Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Joasia; )

chce porozmawiać z rodzicami o roku nauki w usa, ale nie wiem jak sie za to zabrac; p jak wy zaczeliście rozmowe ze swoimi rodzicami o tym, jakieś pomysły, argumenty, na rozwinięcie ?; )
  • dzeksonowax3

Na początku snułam co jakiś czas aluzje i wzbudzałam zainteresowanie o jak tam fajnie może być. :)
  • Alicja ....

ta..
    jak z rodzicami?
    moim zdaniem najlepiej postawić sprawę prosto
    powiedzieć że masz fajną ofertę itd
    lub szalona metoda
    wbiec z bananem na ustach do pokoju w którym są rodzice i powiedzieć:
    Jadę na szkolny rok do usa i właśnie się o tym dowiedzieliście! nie ma już odwrotu, tylko jest taki malutki szczegół : musicie uzbierać około 30 tysięcy złotych na początek; -)
    ;-)
  • Weronika

To zależy od rodziców napewno powiedz ,że to dla Ciebie wielka szansa na nauczenie się języka na nowe doświadczenia i naukę samodzielności :) może zaproponuj ,że zrezygnujesz z różnych wyjazdów na rzecz uzbierania kasy na ten do USA :)
  • Asia K.

U mnie nie byłoby problemów ze zgodą rodziców na wyjazd, gdyby nie pieniądze... to raczej bariera nie do przeskoczenia, we wrześniu zaczynam liceum i nawet przez 2 lata nie dam rady uzbierać takiej kasy... no ale kto wie, może coś jeszcze wyniknie w trakcie, a póki co powodzenia tym, których rodzice są sceptycznie nastawieni :)
  • myszqa 13

haha! dosłownie jakbym widziała moich rodziców. też się na wszystko zgadzają ale jak usłyszeli cenę to stwierdzili,że niestety ale nie pojadę na taką wymianę-gdybym była jedynaczką to jeszcze spoko ale jako,że mam rodzeństwo to odpada.a bardzo bym chciała pojechać na 2 LO...no trudno...nie zawsze można mieć wszystko
  • Dawid

no to wyjsnij swiom rodzica, ze 30k to tak naprawde bardzo mało. Niech sobie policzą inna metode nauki języka. Niech cie wysylaja na korki 2 x tyg, a do tego przynajmniej na 2 tyg do angli co roku na te kursy ktore sa po 8000-9000 PLN. Duzo bardziej sie oplaca wyslac do stanow, a do tego poszerzysz swoją wiedze ogolna, nauczysz sie "nie bałaganiarstwa" i innych dobrych cech, ktore ci sie pozniej przydadza.
  • Asia K.

W moim przypadku to niestety nie chodzi o kaprys rodziców ("tyyyyle kasy, nie ma opcji, nie będziemy ci za to płacić"), tylko tych pieniędzy po prostu fizycznie nie ma, a ja nie chcę ich namawiać na żadne kredyty itp. A to jest jednak tak duża suma, że nawet odkładanie i zbieranie "po trochu" nie ma raczej sensu.
  • dzeksonowax3

U mnie działa opcja 'zbieranie po trochu'
  • Dawid

asia k. a za ile chce jechac ?

za ile miesiecy.
  • Asia K.

We wrześniu idę do pierwszej klasy liceum, więc wyjechać chciałabym w 2 klasie.
  • Dawid

no to masz 9 miesiecy, wiec troche nie bardzo.
  • duluuS.

jeżeli wie , ze jest w stanie uzbierać te pieniądze , to nie powinieneś tego komentować .
  • Alicja ....

No właśnie don't worry.
  • patrycja

Przepraszam za odbieganie od tematu, Dawid, byles/jestes czy dopiero lecisz do usa? Pytam bo mojej mamie w Almaturze powiedzieli, ze jakis chlopak leci w tym roku do tego samego stanu co ja, ale nie spytala jak sie nazywa :(