Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • anecia :)

Zastanawiam się czy tyle pieniędzy jest tam potrzebnych, jeśli nie, to czy więcej, czy mniej? Za co musieliście płacić w USA, co opłacała wam host rodzina...? Ogólnie co jest tam drogie, co tanie.
  • Kacha

ja sie zastanawiam ile miesiecznie przeznaczacie na lunch i na school bus'a, oraz ile musieliście zapłacic za ksiazki do szkoły
  • Dawid

ogółem, zalezy gdzie trafisz jak na obrzeza jakiegos duzego miasta, to oczywiste ze wiecej, jak na jakies maisteczko no to wiadomo, troche mniej. Choć nie zawsze, zalezy jak jestes rozrzutna.
  • Ninaa

Ja zaczelam jest sniadania w szkole,wiec na sniadanie i lunch place lacznie dziennie od 2-6$! Za ksiazki nie trzeba placic, ale jesli zapisujecie sie na jakies sporty cyz kluby musicie sie liczyc z duzymi kosztami na stroj wyposazenie itp. Na dodatek kazda druzyna robi sobie zdjecia, za ktore mozna zaplacic i je dostac na pamiatke...kosztuje to od 10-60$. I takie drobiazgi jak yearbook(ok.50-60$), ubrania z logo szkoly,druzyny, karta ze wstepami na szkole mecze itp...Ja jestem tu 3 tyg i wydalam juz duzo pieniedzy,ale to chyba dopiero na poczatku. Pozniej to juz tylko lunche i wlasne korzysci jak kawa itp:)
    Jak idziemy do restauracji czy fastfooda to raczej ja place za siebie, chyba, ze np nie ma obiadu i ktos pojedzie do mcdonalda i kupi cos to wtedy placa za mnie
  • Ala***

To ile wydałaś w sumie? 100-150$?
    A kupowałaś komórkę czy laptopa?
  • Ola sasq

Wydaje mi się , że to trudno tak określić , bo w jednym miesiącu można wydać 60 $ a w innym 1000$ . Na początku na pewno będzie się trochę wydawać np. strój sportowy , karta do telefonu i inne tego typu rzeczy; ) . Poza tym każdy jest inny . Dziewczyny na pewno sporo kasy wydadzą na kosmetyki i ciuchy; D .
  • Ninaa

Ja wydałam jakieś 600$ już na rzeczy do szkoły, lunche , zdjęcia, bluzy, szampon, odżywka, krem...najpotrzebniejsze rzeczy, bo przyjechałam z niczym.
    Karte kupiłam Virgin Mobile, a telefon kupiłam za 80$...polega na tym, że jak się go nie doładowuje to wyłączają numer, ale zgubiłam kartę(chyba zapłąciłam na początku 10$), więc muszę nową kupić;<
    laptopa przywiozłam własnego
  • kejti

przykładowe ceny w usa:
    conversy ok. 45 $; vansy ok. 45 $; buty na obcasie : jest ogromny wybór, ja kupiłam dwie cudowne pary za 40 $ łącznie w sklepie charlotte russe; bluza varsity Element: 60 $; jeansy Levis/wrangler : widziałam za 6 $, ale to był jakiś outlet, w normalnym sklepie od 25 - 70 $
    tak więc większość jest tańsza od Polskich sklepów
    kawa w kawiarniach zazwyczaj od 3 - 5 $
    lunche u mnie w szkole (mieszkam w małym miasteczku; / ) kosztują 2,50 $ i jest mleko za darmo, ale za wodę płaci się 1 $, jeśli chcemy możemy dopłacić za bar sałatkowy, albo jakieś dodatki (np. czipsy, tortilla, pizza)
    lakiery OPI/essie 7 $!!! wielka różnica, jeśli w Polsce kosztują 49 zł w Sephorze i jeszcze mamy tam max. 20 kolorów. lakiery sally hansen od 2 - 8 $

jest tu bardzo dużo rzeczy, których kupuje się więcej (np. kremy, ciasteczka, majtki itp.) i wtedy płaci się mniej. takie oferty są w chyba każdym sklepie
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)