-
Anna ****
Cześć. Mam takie pytanie;
Na jakiej zasadzie jest wymiana z Rotary i jak się o nią starać i jakie mają wymagania żeby przyjąć jakiegoś uczestnika?
Wszyscy którzy coś wiedzą bardzo prosze o informację....
Dziękuję:) -
Anonim
zasadniczo musisz znalezc jakis klub rotary, dac sie im poznac, wypelnic mase papierkow (ale to wszedzie)... itp itp..
Www.rotary2230.pl to jest adres polskiego rotary...
polecam, na prawde. -
Mateusz Gugałka
byłem z Rotary na wymianie i naprawdę polecam :) Rotary bardzo dba o integracje wymieńców w jednym stanie jak i z okolicznymi, do tego dostaje się kieszonkowe i jest pewność że rodzina będzie spoko bo Rotary nie daje każdemu trzymać wymieńców a największym plusem jest to że wyjazd jest darmowy :)
żeby się załapać na wyjazd musisz znaleźć klub w swojej okolicy, skontaktować się i pokazać że jesteś osobą ciekawą itp bo w końcu reprezentujesz ich klub i swoje miasto opowiadając o tym na różnych konferencjach w stanach.
Teraz zauważyłem że jesteś z Warszawy, skontaktuj się z panem Maciążkiem, który odpowiada za Warszawa City ale jak powiedzą nie (coś słyszałem że w tym roku nie mają zamiaru nikogo wysłać) to masz chyba 3 inne kluby w Warszawie. Nie martw się też tym że może być po czasie :) ja na wymianę zapisałem się w maju a prawie 2,5 miesiąca później byłem już w stanach.
powodzenia -
-
Anonim
musze sprostowac. Bo nie jest calkiem darmowy to a. Bo muszisz kupic sobie bilet do miejsca wskazanego, musisz oplacic ubezpieczeni, ale to wszedzie. B. Nie jest darmowy bo twoi rodzice oplacaja kieszonkowe wymienca ktory jest w polsce, w klubie na twoim miejscu,badz mieszka u ciebie w domu... Trzecia sprawa nie wiem jak wawa city, ale warszawa Józefow przyjmuje w tym roku 6 albo 7 a wyslala 6.... Calkiem sporo bo inne kluby wysylaja 1 lub2 zazwyczaj -
Anna ****
Nie jestem z Warszawy jestem z Krynicy Zdrój. Najbliższe Rotary mam w Krakowie. Dzwoniłam i Pani kazała mi wypełnić aplikację. Nie kazała mi też wypełniać zgłoszenia wstępnego czy też zgłosić się na jakąś rozmowę. Mam wypełnić aplikację. Możecie mi powiedzieć co o tym myśleć? Czy mam jakieś szanse??? -
Olga
a mogłby ktoś jeszcze powiedzieć czy są jakieś kraje anglojęzyczne oprócz USA i Kanady możliwe do wyboru? Bo o ile pamiętam, to chyba Anglia się nie łapie...? -
Anna ****
-
Olga
a wystarczy wypisać zgłoszenie wstępne z internetu i pójść z nim do Rotary czy trzeba go najpierw od nich otrzymac?? -
Mateusz Gugałka
>Mjr napisał
>. B. Nie jest darmowy
>bo twoi rodzice oplacaja kieszonkowe wymienca ktory jest w
>polsce, w klubie na twoim miejscu,badz mieszka u ciebie w
>domu...
to nie jest prawda. Rotary opłaca kieszonkowe i na każdy rok ustalają jaką sumę będzie dostawać każdy wymieniec i to zależy od klubu, a co do opłaty za bilet to wydaje się to logiczne że trzeba samemu płacić/
co do krajów to myślę że w prawie każdym jest klub Rotary i wystarczy zapytać się o konkretne a oni dowiedzą się czy w tym roku w ogóle ktoś tam przyjmuje.
-
Anonim
rotary jest w prawie kazdym kraju, ale to gdzie mozesz pojechac zalezy od kontaktow polskiego rotary z innym. Ja chcialem jechac donowej zelandii, ale nie ma kontaktow tam. W tym roku wymiency sa w meksyku usa brazylii francji kanadzie i w australii. Moja znajoma z niemiec pojechala z rotary do argentyny, my poki co nie mielismy tej mozliwosci. Ale z ciekawych kieronkow w najblizszym roku ma byc Tajwan -
maggi
oo Tajwan, nieźle:D ja jutro idę do swojego Rotary, po jakieś konkrety, mieli zadzwonić z odp ale już mineły dwa tyg.
Kurcze, nikogo nigdy nie wysyłali, mam nadzieje,że nie bd jakoś uprzedzeni przez to.
Z krajów to kiedyś były też Indie i Nowa Zelandia.
:) -
Anna ****
Cześć. Słuchajce. Jeśli są tutaj jakieś osoby na tym forum co chcą wyjechać na wymianę z Rotary to piszcie, dajcie numery gg żebyśmy się zapoznali, a może nam się uda spotkać na szkoleniu przed wyjazdem i się już będziemy znać;p;p A pozatym lepiej czekać w grupie na odpowiedź;p;p I się wspierać. ZApraszam -
Kasia
Hej, wszyscy piszą, że w rotary dbają o wszystko itp. itd. ale jakby ktoś mógł napisać jakieś informacje o tym czy trzeba przyjąć kogoś do swojego domu, albo czy da sie to jakoś ominąć, bo niby pisze w info. że nie jest to warunkiem uczestnicwa, ale... i właśnie jak to z tym jest?? błagam o odpowiedz;] -
-
Anonim
Mile jest widziane. ale zdarzaja sie przypadki ze nie... najwiecej o tym powie ci klub rotary z ktorego chcialabys jechac...
Ale wierzcie mi fajnie jest kogos goscic i fajnie byc goszczonym... Ja mam nadzieje ze po moim powrocie znow bede mial jakiegos host brata, host siostre z drugiej strony swiata....
-
Anna ****
-
Anonim
BRAZYLIA. ja jestem w usa...
ALE ZDECYDOWANIE BRAZYLIA!!! najwieksza impreza swiata. i cieplo. -
Toms
Ja rowniez jest w USA i radze brazylie:P
Cieplo, i mysle, ze sa bardziej wyluzowani:) I ten klimat:) Mysle, ze w Brazyli bardziej extremalne sytuacje:) -
Anna ****
-
Toms
Mysle, ze sama powinnas zdecydowac co d ciebie bardziej pasuje. Mysle, ze Brazylia jest bardziej extremalna i nierpzewidywalna, w stanach jest sie latwiej odnalezc. W brazyli sa musle lepsze imprezy i ludzie sa bardziej wyluzowani. Jeszcze zalezy czy chcesz sie nauczyc Angielskiego czy Portugalskiego. NIkt nie ma porownania bo watpie czy ktos byl na dwoch wymianach i w brazyli i w stanach. -
Anonim