-
xxx
piszcie co u was jak wam jest w stanach piszcie czy bylo warto jak tam szkola fajni ludzie? duze fajne szkoły? jak odnosza sie do was nauczyciele? jakie macie rodziny? gdzie mieszkacie? z jakich fundacji wyjechaliscie? zastanawiam sie nad wyjazdem w nastepnym roku dlatego chcialbym wiedziec jak najwiecej. -
Po kolei. Organizacja CEUSA (polecam!) Szkola swietna o niebo lepsza od polskiej, nauczyciele jak przyjaciele doslownie, zajebisci. Ja rodzine mam jak z bajki, piekny dom 3 host siostry :), szkola ogromna ponad 1000 uczniow. W szkole mam 10 exchange studentow w tym 3 polki lacznie ze mna :) Mieszkam w stanie kansas w miasteczku Spring Hill a do skzoly chodze w Gardner.
Nie ma sie co zastanawiac taki wyjazd to najlepsza przygoda zycia. A watpliwosci typu rodzina, przyjaciele chlopak/dziewczyna trzeba zostawic za soba bo taka okazja na wyjazd juz nigdy sie nie powtorzy. Moj brat byl 9 lat temu ja teraz ide w jego slady. -
^Dorota^
Wspolczuje Ci tylko jednego , tych 3 polek; /
Szczerze to jest najgorsze dla jezyka ....
Ja mam okolo 800 osob 3 osoby z wymiany z Korei , ja z Polski i z Chile ...
Miasteczko male a, ale na brak atrakcji tez nie moge narzekac ...pzdr :) -
-
Zgadzam sie z Toba co do tych Polek i wiem ze nie pomaga mi to w nauce jezyka ale naszczescie jedna z nich powiedzmy nie do konca przypadla mi do gustu; ) a druga jest naprawde spoko ale tak czy inaczej po polsku za duzo nie gadamy bo wiadomo ze jak jest z nami ktos inny (a raczej sie nie zdaza zebysmy byly same) to po prostu nie wypada :) 3 uczniow z wymiany to malo. W mojej skzole musieli zrobic orraniczenie do 10 bo podobno rok temu bylo jeszcze wiecej :)
-
Sobczy
Ja tez w szkole mam tylko 3 exchange studentow ja dziewczyna z niemiec i z brazyli a co do studentow z polski to chcialbym zeby byl ktos tu byl! po za tym co do zostawiania bliskich.. Ja mam dziewczyne w Polsce i jest troche ciezko bo tesknimy.. Wiec Nie polecam wyjazdu tym ktorzy sa zakochani;) -
Ja zostawilam chlopaka, tez tesknie bardzo ale wiem ze z nim i tak bede zyla dlugo i szczesliwie a ten rok to TYLKO rok majac na uwadze cale zycie i korzysci wynikajace z tego wyjazdu. Ja polecam go wszytkim ktorzy maja na tyle silna psychike zeby zniesc rozstanie z najblizszymi. Dziwczyna rok temu wrociala po 1 sem bo ojcicec do niej dzwonil codziennie i plakal jej w sluchawke ze teskni i ona w koncu tego nie wytrzymaja i wrocila :/
-
xxx
a jak to bylo u Was z angielskim? czy pisaliscie jakies testy czy tylko rozmowa kwalfikacyjna wystarczyla? i jescze jedno ktoras osob wyjechala moze w drugiej klasie? jezeli tak to jak to rozwiazecie 2 lata w jeden czy powtorka 2? -
Anonim
ja chodze do szkoly z 9 budynkami, 3000 osob:/ i wszyscy mi mowia, ze to jedna z mniejszych szkol... hehe uczniow z wymiany jest bardzo duzo, nie wiem pewnie liczba podchodzi pod 30-40 albo i wiecej, ale znam moze z 7. no, ale jest naprawde ok :) -
Sobczy
w takim razie Twoja szkola jest bardzo duza! Mialem spotkanie exchange studentow z mississippi i wszyscy mamy szkoly po okolo 1000 osob i w szkole okolo 3 exchange studentow. a co do angielskiego to zalezy chyba od fundacji ale nie powinno byc problemow jesli jestes wmiare wmiare:P jestem tu juz miesiac sam nie wiem czy jestes taki super z angola no ale rozumiem tu ich wszystkich takze nie ma problemu z jezykiem -
ja powinnam byc teraz w 2 lo. ale nie wrcam juz do liceum w polsce tylko zdaje tu egzamin GED, dostaje dyplom i wracam do polski na studia :) czyli rok do przodu :)
-
Anonim
A dlaczego studia nie w usa? mi chyba by na tym najbardziej zalezało, jak za rok pojade -
Bo ide na prawo a polskie prawo jest zupelnie inne niz amerykansie. Wiec wracam do polski. Poza tym badz co badz wyjechac na rok to zaden problem dla mnie. Nawet na dluzej nie stanowilo by dla mnie problemu ale wiem ze w Polsce mam chlopaka, rodzine, przyjaciol ktorzy juz teraz kwicza z tesknoty :) Nigdy nie myslslam o tym zeby wyemigrowac z polski i dalej nie zamierzam tego robic :) Ale rozumiem tez ludzi ktorzy jada tutaj na studia w sumie moz ei samo nauczanie nie jest tu lepsze od polskiego ale ztcie towarzyskie, akademiki itd inny swiat :)
-
Anonim
a skoro ja wylatujac powinnam isc do 2kl liceum to tam mnie na podstawie jezyka przydziela, czy jak?
bo nie moge tego zrozumiec; p -
-
PAULA
miska jesli jedziesz na rok to zawsze cie przydzielaja do seniorow a klasy i ich poziom(takze angielskiego) wybierasz sama.
jesli np. wybierzesz za trudny poziom to masz czas zeby to zmienic.
oni nie maja z niczym problemu i zawsze ci pomoga (nie tak jak p.Seidler;p) -
Anonim
ej to w sumie spoczko :D
hahahahahha wez mi o niej nie przypominaj w ogole!!; p
a tobie jak sie ogolem podoba?