Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • uncommonmon

• 13/10/2009 14:07
    a tak naprawdę to mają prawo zabrać Ci i telefon, komputer czy co innego. mojej koleżance zabrała rodzina laptopa na cały rok a telefon na pół roku i nic nie mogła z tym zrobić, dlatego, że każdy z nas podpisuję papierek, czy to rodzice raczej podpisują ten papierek, że zgadzają się na to, żebyśmy u kogoś mieszkali i żeby ta osoba brała za nas pełną odpowiedzialności terefere i tak naprawdę to bardzo dużo mogą...

ale nie będę ukrywała, że chora sytuacja.. tylko, że sporo osób w takiej sytuacji się znajduje...

a jak chcesz zmienić rodzinę, to poszukaj wśród znajomych w szkole najlepiej, żebyś trafiła na kogoś kogo Ty chcesz, a nie na kogo Ci tam wyznaczą...
  • uncommonmon

• 13/10/2009 14:14
    wiesz co.. ja w zeszłym roku też próbowałam zmienić rodzinę i to co przechodziłam z CIEE to po prostu tragedia... i też koordynatorka kłamała na każdym kroku i jak sobie pomyślę o tym wszystkim to mi się słabo robi...

generalnie powinnaś zadzwwnić do swojego głównego koordynatora, sprawdź na stronie CIEE kto zajmuję się tą okolicą, w której jesteś. oni niby są tam żeby nam pomagać.. trochę gówno prawda bo mi nie pomogli, ale może u Ciebie będzie ktoś normalny.

przedstaw jej swoje probemy z rodziną.
    nie wiem jakie zdanie ma na Twój temat Twoja host mama, ale ona może zrezygnować z "hostowania" Ciebie i wtedy nie mają wyboru ale muszą zmienić Ci rodzinę.
    jak to nie zadziałą, to może pogadaj ze swojąhostkąi powiedz, że źle CI w tej rodzinie, że trzeba coś z tym zrobić, że zujesz, że sie nie dogadacie i chyba czas na zmiane... moze niech koordynatorka przyjedzie i was odwiezi w domu i razem sobie pogadacie...
    ja wiem ze to takie proste mowic, ale ja sama dokaldnie taka sytuacje mialam rok temu i w zasadzie to gorszego piekla w zyciu nie przechodzilam.. ale nawet juz jeden tydzien u drugiej rodziny wsyzstko odmienil...

sluchaj, nie daj im sie splawic bo raz, ze zaplacilam tyle za ten wyjazd, dwa ze to ma byc przygoda a nie jakas kurwa mac masakra, to jest rok w ktorym chcesz cos przezyc i nie pozwol na to zeby byl do dupy i Cie zrazil....
  • Zuzie.

• 14/10/2009 00:19
    A ja wlasnie zadzwonilam do mojej glownej koordynatorki tej co jest wyzej niz ten zwykly i jej powiedzialam o problemach itd i ona generalnie mowi ze nie jest chetna mi zmienic rodzine i ze mam sprobowac rozwiazac problemy z ta rodzina. Ja naprawde myslalam ze bedzie lepiej z czasem ale jest gorzej. I jestem po mediacji, ktorej celem bylo to zebym sie bawila z moja host siatra. 12 letnia. Najbardziej denerwujacym dzieckiem na swiecie. Nie powiem ze ta mediacja nie pomogla - pomogla bo zrozumialam ze jestem w stanie rozwiazac moje problemy i bawic sie znia. Ale co z tego skoro wiem ze dalej bede totalnie nieszczesliwa... Te 2 miesiace co tu jestem poza szkola i znajomymi to 2 najgorsze, najnurniejsze piekielne miesiace mojego zycia. I dlatego chce zmienic rodzine ale oni tego nie rozumieja. I nie zrozumieja...
  • Zuzie.

• 14/10/2009 00:22
    Agatka, Ty w ogole zmienilas rodzine? Jak nie to na jakim jestes etapie?
  • Olga

• 20/11/2009 17:29
    Zuzue. zmieniłaś rodzinę??

• Zuzie.

• 28/11/2009 16:55
    TAAAK!

Bylo ciazko tzn nadal jest. Bo moj koordynator i moja ex host matka mnie nienawidza. Ex host matka jest koordynatorka mojej host siostry co mam teraz wiec przez pierwszy tydzien codziennie dzwonila i pisala emaile jaka jestem bezczelna niewychowana i ze ona powinna teraz byc moja koordynatorka itd. A moj koordynator sie mnie wyzekl. Powiedzial ze nie chce byc moim koordynatorem:D

Ale nowa rodzina jest cudowna, najlepsza na swiecie. I host mama mnie tak broni przed tamta zolza ze jestem jej tak wdzieczna!

I niestety musiamam zmienic szkole bo teraz mieszkam 30 mil dalej ale juz jest coraz lepiej z nowa szkola:)

pozdrawiam wszystkich!
  • Anita

• 29/11/2009 04:02
    Ciesze sie, że w końcu się wpyrostowało!
    Ale- nie zostawiaj tak tego. Nie możemy pozwolić, żeby przyszli exchange mieli problemy, powinnaś Ty albo Twoi rodzice napisać jakieś pismo to CIEE (bo z tego jechałaś?) o tej osobie żeby ją zwolnili albo coś. Nie można tak tego zostawić.
  • Olga

• 19/12/2009 11:25
    "W przypadku zmiany rodziny goszczącej z powodu złego zachowania STUDENTA, zmiana ta wiąże się z koniecznością poniesienia dodatkowego kosztu w wysokości 350 (trzysta pięćdziesiąt) USD. "
    Czy ktokolwiek z was musiał płacić te 350 $? Czy nie było to uznawane za wasze złe zachowanie, a złe warunki w rodzinie?
  • agnieszka

• 19/12/2009 17:50
    ja nie słyszałam aby ktokolwiek z moich znajomych płacił te 350$...
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Miejsca grona (0)