Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • elfnie

Co myslicie o tym by pojechac na ostatni rok liceum do kogos kogo znam w USA? Tzn nie za posrednictwem zadnego biura, tylko do kogokolwiek. Co trzeba zrobic zeby przyjeli mnie do szkoly jako normalnego ucznia, z jakimi kosztami sie to wiarze>?

Tutaj jesli jedziesz z polskim biurem/ amerykanska fundacja figurujesz jako international student i placisz tym firmom ok. 4-5 000/ rok + jakies 1 000 - 1 500 zł, ale jak myslicie ile by to kosztowalo na wlasna reke?
    Tak szczerze nie wiem na co ida te pieniadze, gdyz bilet musisz zakupic osobno a host family rowniez przyjmuje Cie za darmo..

Proszeee o odpowiedz;))
  • elfnie

Chodzi mi o to, czy to wiarze sie z jakimis wiekszymi kosztami, jesli jestes z Polski i przyjezdzasz do USA na rok aby sie uczyc. Czy to jest drozsze jesli sam sie tam przeprowadzasz i to robisz czy jesli jestes na wymianie??
  • Zuzie.

jest cos takiego że obcokrajowiec na wizie studenckiej idący nawet do publicznej szkoly musi zaplacic za naukę w szkole. rocznie od 3000 - 10000 USD. To zależy od szkoły. Dlatego się płaci bo nasi rodzice nie płacą tam podatków. I jest jeszcze coś takiego że normalnie obcokrajowiec do publicznego liceum w stanach moze chodzić tylko rok. Chyba że jest to katolicka szkoła albo jakaś tam inna. Generalnie jest to do zrobienia, ale trudne i dużo załatwiania. Kasy też sporo moim zdaniem. To tyle co wiem.
  • natalia? California girl.

jesli chcesz wyjechac przez jakies biuro z polski płacisz 4.500-5.500 USD (dla biura, ubezpieczenie, cos jeszcze), dodatkowo bilet, jeszcze ok 200USD na cos tam i kieszonkowe miesieczne ok 150-400USD (zalezy gdzie jedziesz: wies, wieksze miasto) ...
    host rodzina nic nie dostaje (zapewne wiesz; )) .. z tego co pisze Zuzia to chyba wielkiej roznicy nie ma w cenie, a lepiej chyba zaplacic i sie nie chrzanic z zalatwianiem i miec na 100 % wszystko zapewnione. tylko, ze jak sama sobie zalatwiasz rodzinke wiesz gdzie trafisz, nie ma ryzyka ... ale z drugiej strony jest ryzyko jest zabawa; P.
    pozdrawiam; )
  • natalia? California girl.

troche bez zrozumienia przeczytalam twoj post ... :/. ale mam nadzieje, ze i tak troche pomoglam; ) .
  • ♫ Martuś ♫

ja bylam na 2 lata w sumie w HS w usa na wlasna reke. jesli bys jechal do znajomych i tam sie u nich w peneim sposob zameldowal lub np jak u mnie pokazal ze oni sa twoimi opiekunami na rok i jakies tam rachunki za prad ze tam meiszkasz to liceum jest za darmo a co college jako obcokrajowiec placilam ok 10tys zl za semsetr ale to zalezy jakie przedmioty i ile godzin.
  • '

>♫ Martuś ♫ wrote:
    >ja bylam na 2 lata w sumie w HS w usa na wlasna reke. jesli
    >bys jechal do znajomych i tam sie u nich w peneim sposob
    >zameldowal lub np jak u mnie pokazal ze oni sa twoimi
    >opiekunami na rok i jakies tam rachunki za prad ze tam
    >meiszkasz to liceum jest za darmo a co college jako
    >obcokrajowiec placilam ok 10tys zl za semsetr ale to zalezy
    >jakie przedmioty i ile godzin.

właśnie tak samo planuję zrobić.; )
  • karolkie

też własnie mam w planach samodzielną edukację w usa; p
    nie wiem jedynie jak sprawa będzie wyglądać z wizami, ponieważ pierwszy rok w high school spędzę na wymianie z wizą J1. Czy będę mogła potem kontynuować naukę w tej szkole co chodziłam do niej podczas wymiany, ale już jako prawdziwy uczeń? i co z wizą? bo J1 wygasa po roku. mam się starać o kolejną? :D
  • Kamil

musisz w wakacje przyjechać do Polski po kolejną wizę, a co do szkoły, to najlepiej będzie porozmawiać o tym z dyr. szkoły podczas pobytu na wymianie
  • Anonim

Zgadzaja sie bez problemow, gdyz sama odbylam taka rozmowe z dyrektore swojej szkoly w stanach, nie wiem jak jest w innych miejscach, ale u mnie nie bylo problemow...
  • Tymon

I zostałas na dluzej ?; ] Na jakich zasadach ?; ] musialas cos doplacac ? u kogo ?
  • karolkie

podpisuję się pod tymi pytaniami i dołączam własne; p :
    jak było/miałoby być z wizą? :> musiałabyś wrócić do PL i starać się o nową, bo podczas wymiany jest ta J1, która wygasa po roku...?
  • Anonim

tzn chodzi o to , ze odbylam taka rozmowe, dostalam list do ambasady, ze szkola zezwala na dalsza nauke i w ogole wszystko, ale wybrałam Kanade.... dlatego nie zostalam....ale nie ma z tym żadnych problemów....Wiec jezeli chcecie, to rozmowa z dyr szkoly w U.S i niech Wam da cos na piśmie , że szkola Was przyjmie jako normalnego studenta...
    A i jeszcze moja koordynatorka bardzo mnie zniechecala do tego to jej powiedzialam, ze juz nie ma nic do gadania....nie ma co sie przejmowa i probowac....
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)