Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aleksandra Katarzyna

Dziękuję Ci bardzo że tak się rozpisałeś i opisałeś wszystko bardzo szczegółowo. Powiem Ci,że to właśnie z Fostera chciałam jechać najbardziej nie wiem czemu... ale teraz muszę się poważnie nad tym zastanowić. A ile płaciłeś za tę szkołę prywatną? Bo słyszałam właśnie że koszty są ponoć 2 razy takie jak w publicznej.

A chciałam się Was zapytać jeszcze cd tych Orientation, czy wiecie z jakich biur są organizowane?
    I czy moglibyście napisać mi tu stronę Rotary z tą ofertą do Usa? Bo ja szukam na niej i szukam i nie wiem co i jak; p I jeszcze jak macie numer do biura, żebym mogła dowiedzieć się czegoś więcej; )
  • Anna ****

O Rotary na ten rok już zapomnij. http://rotary2230.pl/index.php?opti...
    Na samym dole masz am
  • Tymon

No ten wyjazd do prywatnej szkoły to był o wiele droższy od standardowego programu. 10 000$ za czesne + 2600 PLN za bielt lotniczy plus ok. -+ 3300$ kieszonkowego plus inne wizowe gowna ok 1000PLN + jakieś dodatki na miejscu ok 1000$ wiec w okolo 50 000PLN sie zamyka...
  • MONI

nie mam slow.
  • Monika

No to już wiem, że lepiej z Fostera nie jechać, ja chciałabym jechać z Almatura, byłam z nimi wielokrotnie na obozach i kursach językowych i nigdy nie miałam żadnych zastrzeżeń, chociaż wiem, że wyjazd na rok to coś zupełnie coś innego, ale na razie to jeszcze nie wiem z jakiego biura pojadę, bo jestem w 2 klasie gim. a chce pojechać w 2 lo; )
  • ♥weronika♥

Hej! :)
    Przeczytałam wszystkie posty od początku i muszę przyznać, że duże zainteresowanie jest tymi wymianami, myslałam, że o wiele mniej; ) a co to będzie za kilka lat?; o
    Wiem, że temat to "Zainteresowania kandydaci na ROK 2010/11" Ale ja bym chciała pojechac na 2011/2012, bo w tym roku dopiero kończę gimnazjum, więc chciałabym wyjechać tam po skończeniu 1LO. Najbardziej to przerażają mnie koszty tego wszystkiego, ale jak porównywałam z innymi krajami to do USA jest chyba najtaniej :) Interesuje mnie wyjazd I WYŁĄCZNIE na rok, o semestrze nawet nie chcę myśleć, bo naprawde, czas by zleciał raz, dwa i trzeba by było wracac do domu...
    Marzę o wyjeździe do Stanów od kiedy tylko pamiętam i ostatnio zakomunikowałam moje plany rodzicą, ale tak już biorąc to na poważnie. Powiedzieli, że jesli tylko o tym marze, to zrobimy wszystko żeby te marzenia moje spełnić. Bo naprawdę uważam, że życie zbyt krótkie i jesli tylko nadarzy się okazja do spełnienia marzeń to trzeba z niej skorzystać!!! :)

a co do Tymon'a to naprawde przesada z tym FOSTEREM. Jeszcze o tyle więcej kosztów Ci wyszło, masakra! Ja nie wiem z jakim biurem bym chciała jechać, bo mój wyjazd to nic pewnego, narazie plany itp... ale jak coś to ten ALMATUR się wydaje w miare, bo same pozytywne opinie tu przeczytałam :D

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko! :) Będę tu zaglądać...
  • Tymon

Lekka przesada ? Też mi się tak wydaje ...
  • Anna ****

>WerCia. napisała:
    >Hej! :)
    >Przeczytałam wszystkie posty od początku i muszę
    >przyznać, że duże zainteresowanie jest tymi wymianami,
    >myslałam, że o wiele mniej; ) a co to będzie za kilka
    >lat?; o
    >Wiem, że temat to "Zainteresowania kandydaci na ROK
    >2010/11" Ale ja bym chciała pojechac na 2011/2012, bo w tym
    >roku dopiero kończę gimnazjum, więc chciałabym wyjechać
    >tam po skończeniu 1LO. Najbardziej to przerażają mnie
    >koszty tego wszystkiego, ale jak porównywałam z innymi
    >krajami to do USA jest chyba najtaniej :) Interesuje mnie
    >wyjazd I WYŁĄCZNIE na rok, o semestrze nawet nie chcę
    >myśleć, bo naprawde, czas by zleciał raz, dwa i trzeba by
    >było wracac do domu...
    >Marzę o wyjeździe do Stanów od kiedy tylko pamiętam i
    >ostatnio zakomunikowałam moje plany rodzicą, ale tak już
    >biorąc to na poważnie. Powiedzieli, że jesli tylko o tym
    >marze, to zrobimy wszystko żeby te marzenia moje spełnić.
    >Bo naprawdę uważam, że życie zbyt krótkie i jesli tylko
    >nadarzy się okazja do spełnienia marzeń to trzeba z niej
    >skorzystać!!! :)
    >
    >a co do Tymon'a to naprawde przesada z tym FOSTEREM. Jeszcze
    >o tyle więcej kosztów Ci wyszło, masakra! Ja nie wiem z
    >jakim biurem bym chciała jechać, bo mój wyjazd to nic
    >pewnego, narazie plany itp... ale jak coś to ten ALMATUR
    >się wydaje w miare, bo same pozytywne opinie tu
    >przeczytałam :D
    >
    >Pozdrawiam Wszystkich cieplutko! :) Będę tu zaglądać...

Jak tak przerażają CIe koszty to spróboj wbić się na wyjazd z Rotary jest o połowe taniej...

• MONI

i o ile rodzice zechcą gościć przez rok kogoś z zagranicy w domu, chyba?

ja na 80% jadę i będzie to wyjazd najparawdopodobniej z why not usa.
  • ♥weronika♥

>i o ile rodzice zechcą gościć przez rok kogoś z zagranicy w domu, chyba?

No właśnie... a to im się nie uśmiecha raczej :)
    na to samo by wyszło, bo by musieli wydać pieniądze na tą osobę z wymiany (wyżywienie, wycieczki itd..)

Ale jak z nimi rozmawiam, to są za, więc jakoś te pieniążki uzbieramy wspólnymi siłami :)

aa jeszcze jedno...

Bo w Almaturze nie mogę nic znaleźć o wymianach młodzieżowych, tylko są same dla studentów "WORK & TRAVEL" :< Wiecie gdzie to można znaleźć?
  • Ninaa

• ♥weronika♥

Ojej dziękuję bardzo! :)
  • Wercia

Hej . Czy ktoś może z was był w Rotary w Warszawie ? Bo jestem ciekawa jak wygląda tam to wszystko.Bo chcę jechać w styczniu do oddziału w Wawie w związku z tym wyjazdem na rok . Chciałabym jechać do USA. Proszę o szybką odpowiedz.
  • ♥weronika♥

A wiecie może co z tymi świadectwami z ostatnich 3 lat?
    Bo ja mam taki problem, który nie daję mi spokoju.... :(
    A mianowicie, w roku 2007/2008 byłam w Irlandii i chodziłam tam do szkoły.
    To nie była żadna wymiana, po prostu zamieszkałam tam z rodzicami, wyszło jak wyszło, byliśmy tam tylko jeden rok. I na testach końcowych z wszystkich przedmiotów było średnio. Jedne oceny miałam na ponad 80% inne na ponad 70 - 60 - 50 % ale z czterech przedmiotów było nie za ciekawie (ponieważ nie miałam tam możliwości wyboru przedmiotów jak to można zrobić w Stanach i musiałam uczyć się aż 17 przedmiotów z czego 13 było oceniane na końcowym teście). Najniższa ocena to E - 35%. Jestem bardzo zdenerwowana myślą, że mogę nie dostać się na wymianę do Stanów tylko przez to, że w 1 klasie gimnazjum miałam jedną dwóję. Bo w drugiej klasie miałam średnią ocen ponad 4.1, a w trzeciej będzie też ponad 4 coś, bo się staram, żeby pojechać do USA.
    Jak myślicie czy to, że byłam w IRLANDII to wielki plus, bo wiem już jak wygląda nauczanie itp... w języku angielskim, czy będzie to minus za to, że miałam jedno E?
    Pytam Was o WASZE zdanie, ponieważ nie sądzę, żeby ktoś rozmawiał na taki temat z osobą która zajmuję się wymianami do USA. Bardzo Proszę o odpowiedzi/opinie :) z góry dziękuję :)
  • MONI

nie mogę zapewnić ale nie wiem czy to będzie aż tak duży problem, jeśli uwzględni się że to były szczególne okoliczności, po prostu trzeba o tym powiedzieć :)
  • ♥weronika♥

Kiedy będzie już czas na to, żeby załatwiać te sprawy z wymianą (jeśli oczywiście będą pieniądze na wyjazd :)) to na pewno o tym powiem :) Dziękuję, ze odpisałaś :)
  • Anonim

Wiesz, oni spojrzą na oceny z ostatniego roku, więc nie martw się tym.
  • Agata R

Witajcie; )
    Późno się obudziłam, ale mam nadzieję, że jeszcze czasowo nie jest źle (?).
    A więc już od dawna marze o tym programie ale nic nie mówiłam rodzicom. Dopiero wczoraj zdecydowałam się to zrobić i muszę powiedzieć, że duże szanse są, że się zgodzą!; ) Chodzę do 1 klasy LO i jedynym problemem w moim przypadku mogą być oceny. Wiem, że większość biur, które to organizuje wymagają dostarczenie świadectw z 3 ostatnich lat. W gimnazjum oceny miałam dobre, skończyłam je nawet ze świadectwem z paskiem. Obecnie rodzice dali mi trochę luzu- karzą mi głównie uczyć się przedmiotów, które będę zdawać na maturze, a resztę traktować zasadą trzech Z (zakuć, zdać, zapomnieć). Na półrocze mam kilka dwójek i chodzę do ciężkiego LO więc wiem, ze na koniec też ich nie zabraknie. Liczę na średnią ok 3,0. Wiec jakie biuro czy tam organizację polecacie osobą, które mają podobne problemy; )? Czy wyjazd do USA przez ciężkie liceum mogę sobie odpuścić? Jest to trochę nie fair, bo wiadomo, ze mogłam jechać w 1 LO i dostarczyć im niezłe świadectwa z gimnazjum, gdzie było łatwiej.. Czekam na wasze wskazówki. Pozdrawiam. Agata.
  • Anna ****

Ja nie wiem czy Wy udzie nie umiecie czytać?? W poprzednich wątkach wszystko pisze i wystarczy 10 minut. np temat Oceny w polskiej szkole a wyjazd. Zaboli CIe jak tam spojrzysz/??
  • MONI

a Ciebie zaboli kiedy zamiast ochrzaniać po prostu wskażesz, że tam wszystko jest napisane?
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)