Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ♥ Kasia

tzn pisac to pewnie mozesz GED ale niesadze zebys mogla po powrocie ze stanow pojsc odrazu z tym na studia ja jestem seniorem i pisze ged a oprocz tego dostaje jakis honorowy certyfikat ze szkoly o ukonczeniu tej szkoly. Ale tak czy owak na Twoim miejscu napisalm bym GED i TOEFL. TOEFL to jest egzamin ktory uczniowe z wymiany potrzebuja zeby pojsc na studia w stanach a z koelii w polsce wyglada on swietnie w CV o prace. Nauczycielka w polsce od ang powiedzila mi zebym koniecznia go napisala bo jest to goromny plus w CV
  • malaika

musicie się dowiedzieć.ja zdawałam GED ale mając juz 18 lat. Ogolnie to jest test dla nieuków kutórzy nie skonczyli hajskula...
    W każdym razie jest tak banalny ze śmiałam się na sali prawie że do łaz widząc te pytania. Oczywiście warto się przygotować. Raczej opiera się na rozumieniu tekstu niż ogólnej wiedzy , jak powszechnie wiadomo, z taką w Stanach jest cienko.
    Ja bez probolemu dostałam się na UW po takim tesciku. Później jak juz dostaniecie papiery będziecie musieli się bawić w apostile i inne biurokratyczne wymysły:)powidzienia
  • ♥ Kasia

o wlasnie powidz jak to wyglada po zdaniu takiego testu z papirami trzeba je tlumaczyc na pl itd??
  • Sobczy

a powiedz mi jak to jest.. jesl juz zdam ten test GED to czy moge juz od razu isc n tudi bez zaliczonej 3 klasy w liceu? bo narazie planowalem o powtorzeiu roku po powrocie i o 2 maturach w reku GED i polska matura.
  • Sobczy

sory za pomylke:P czy moge isc od razu na studia?
  • ♥ Kasia

no ja mam wlasnie taki zamiar. Jestes seniorem?? Jesli jestes seniorem to napewno jesli nie to nie wiem jka to wyglada. Ja bede miala 2 papierki GED i certyfikat od szkoly o okonczeniu edukacji w Liceum
  • Sobczy

jestem juniorem mimo ze mam 18 lat:P dlatego jestem ciekawy jakto bedzie w mojej sytuacji:p
  • ♥ Kasia

dowiedz sie w swoim HS.Ale to co jest penwe ze GED musisz napisac niezaleznie od tego czy wracamsz do LO w polsce czy nie zawsze jakies papier do przodu na studia :)
    Polecam tez TOEFL. Trudniejszy od GED ale pomocny.
  • Anonim

a ja jestem seniorem i gowno z tego bede miala. ale nie chce mi sie starac o to wszystko... dupa
  • ♥ Kasia

jak to "gowno z tego bedziesz miala" Wystarczy napisac glupi GED i po sprawie. :) mozna go pisac co miesiac do konca roku szkolnego. kazda jedna proba kosztuje ok $20
  • Misiak

Ten papierek jak Ci dadza na graduation..-ja go dostalam a bylam tylko sophmore..:P Nie jest nic warty,bo nie masz wystarczajacej ilosci punktow aby dostac sie do college'u i w ogole..:P Ja swoij dyplom z graduation powiesialam sobie na scianie i jak kto sie pyta o niego mowie mu ze juz mam skonczone High school i tak naprawde jestem dla zabawy w IB..:P Nie no ale naprawde oni daja Ci taki swistek abys czula sie wazna na graduation..:P Ale jezeli nie zrobisz GED albo SAT,and etc to tym "swiadectwem" mozesz sobie tylek podetrzec..:P
  • ♥ Kasia

no ja sobie wlasnie z tego zdaje sprawe dlatego zamierzam napisac GED. Co to jest IB??
  • Misiak

Matura Miedzynarodowa..:) Jest to miedzynarodowy egzamin ktory uprawnia Cie do skladania aplikacji na wszytskich uniwersytetach na swiecie..:P Jest to program dwuletni..:) zaczynajacy sie w 2 lo..:) Ale rowniez jest pre-IB w 1 LO..;)
  • Pacvfka

dzisiaj 17:26 a ja sie dolaczalm jako kolejny exchange student, z Oklahomy..
    jestem juniorem ale rozmawialam z drektorem o zrobieniu ze mnie seniora i powiedzial ze jasne, jasne i teraz milczy od jakiegos miesiaca;]...ale jako ze i tak chce skonczyc polskie liceum to srednio mi zalezy na amerykanskiej maturze......

Co do GDE, to wydaje mi sie ze jednym z wymagan jest mienie skonczonych 18 lat... a czym jest ten drugi test o ktorym pisaliscie??
    I mam jescze pytanie..jak wyjezdzacie w srodku LO to wracacie potem do klasy zgodnie ze swoim rocznikiem czy musicie powtarzac rok ktory spedziliscie w USA?
  • ♥ Kasia

zeby pisac GED trzeba miec 16 nie 18 lat. Ja zamierzam pojsc od razu na studia ale moje lo powiedzialo mi ze jak bym chciala do nich wracac do do nastpenej klasy bez powtarzania
  • Sebastian

Powiedzcie mi jak to jest z komputerem w USA? Przyjechaliscie z laptopem , kupiliscie na miejscu czy rodzina wam udostpenila?? I oczywiscie internet ... :) Bylbym wdzieczny za odpowiedz :)
  • Anonim

Ja kupilam laptopa w USA :) jak wyczaisz dobra okazje to masz mega tanio laptopa, ktorego w polsce nawet jeszcze nie ma!
  • ♥ Kasia

ja akurat miałam laptopa z polski ale napewno oplaca sie bardziej kupic w usa. co do internetu to napoczatku uzywałam komputera mojej host rodziny i niemieli nic przeciwko temu zadnych limitow ale teraz sie podlaczylam do ich interentu swoim laptopem. Wiem natomiast ze bardzo czesto sie zdaza tak ze host rodzina zaklada limit na korzystanie z internetu. Czesto jest tak ze host rodzina narzuca z góry ile godzin dzennie albo tylko weekendy róznie to bywa wszystko zalezy od rodziny.
  • Anonim

Dobra, wybaczcie, ale teraz Wam się musze pożalic.

JDJ mnie lekko mówiąc wydymał. STS likwiduje siedzibę w Polsce. A Atas, do ktorego mialam sie zglosic jest w trakcie konsultacji z nowym organizatorem i nie wiadomo czy cos z tego będzie. Z moim pechem...

Prosze więc, jakie jeszcze znacie firmy z Warszawy, ktore organizuja wyjazdy?? W miare szybko odpiszcie, bo czas ucieka... a ja powoli trace nadzieje.
  • Sebastian

Okej dziekuje bardzo :)
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)