Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • karolkie

hej :)
    Mam w planach wyjazd do USA (Kalifornia prawdopodobnie) na rok szkolny 2010/11. (byłabym wtedy w I LO)
    Tylko, że, gdybym wróciła musiałabym powtarzać rok, a tego nie chcę (i moi rodzice nie byliby zadowoleni; p), tak wiec czy ktoś się może orientuje, czy można pojechać na wymianę do host rodziny za pośrednictwem biura podróży na jeden rok, a potem po prostu zostać już samodzielnie w stanach na resztę high school? Mieszkanie jakoś bym sobie załatwiła, głównie interesuje mnie jak wyglądałaby sprawa z wizą no i opłatami za szkołę. Chciałabym uczyć się w tej samej szkole w której bym zaczęła naukę jako exchange student lub ew. w jakiejś innej. Czy wtedy starałabym się o wizę studencką czy jakąś inną? Czy trudno jest taką uzyskać? Baaardzo proszę wszystkich o pomoc, jest to bardzo ważne dla mnie :)

i jeszcze jedno:
    Jeśli bym jechała to prawdopodobnie z Furnel tarvel lub Wesco Ticketplus
    http://www.ticketplus.pl/progr am.highschool.usa!opis . Słyszał coś ktoś o Wesco? Bo ja właśnie nie wiem co o nich sądzić, nie znam nikogo kto od nich jechał...

Z góry dzięki za każdą pomoc! :)
  • Kamil

moze ci sie uda i wrzuca cie odrazu do seniorow, ale watpie. A jesli chcesz zostac to nie szukaj mieszkania tylko najpierw pogadaj z rodzina czy nie chcieliby cie jeszcze troche przechowac; )
  • karolkie

a nie wiesz jak by to wyglądało z wizą? :) bo kiedy się jedzie na wymianę uzyskuje się J1 i ona wygasa po roku. więc kiedy wygaśnie co mam zrobić, żeby móc dalej zostać?
    czy jest to w ogóle realne do wykonania?

dzięki z góry za każdą pomoc :)
  • Tymon

To jest do wykonania, ale nie wiem jak to jest fizycznie z pieniędzmi. Bo chyba po upływie programu, kiedy nie jesteś dzieckiem rezydenta US, ani obywatela itp. itd. to podobno trzeba umieszczać opłaty za szkołę. Poza tym, musisz wrócić po roku do Polski po kolejną wizę, bo inaczej byłabyś w Stanach nielegalnie. Nie wiem czy to co napisałem jest w 100% prawdą, ale na innym forum o roku w stanach takie informacje znalazłem.
  • karolkie

uff, to dobrze, że to jest wykonalne; p
    hm, a masz może jeszcze adres tego forum? bardzo by mi pomogło^^
    a nie wiesz może czy szkoła by mnie przyjęła jako normalnego ucznia? chyba nie powinno być z tym problemu, nie?
    ale i tak najbardziej martwię się wizą. są duże szanse, że po powrocie z wymiany uzyskałabym kolejną na to by dokończyć tam szkołę? czy mogą mi tak po prostu odmówić?

bardzo mi na tym zależy ponieważ moi rodzice zgadzają się tylko na całe high school, a nie na jeden rok.

dzięki w każdym razie (:
  • Tymon

To forum już nie istnieje; / Niestety; / Pisałem z pamięci. Wizę otrzymasz na 99%, bo za przeproszeniem tak naprawdę nie dostają jej w większości młodzi "robole", którzy chcą wyjechać tam aby pracować na czarno. Przyjmą cię na normalnych warunkach, tak jakbyś mieszkała tam na emigracji z rodziną. Tylko wydaje mi się że skoro tej rodziny nie ma, tzn. nie pracują i nie mieszkają tam, musiałabyś płącić coś za swoją edukację, no i oczywiście znaleźć rodzinę lub jakiś internat.
  • Kamil

za szkołe musisz płacić, bo twoi rodzice nie płacą w USA podatków, ale nie wiem jak to jest gdy jest się zameldowanym...
  • Puchacz

ale ta "rekompensata" za nieplacenie podatkow w usa przez rodzicow to ok 1000 - 1500 dolarow rocznie wiec nie jest tak tragicznie
  • karolina d

przecież już ktoś kiedyś pisał, że jak pokażesz jakieś rachunki od rodziny u ktorej bedziesz mieszać czy coś takiego to nie musisz nic płacić ...

>♫ Martuś ♫ napisała:
    >ja bylam na 2 lata w sumie w HS w usa na wlasna reke. jesli
    >bys jechal do znajomych i tam sie u nich w peneim sposob
    >zameldowal lub np jak u mnie pokazal ze oni sa twoimi
    >opiekunami na rok i jakies tam rachunki za prad ze tam
    >meiszkasz to liceum jest za darmo (...)
  • Anonim

Wize chyba mogłabyś zdobyć na zasadzie sponsoringu chyba...tzn. jak już będziesz na wizie J i Twoja host rodzina się zgodzi żebyś u nich mieszkała itd to po Twoim powrocie do Polski, może wysłać Ci zaproszenie do US, wtedy raczej Ci przyznają wizę...tylko nie wiem jak to "obrócić" żebyś mogła się tam edukować, ale wtedy rodzina będzie zobowiązana się Tobą zająć, ubezpieczenia, mieszkanie itp. to kwestia ustalenia z nimi kto za co płaci.
    Tutaj masz dużo informacji o wizach, poszukaj to coś ciekawego pewnie znajdziesz:
    http://www.prawoimigracyjneusa.com/
  • noauthority

hej, ja mam jedno pytanie; ) nie wiem czy na temat, ale tutaj przynajmniej coś się dzieje ostatnio; )
    w każdym razie chciałabym wyjechać do Stanów na rok w 2 liceum, ale nie bardzo jestem zadowolona mając przed sobą wizję powtarzania tej klasy znowu w Polsce..
    w każdym razie chciałam zapytać, czy będąc jeden rok w USA (w 2 LO) moge zdawać tam jakieś egzaminy.? np gdyby szkoła dała mi diploma, to co potem opłaca mi się robić.?; ) jest szansa żeby zostać tam jakoś drugi rok (na trzecią liceum).? i jeszcze, czy mogłabym zdawać SAT będąc w 2 LO, czy do tego trzeba być starszym.?
    z góry dzięki wszystkim za pomoc; D
  • magda bilińska

Ostatnio bardzo duzo zaczełam się interesowac takimi wymianami itp. i po pewnym czasie pwadłan na pomysł, aby zamiast wymiany tak o wyjechac sma tzn. z koleżanką, wynając mieszkanie itp.
    tylko sa dwa ALE -
    po pierwsze - rodzice, nie wiem jak z twoimi, ale moja mama jak tylko usłyszała moje plany powiedziała stanowcze; NIE .
    po drugie - nie każde studia w polsce przyjmuja amerykańskie matury, czy coś takiego . tak przynajmniej słyszałam . : )
  • Anonim

UW przyjmuje GED , oczywiscie jezeli zaliczysz rozmowe kwalifikacyjna....
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)