Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sobczy

Wlasnie jestesm na wymianie stuedntow w High School w Mississippi i mam nadzieje ze jakis inny exchange student znajdzie te forum:P i bedziemy pogli pogadac;] ale jesli ktos ma jakies pytania moge pomoc
  • Anonim

Ja mam :)
    Jaka fundacja ze Stanów?
    Od jak dawna jestes tam?
    Masz w szkole możliwosć zdania matury od razu?
  • Sobczy

Zaczalem szkole 6 sierpnia chyba ale jestem "Juniorem" czyli nie moge zdawac matury chociaz wiekiem jestem "seniorem" ale exchange studenci poprostu nie moga tu zdawac matury i nawet sie nie lodz ze ja tu zdasz. Sam myslalem ze bede mogl. Po za tym oni nie maja matury tylko jakis inny test ktory nie jest odpowiednikiem naszej matury a matura miedzynaodowa cie nie dopuszcza bo jestes z exchange;] A jestes z fundacji AIFS czyli najlepszej;)
  • kasia

To wszystko zalezy od szkoly. W stanach kazda szkola ma inne prawa odnosnie exchange students. Moje liceum bez zadnych problemow dalo mi mature piec lat temu i z tego co wiem do dnia dzisiejszego daja. Co lepsze moj 15-sto letni host-brother takze dostal - mimo tak mlodego wieku.
  • Sobczy

No niestety nie daja bo takie zasady weszly..
  • kasia

Caly czas mam kontak ze swoja byla rodzina i ich nowy student takze ma mozliwosc dostania matury w tym roku... Stety, albo niestety - tak jak juz wczesniej napisalam, kazdy stan to obyczaj i to takze sie tyczy szkol! kazda szkola w stanach, wlaczajac w to licea i uniwersytety, ma swoje regulaminy odnosnie international students.

pozdrawiam
  • Sobczy

Zapewne masz racje:) A powiedz mi jakie masz wrazenia z pobytu w Stanach jako exchange student i czy pomoglo Ci to w przyszlosci?
  • ^Dorota^

Ja jestem tez na wymianie w Dolores w stanie Colorado , zaczelam szkole 20sierpnia i moja nie daje prawa matury ... Mam 16 lat i zastanawiam sie czy warto skonczyc tu szkole czy lepiej w Polsce . jak myslicie ?
  • Sobczy

Mysle ze jak juz tu jestes to badz do konca;) Ja az tak bardzo nie jestem zachwycony USA ale powoli zaczyna mi sie podobac;]
  • kasia

Mi takze nie podobalo sie na poczatku... a tak wlasciwie, nie moglam przystosowac sie do nowej rodziny i szkoly przez caly rok!!! Juz nie mowiac o tym , ze moja szkola liczyla 100 osob w kilku tysiecznym miasteczku, gdzie jedyna atrakcja byla wycieczka do Wal-Mart'u!

Wysylanie studentow do malych miasteczek jest podstawowym bledem jakie popelniaja organizacje - bo nawet nie macie szansy skosztowac prawdziwych urokow Stanow!! I jak tu polubic ten kraj? Gdybym po tamtym roku wrocila do Polski, takze zachwyt bylby nijaki. Ale mimo wszystko, mysle ze ten wyjazd da wam bardzo duzo -i mowie tutaj nie tylko o tym, ze opanujecie jezyk prawie do perfekcji.

Jesli masz zamiar w przyszlosci pojsc na studia w Polsce, to nie ma sensu bys konczyla szkole w Stanach. Jesli gdzies indziej - to ma sens, aczkolwiek wyzsze uczelnie amerykanskie bez problemu przyjmuja ludzi po liceach z zagranicy, takze z Polski. Wszystko zalezy od ciebie. Jesli ci sie podoba, to dlaczego nie?

pozdrawiam
  • Sobczy

niestety z tym ze brak atrakcji to musze sie zgodzic;/ szczerze mowiac wiecej mialem w Polsce no ale powoli zaczynam przywykac.. Nie chce studiowac w Stanach ale chyba tylko z jednego powodu bo mam dziewczyne w Polsce;/ Poza tym sam juz nie nic. Chce byc tu do konca a pozniej sie zobaczy co dalej.
    Possdro:)
  • ^Dorota^

No ja nie moge narzekac w swojej szkole mam okolo 800 osob , wiec malo nie jest :D

Wiecie ze wzgledu na bezpieczenstwo wysylaja Nas do malych miasteczek , wiecie co by sie dzialo w takim N.Y ...

Ja coraz wieksza chec mam na skonczenie tu wyzszej szkol ...
    tylko kurde jestem tu juz 3tydzien a jezyk , no juz lepiej mowie niz w Polsce , ale to nie jest to ...czemu ?

pozdrawiam :)

ps.w moim Cortez nie mozna narzekac na brak atrakcji , troche ich jest , do wiekszego miasta mam 45min drogi samochodem i tam sa dopiero firmowe sklepy , z tego powodu cierpie; /
    ps2. mam pytanie czy moze wiecie jak sie wysyla paczki do Polski ?
  • Anonim

ja jestem na wymianie w georgii w cohucie - 600osob w miasteczku a ja mimo to nie narzekam choc od urodzenia mieszkalam w duzym miescie!!; ) jak sie chce to ma sie co robic!! moze mam szczescie bo trafilam na mega rodzine, szkole i znajomych ale na prawde narazie na nic kompletnie nie moge narzekac!
    co do matury jeszcze nie wiem ale mysle ze uda mi sie zdac egzamin ktory umozliwi mi pojscie na studia w stanach! :) bo z dnia na dzien coraz bardziej tego chce! pozdrrrrr!!
  • Anonim

hmmmmmmmm
    nie wiem jak z paczkami ze stanow do polski, ale z polski do stanow DHLem wyslanie paczki kosztuje kolo 1000zl...
  • ^Dorota^

O jezu , strasznie drogo ! Mam nadzieje ze ze Stanow taniej , bo chcialam rodzince wyslac jakies drobiazgi o ktorych w polsce mozna pomarzyc , a troche tego jest ....

Ja jeszcze do konca nie wiem czy chce tu zostac czy nie , ale rzeczywiscie z dnia na dzien coraz bardziej , pozdrawiam ...:)
  • Anonim

aa dzisiaj sie dowiedzialam ze tanszymi sposobami paczka z polandu kolo 300zl... caly czas szukamy czegos tanszego wiec dam znac :)
  • Anonim

no, bez kitu... ja slyszalam cos o 200-250 zl, 1000 to na pewno nie bede bulic :P
  • ^Dorota^

A ja koncze 3 tydzien w Ameryce choroba :/
    przeziebiona ....:(

Wiecie co mi bardziej chodzi o ceny paczki do Polski ...:)
    bo z Polski to by mi mogli tylko schabowego albo mielonego przeslac :)
    dlaczego , chyba kazdy wie :P

pozdrawiam; )
  • Ewa

Ja pod koniec wyjazdu wysłałam paczkę i płaciłam 70 dolarów, ale tam były rzeczy które mi się nie mieściły do walizki i paczka trochę ważyła... Nie sądzę, żeby jakaś niewielka, lekka paczka była bardzo droga. Zresztą, co za problem iść na pocztę i się spytać?:)
  • kasia

Tu mozecie przeliczyc koszt przesylki:

http://www.usps.com/tools/calculate...

To samo znajdziecie na stronie poczty polskiej.
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)