Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Paula

Czy jest taka możliwość w ogóle? Mam na myśli wyjazd do Stanów na własną rękę, hs, prywatną rodzinę goszczącą, z którą umówiłabym się na pomoc, np. babysitting itd. w zamian za możliwość mieszkania w ich domu, przebywanie z nimi, chodzenie do szkoły itd. Rzecz jasna wiem, że to z pewnością i tak by ich kosztowało, ale mogliby zniwelować jakoś cenę. Zmniejszyć ją, bo szczerze powiedziawszy (min) 200$/weekly to... sporo.

Czy ktoś dałby mi jakąś radę?
  • Anonim

Szczerze mówiąc nie wiem czy jest taka opcja, ale tak czy siak pieniądze idą do tej organizacji, rodzina goszcząca nie ma z tego zysków. A te 200 dolarów miesięcznie jest na Twoje wydatki, ubrania, artykły szkolne, jedzenie z przyjaciółmi na mieście itd.
  • Paula

Ale ja nie jade z żadną organizacją, tylko chciałam sama sobie rodzinę znaleźć i jechać, bez płacenia 30 tys. wnu czy innym. Rozumiesz? Wtedy płaci się minimalnie 200$ rodzinie/kobiecie a to, że mogę u niej mieszkać i jeść i uczestniczyć w życiu codziennym ot co.
  • Anonim

Rozumiem, ale pierwszy raz słyszę o takiej możliwości.
  • Królik

ale tak to jest chyba jedynie w programie au pair. A to jest bodajże od 18 roku życia. Przyjmuje Cię rodzina, a Twoim zadaniem jest nauka (uniwersytet, jakiś tam kurs językowy - zależy skąd jedziesz) i opieka nad dzieckiem. W zamian za to masz dom, gdzie mieszkasz i nie jestem pewna czy pieniądze też dostajesz. Ale to na pewno au pair i na pewno od 18 roku życia. Najczęściej są wakacyjne, bo wtedy najbardziej się szuka pracy z korzyściami.
  • Paula

owszem, au pair, ale nie zawsze rodzina szuka od 18 roku życia, a nawet 17 i 16, poza tym płacą naprawdę sporo, ale jeżeli jest to full-time to nie ma szans na naukę.

szukam rodziny au pair takiej part time ale ciezko znalec.
  • Anonim

W au pair nie płacisz rodzinie za pobyt u nich, opiekujesz się ich dzieckiem/dziećmi a w zamian za to oni Ci płacą 200-300$ tygodniowo. W dodatku to ta rodzina opłaca Ci nawet bilet, płaci się kilkaset dolarów za chyba ubezpieczenie + wiza, nie wiem, nie jestem pewna ale w każdym razie nie jest to wysoka kwota w porównaniu z wyjazdem do High School. I jestem pewna, że trzeba mieć ukończone 18 lat i szkołę średnią i wtedy chodzisz tam do college, dodatkowo musisz mieć zdane prawo jazdy (chyba, że chcesz opiekować się młodszymi dziećmi, które jeszcze nie chodzą do szkoły). Nie wiem za bardzo czy mówimy o tym samym, bo piszesz coś o "szukaniu na własną rękę", a nie sądzę żeby były takie rodziny "au pair part time" u których możesz pracować nie będąc pełnoletnia.
  • Paula

owszem, wieszkosc chce od 18 roku zycia, czasami nawet 21 lat, ale widzialam na stronach i takich, co wiek byl im obojetny, albo mogli miec i 16 lat. poza tym wiem, ze nic im sie nie placi, nic takiego nie pisalam. i jest full time job z jakimis 40h/tyg i part time z 30/tyg.
  • Anonim

Zakładając temat nie zaznaczyłaś, że chodzi Ci o au pair i pisałaś też o High School więc myślałam, że chodzi Ci o taki typowy rok szkolny w USA tyle, że zamiast płacenia tych 5000$ chcesz pomagać rodzinie i płacić im 200$ tygodniowo w zamian za wyżywienie i dach nad głową.
  • Paula

To może jeszcze raz wytłumaczę, bo już wiem, że trochę źle dobrałam słowa.

Chciałabym wyjechać do HS, ale bez biura, któremu płaci się 5000$ tylko znaleźć na stronach z homestay rodzinę i nie płacić im tych 200$/weekly, tylko np. pomagać im w domu, tak jak pomagają au pair, czy inne i płacić mniej. Taki wyjazd na własną rękę.
  • Anonim

Teraz już bardziej rozumiem, niestety nie orientuję się w tym, ale spróbuję czegoś poszukać na tych stronach :).
  • Paula

Och, dzięki :) Jutro mam b. ważną rozmowę z tatą, on będzie mi wszystko sponsorował, jeżeli dobrze pójdzie. Poza tym muszę sobie poszukać szkoły i zacząć załatwiać sprawy z I-20 i f1.
  • Królik

wiesz co spróbuj się skontaktować z hostami tych ludzi co są teraz na wymianach. Jednak masz chyba świadomość, że jesteś tam wtedy na własną odpowiedzialność? to samo dotyczy spraw związanymi z wypadkami etc. Dodatkowo jak z wizą (moja ciotka mi mówiła że inna jest do szkoły, a inna na "pracę")
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)