło
c. pytasz jak się czują poszkodowani
(rozmowę zaczyna egzzaminator)
2. podczas wakacji poznałeś ciekawą kolezankę/ kolegę. opowiadasz znajomemu z rosji:
a. w jakich okolicznosciach sie poznaliscie
b. co zwórciło Twoją uwage w jego wygladzie
c. jak spedzisliscie ostatni weekend.
3. jesteś na kursie jęz. w Petersburgu i uważasz ze poziom grupy jest dla ciebie za wysoki. chcesz przenieść sie do innej.
a. proszisz o przeniesienie do innej grupy
b. nie zgadzasz sie z argumentami drugiej strony żeby jednak zostać i przedstawiasz swoje argumenty
c. proponujesz kompromisowe rozwiazanie.
no to by było na tyle, teraz jeszcze o 16.40 czeka mnie rozszerzenie - trzymajcie kciuki! :D -
♣ Nika ♣
Ja tez juz po. Zestaw 1/20
-dążenia ludzi do kariery
-Twoje plany na przyszlosc
-Kariera a rodzina
Bylo 5 obrazkow,na jednym babka odbierajaca certyfikat,na drugim babka pracujaca przy komputerze,widac ja boli ja glowa,na kolejnym babka w biurze trzymajaca sluchawke od telefonu przy kazdym uchu,na jeszcze kolejnym biuro-duzo ludzi przy komputerach i obrazek z kobieta i mezczyzna-widac ze kobieta jest zla. Plus tak takie jakd gdyby schodki- stopnie dazenia do kariery)
I mialam 4 pytania:
-Co jest dla Ciebie wazniejsze kariera czy rodzina
-Czy kariera wplywa dobrze czy zle na rodzine jak myslisz
-Jak ludzie dążą do kariery,podaj stopnie (ty chodzilo o te schodki)
-Co Ty zamierzasz robic by osiagnac sukces
I tematy
1. Jakies rosyjkie przyslowie-nie pamietam
2.Odwolaj sie do slow Seneki: Lepiej dawac wzor ucząc czy pokazujac(cos takiego) i kto Twoim zdaniem moze byc wzorem dla Ciebie i Twoich rowniesnikow. I pytania do tego kto po za ta osoba ktora podalas moze byc jeszcze wzorem i dlaczego i drugie pytanie,co Twoim zdaniem jest lepsze:dawac wzor ucząc czy pokazując i dlaczego tak uwazasz.
Moja kolezanka tez dzis miala ustny i miala zestaw 6/20 apropo sporzywania posilkow:jedzenie w domu i spożywanie posilkow na miescie. -
Aga.
rozszerzenie :)
obrazki dotyczą robienia zakupów, był sklep spożywczy, drugi z ciuchami dla kobiet i jeszcze jakis z koszulami dla facetów i tam był mężczyzna który rozmawiał przez telefon, i jakieś dwie babki:) i jeszcze jakiś sklep z kosmetykami :) były wyniki ankiety, na co ludzie zwracają uwagę wybierając sklep:) (dobra obsługa, jakoś produktów i cos jeszcze) pytania: w jaki sposób sklepy przyciągają uwagę klientów, w jakich miesiącach ludzie robią największe zakupy (święta itp.) reszty nie pamiętam:(
tematy do wyboru: 1) podany był jakis cytat w którym chyba chodziło o to że człowieka można poznać po tym jak traktuje zwierzęta i należało się do tego ustosunkować
2) zalety telefonu komórkowego, i że ludzie się uzależniają od niego.. czy wpływa on zle na nasze zdrowie :) tak mniej więcej :) -
Ostatnia .
moje rozszerzenie:
6 obrazków dot. problemów dzieci i młodzieży.
1. matka rozmawia z córką
2. dziewczynka siedzi nad pracą domową i nie wiem jak zrobić zadanie
3. dwóch chłopców bije trzeciego w szkole przy szafkach i się z niego śmieją
4. nauczyciel tłumaczy coś uczniowi
5. rodzina przy śniadaniu, mama tłumaczy coś córce, chyba jakieś zadanie
6. dziewczyna siedzi przy szafce w szkole, na podłodze, chyba płacze, koleżanka ją pociesza
pytania:
a: powiedz co jest na obrazkach i powiedz jaki problem jest na nich przedstawiony
b: jak rozumiesz przedstawiony napis w odniesieniu do niższych ilustracji? (napis był nad 4,5, i 6 obrazkiem i mniej więcej był taki, że za humorem, zabawą i dyskotekami kryja sie problemy dzisiejszej młodzieży)
c: kto i w jaki sposób Twoim zdaniem jest odpowiedzialny za pomoc w rozwiązywaniu problemów młodzieży?
zadanie drugie
tem. 1. wyraź swoje zdanie na temat: polska jest krajem przystosowanym do tego żeby zagraniczni turyści mogli spędzać u nas wolne dni (czy spędzać u nas urlop, coś takiego.)
drugiego niestety kompletnie nie pamiętam... -
Maggiee .
Czesc.
Znam pare obrazkow i pare rozmowek na poziomie podstawowym, ale nie wiem z ktorych sa zestawow :
obrazek 1 - kobieta która ma w koszyku warzywa , jest chyba w jakimś ogrodzie, pytania do obrazka
1-dlaczego tak kobieta twoim zdaniem zebrała tak dużo warzyw i co ona będzie z nimi robić?
2 jak myślisz dlaczego ludzie powinni jeść tyle warzyw i owoców ?
0brazek 2
młoda para przy samochodzie, na samochodzie są balony , kobieta ma wiązankę , raczej jest to ślub cywilny bo młoda nie ma sukni ślubnej
pytania do obrazka
jak myślisz czy młodzi beda długo pamiętać ten dzień i dlaczego
jak ty wyobrażasz sobie ten dzień w twoim życiu
obrazek 3
osoby siedzące w biurze i maja maski na twarzy pewnie jakaś epidemia grypy , na biurku laptopy
pytania
1 - dlaczego kobiety maja maski
pyt 2 - co trzeba robić żeby nie zachorować na grypę
obrazek 4 - uczniowie siedzący w klasie, jest to sala geograficzna bo sa tam globusy atlasy , jest tez nauczycielka
pytania
1-jak uważasz czy na zdjęciu jest przedstawiona przerwa cczy lekcja i czemu tak myslisz
2- czym sie zwykle zajmujesz w czasie przerwy
i rozmowki :
rozmowy sterowane
1
zepsul ci sie tel komorkowy , rozmawiasz z pracownikiem biura napraw:
poinformuj go o zaistnialej sytuacji
dowiedz sie ocene naprawy tel
zapytaj o termin wykonania uslugi
2.
studiujesz w rosji.p[odczas wakacji pojechalas na krym
opowiadasz po powrocie kolezance o : problemach zwiazanych z zalatwieniem wyjazdu
przebiegu podrozy na krym
swoich pierwszych wrazeniach w hotelu
3
jestes na kursie jez chcesz kupic preznet urodzinowy dla kolegi
nie zgodz sie na jej prpozycje dotyczaca zakupu preznetu i uzasadnij dlaczego
zaproponuj inny prezent i wytlumacz jego celowsc
odrzuc obawy kolezanki zwiazne z problemem zakupu takiego prezentu i wskaz gdzie mozan go kupic - egz zaczyna rozmowe
rozmowa
jestes na kursie jez twoja wspollokatorka zachorowala na grype
wyraz swoje zdumienie faktem iz nie chce zwrocic sie o pomoc do lekarza
przekonaj ja ze leczenie domowymi sposoabmi (liecienie narodnymi sposobami)nie jest dobrym rozwiazaniem
zaproponuj pomoc w uzyskaniu pomocy lekarskiej
rozmowa
bedzie mieszakc w internacie, dowiedz sie z kim bedziesz mieszkala
powiedz jak dlugo chcesz mieszakc w internacie
zapytaj o odleglosc internatu od centrum miasta
mam nadzieje , ze sie przyda; )
- 1
- 2