-
123fokus
Witam,
moja polska szkola w Polsce nie chce mi zaliczyc roku nauki, podczas ktorego jestem na wymianie.
Moja amerykanska szkola za nic nie pozwoli mi zdobyc HS Diploma.
Czytalem jednak gdzies kiedys, ze zgodnie z jakas ustawa uczniowie wracajacy z wymiany moga zdac jakis test obejmujacy roznice programowe i kontynuowac nauke w polskim liceum bez powtarzania klasy. Problem w tym, ze nie moge znalezc zadnych informacji na ten temat. Czy macie jakies pojecie jak to dziala ?
Z gory dziekuje za odpowiedz. -
Anonim
Po pierwsze zalezy jaka szkola...
A owszem istnieje taka mozliwosc, ale!, ten test jest diabelnie trudny i latwiej Ci bedzie po prostu powtorzyc rok, jak robi wiele osob....
A to ze Twoja szkola nie chce dac Ci Diploma to mozliwe i bardzo prawdopodobne, poniewaz wiele HS nie daje mozliwosci gradution w USA.... -
Anonim
Jeśli chcesz iść na studia i ominąć maturę, to zdawaj GED. Nie wiem jak inne uczelnie, ale warszawskie UW i UKSW stoją otworem. -
sara
jestem dokladnie w takiej samej sytuacji ale ja zamierzam zdawac GED mam sporo z tym problemow ale warto bo bede rok do przodu bo zamierzam isc po powrocie na studia -
-
agnieszka
jak to masz problemy?ja też mam zamiar zdawać,ale jeszcze się nie dowiadywałam niczego... -
sara
po pierwsze lepiej idz jak najszybciej do osoby ktora sie w szkole Toba opiekuje i dowiedz sie wszystkiego bo troche formalnosci trwaja ,ja bylam jakis miesiac temu a nadal jasnej odpowiedzi nie dostalam ... -
Olga
a nie macie problemow z zaliczeniem GED/HS Diploma po tylko roku nauki??
:) -
Anonim
to raz, a dwa nie slyszalam jeszcze zeby ktokolwiek kto jest na wymianie mogl zrobic HS Diploma. Nawet ja nie moglam, mimo ze mam obywatelstwo. Dostaniesz tylko Certificate Of Attendence, bo tak wlasciwie to zaliczasz tylko jeden rok. Ale jest mozliwe, ze to zalezy od szkoly, zreszta jak sie zdeklarujesz ze to GED bedziesz zdawac to tez bedziesz pewnie jechac na innych warunkach.
Ja notabene teraz zamiast byc w trzeciej powtarzam druga -
Anonim
Ja zaliczyłam GED po pół roku nauki; )
A co do HS Diploma, poprzedni wymieniec mojej rodziny dostał dyplom, bo jakoś tak nie wpadli na to, że powinien mieć jeszcze tych 'parę' godzin zaliczonych : D Tak samo i ja bym miała, gdyby moja host mamka nie zauważyła, że ja wcale nie byłam seniorem w Polsce; D -
123fokus
Według oficjalnej strony o GED nie kwalifikuję się.
You may take the GED Tests if:
You are not enrolled in high school, and
You have not graduated from high school, and
You are at least age 16, and
You meet state, provincial, or territorial requirements regarding age, residency, and the length of time since leaving school.
Wysłałem im zapytanie, bo może exchange studentów obowiązują inne zasady. Skoro niektórym się udało, to chyba tak. -
Anonim
-
NatuuU
A ten test jest trudny? Z jakich przedmiotów się go zdaje?
Wiem, że głupie pytania ale ,,kto pyta nie łądzi" :) -
NatuuU
I jeszcze jedno. Gdybym wyjechała w I LO to jakie bym miała szanse aby nie musiec powtarzać klasy? -
Anonim
no mi sie wydaje ze to zalezy od tego jakie klasy wezmiesz w stanach i na jakim poziomie. ja wybralam same fotografie, projektowania i rysunki i teraz musze powtarzac rok. po powrocie dyrektorka chciala mnie nawet przepuscic do trzeciej klasy, pod warunkiem ze porowna przerobione materialy. a porownywac nie bylo nawet czego.. -
NatuuU
W sumie jeśli zdecyduję sie wyjechać to klasę będę powtarzać bo ciężko będzie nadrobić materiał z klasy humanistycznej :/ -
Anonim
chyba ze wezmiesz ksiazki do przeczytania ze soba. no nie wiem, ja uwazam ze powtarzanie klasy jest i tak lepsza opcja. nie jest to takie zle, prezciez to tylko rok, o ktorym mozna powiedziec duzo, ale napewno nie ze jest stracony. slyszalam o takich osobach, ktore probowaly nadrobic rok na wlasna reke, zeby tylko nie siedziec dluzej w polskim liceum, ale jest to trudne. ja osobiscie nie jestem osoba tak bardzo zmobilizowana, a teraz chociaz rok dluzej moge zastanawiac sie na co chce zdawac