-
nowy etap:)
a mnie zastanawia czemu ludzie nie czytaja tego grona i caly czas zadaja dokladnie te same pytania:/ (naprawde...temat "czy warto..."jest juz chyba wszedzie)
e tam California California...jak bedziesz taki jak Marta tzn pozytywnie nastawiony i nie poddajacy sie to wszedzie sie bedziesz super bawic:) ona dtez miala trudnosci ale nie narzekala i nie biadolila jak to jej nie dobrze tylko zawalczyla o lepsze i dostala:):*
a ja jestem w missouri w St. Louis:D:D:Di za nic w swiecie bym tego nei zamienila!!!!
mam najcudowniejsza host rodzine pod sloncem.bardzo duze miasto wszystko pod reka.duzo szkole ze wszystkim co tylko mozna sobie wyobrazic i cudownych znajomych dookola:Dpogoda jak w Polsce wiec mi pasuje bo ja uwielbiam kazda pore roku:) i jakbym miala miec tylko lato to bym zwariowala chyba:)no i mam duzo murzynowa:D(i to dla mnie bardzo duzy atut:P)w dodatku moja szkola jest uwazana za najlepsza ze szkol publicznych tznnie prywatnych:) mamy chyba kazdy kolor skory (az trudno mi teraz powiedziec kto czarny kto bialy kto mulat krzyzowania sa rozne:)np mam kolezanke Avanti i ona jest pol japonka pol murzynka:)czyli skono oka murzynka:Di kazda religie (normalnie nie wiedzialam ze az tyle jest na swiecie:P) i wszyscy sa razem i nie ma zadnych sporow na tle rasowym czy religijnym:)KOCHAM TO MIEJSCE!!!! -
Mateusz Gugałka
rasizmu juz nie ma w wiekszosci miejsc; ) u mnie jest nawet duzy tylko czarny babtystyczny kosciol w ktorym spedzilem juz dwie niedziele i siwietnie sie bawilem i bylem zakceptowany mimo ze bylem jedynym bialym :)
poza tym zroznicowanie kolorow to jest calkowicie normalna rzecz w stanach i mozna sie z tym spotkac wszedzie :)
poza tym California nie jest tak swietna; ) mozesz trafic na srodek pustyni i nie miec naokolo niczego; ) lub pelno przemocy :)
kazdy stan ma w sobie cos ciekawego i jest w pewnym sensie ekscytujacym przezyciem. Nawet male miasteczko pelne rednecko i roznych dziwnych ludzi moze sie okazac ciekawe i mozna znalazc kilku znajomych za ktorymi sie bedzie tesknic :) poza tym stany to zupelnie inny swiat, 98% rzeczy stad nigdybyscie nie doswiadczyli w Polsce; ) wiec polecam na oddanie sie zupelnie losowi i nie narzekac ze tylko California; ) -
aczy ja powiedzialam ze tylko w mojej szkole nie ma rasizmu? ja tylko napisalam ze to jest piekne:) jednak nie zgodze sie z Toba ze w wiekszosci miejsc nie ma juz rasizmu.moze nie jest on az tak okazywany ale ludzie graja bardzo.niby wszystko fajnie a potem z Toba rozmawiaja i sie okazuje ze rasisci...i np z czarnymi czy zoltym czy jakkolwiek to tylko jak mus sie zadaja.oczywiscie ze teraz jest lepiej.dlatego w szkolach jest fajnie.ale starsze pokolenie zazwyczaj gra ze nie ma uprzedzen.naszczescie jest lepiej i lepiej:D -
-
Mateusz Gugałka
mi sie na szczescie trafilo miasteczko do ktorego czarni przyjezdzaja z calej okolicy bo tylko tu w sumie nigdy nie bylo problemu z rasizmem :) wiec mam ich sporo. Ale ogolnie jest tak ze czarni sie trzymaja z czarnymi a biali z bialymi :) ale to jest tak samo jak metale sie trzymaja z metalami, skejci ze skejtami a dresy z dresami :)
chociaz czasem sie zdarza ze wszyscy stoja razem wymieszani i rozmawiaja; )
u mnie wydaje mi sie ze nawet luzniej jest z starszym pokoleniem, ktore wydaje sie zupelnie nie dbac o rase :)
kazde miasteczko w stanach jest inne; ) -
Lukis
Mam takie pytanie: wyjeżdżam do USA w tym roku i zastanawiam się co zrobić, żeby pozwolili mi pisać egzaminy(tak żebym mógł pójść od razu na studia w USA)? Mojej koleżance szkoła nie pozowliła. -
Mateusz Gugałka
pisania egzaminow Ci zabronic nie moga, ale moga Ci zabronic dostania diploma, w tym momencie musisz sie zapisac na zdawanie GED'a, ktorego jezeli twoja szkola nie pozwoli Ci zdac mozesz sie starac w kazdym z pobliskich collegow.
Co do egzaminow jak SATy, ACT itp musisz podejsc do TOEFL. Jest to taki SAT czy ACT ale przygotowany dla osob ktorych angielski jest drugim jezykiem. Jest tez akceptowany w wiekoszsci lepszych szkol.
Dodatkowo musisz byc gotowy na to, ze studia moga Cie kosztowac okolo 10 000$ i ciezko bedzie znalezc dofinasowanie, wiec juz lepiej teraz zacznij odkladac pieniadze lub szukac jakiejs fundacji, sponsora czy cos w tym stylu. Poszukaj tez troche o dofinasowaniu dawanym przez Billa Gatesa, nie wiem czy to tylko dla amerykanow czy nie ale na pewno jest to jedne z najlepszych jak nie najlepsze dofinasowanie. Placi Ci za jakakolwiek szkole, mieszkanie i jeszcze masz jakies pieniadze dla siebie.
Moja kolezanka to dostala :) -
haha jak pojdziesz do NAVY to oni Ci potem placa za studia:D:D:D
ejjj jutro ostatni dzien szkoly...w sobote prom poniedzialek "bakaloria" a we wtorek graduation...no ja zaraz sie rozplacze....jak to szybko zlecialo! ledwo zaczelam szkole a juz koncze....nawet wszystkiego jeszcze w szkole nie zwiedzilam....jest za duza...i co chwile odkrywam nowe korytarze...bede cholernie tesknic za ludzmi i za nauczycielami...oni juz mi zagrozili ze mam przychodzic po graduation...ale ehh...ja to bym jeszcze jeden rok zostala jako senior w High school z tymi samymi ludzmi...jak dojdzie do oprozniania szafki to chyba sie poplacze...a tego nigdy nie robie..tzn z powiodu wyjazdow czy cos... -
Eydryth
Ehh rozumiem Cie:( Ja sie juz tak przywiazalam tutaj do ludzi itd:( Oczywiscie tesknei za ludzmi w Polsce ale... ehh:( Ja juz mialam prom;D swietna zabawa;) a after prom !! wspomnienia do konca zycia!:D ja mam zakonczenie szkoly za 1,5 tyg i juz mi jest smutno:( I ja jako senior ide przez graduation ale i tak dyplomu nie dostaje;/
Ale powiem wam ze najbardziej bede za musicalem tesknic:D te treningi i potem samo wystepowanie ! Swietne przezycie!! i ludzi tam tez nowych poznalam o ktorych istnieniu nie wiedzialam wczesniej:P I wszyscy byli swietni!!!
A najgorsze jest to zed wracam juz 3.06:( i nie moge przedluzyc bo rodzice juz mi powiedzieli ze mi na to kasy nie dadza:(
Ale wole o powrocie narazie nie myslec bo sie chyba tez poplacze!!!:(:( -
Mateusz Gugałka
ja mam jeszcze miesiac do graduation, mamy to 5 czerwca. Wszyscy sa wkurzeni ze konczymy w czerwcu, znalazlo sie to nawet na senior t-shirt (taka koszulka z roznymi smiesznymi cytatami, czy sytuacjami z calego roku, zarty z szkoly i wazne wygrane) a prom mam 23 czerwca. W tym roku szkola pierwszy raz zdecydowala sie ze seniorzy zatancza walca, co mnie w sumie cieszy bo poczuje sie prawie jak na polskiej studniowce i nie bede zalowal ze mnie to ominie w Polsce :)
A bilet mam na 9 czerwca przez Chicago, Lotem. -
no dokladnie..ja sie czuje jak bym przyleciala wczoraj..bo tak szybko zlecialo..ale czuje sie jak bym byla tu od zawsze dzieki rodzinie i znajomym....ta atmosfera w moim (i pewnie waszym)high school.swietnie wyposazona wielka szkola..kazdy kolor skory religia..nauczyciele jak przyjaciele o wszystkim sie pogada..az do teraz mnie zaskakuje czasami na jakie tamaty rozmawiaja z uczniami i ajk sie do siebie zwracaja.zajecia pozalekcyjne sporty to przywiazanie do swojej szkoly...poswiecenie dla sportu czy cokolwiek tam sie nie robi....zabrania na sali gimnastycznej gdzie wszyscy krzycza i sie bawia...to ze nikt nie ma oporow wyjsc i tanczyc na srodku sali...lunche...ludzie no wszystko...ja bede miala graduation we wtorek bede chodzic jako senior i dostane mojego diploma...ehhh...w zyciu bym nie pomyslala ze ten wyjazd bedzie tak cudowny!!!i pomyslec ze przez 4 lata nie chcialam jechac i bylo krotkie "nie".... -
ee Gugix to chyba prom masz 23 maja?bo jak na 9 czerwca masz bilet to bys sie na prom nie wyrobil... -
Eydryth
a propo powrotow; D ja wracam 3.06 z chicago United airlines :D leci ktos ze mna??:D fajnie by bylo sobie kogos znalezc bo ja nie chce tak sama znowu :P
Ale nie wiem czemu teraz sie jakos bardziej tego powrotu obawiam niz lotu tutaj:P -
ja jak juz mowilam troche musialysmy z Marta pokombinowac:) wlasciwie to praca naszych rodzicow:) bo ona z Californii ja z Missouri i z innych fundacji innych biur..ale sie udalo:d i wracamy razem 30.06:D -
-
Mateusz Gugałka
>nowy etap:) napisała:
>ee Gugix to chyba prom masz 23 maja?bo jak na 9 czerwca masz
>bilet to bys sie na prom nie wyrobil...
moj blad, pisalem posta na szybko :) -
Anonim
Ja jeszcze nie wiem kiedy wracam. Gdzieś w środku czerwca. Chcę być przed zakończeniem roku szkolnego. Kurczę, źle mi wyjeżdżać. -
no i to by bylo na tyle amerykanskiego high school...i jakiegokolwiek high school w moim zyciu....senior walk mnie dobil...ale sie cieszylam jak male dziecko bo zawsze chcialm wloozyc to fajnee wdzianko z ta czepeczka:D
jutro prom w Hiltonie i party bus...a we wtorek oficjalne zakonczenie... -
Eydryth
Prom Hiltonie??!! Wow to twoja szkola bogata musi byc xD mysmy mieli skromny prom :P w jakims community center:P -
Sebastian
Ja ma prom w najwyzszym budynku na zachodnim wybrzezu. W Columbia tower (seattle) na 75 piętrze w prywatnym klubie. 29 maj - nie moge sie doczekac :D -
Eydryth
A mi tu na zakonczenie szykuje pogoda niespodzianki:P Mamy tornado warning!! i wlasnie w piwnicy siedze z moja rodzinka... mam nadzieje ze jednak nic nie bedzie bo ja nie chce miec dach nad glowa przez te ostatnie pare tygodni:P -
Justyś
ja mialam prom 25 kwietnia :) bylo super niesamowite przezycie; ]
a wracam jakos ok 27 czerwca...