-
Kamil
Hej! Zastanawia mnie jedna sprawa. Bo jak już korzystać z pobytu w usa, to na całego; D Robił ktoś prawo jazdy w stanach, będąc na wymianie? Od ilu lat tak w ogole można tam robić prawko (konkretnie - CA) ? I jak to tam wygląda, ile czasu trwa itp. Pozdrawiam -
nowy etap:)
no wiec u mnie w MO od 16 ale dla wymiencow jest tak z mojej fundacji ze musisz miec normalnego nauczyciela co kosztuje strasznie drogo (bo jak noprmalnie mieszkasz w USA to ktos Cie moze uczyc np znajomy) a potem jakbys zrobil to i tak musisz oddac.bo nie mozna niby prowadzic.tzn mozna ale jak Cie zlapia to u mnie wracasz do Polski. -
Kamil
Czyli tam nie ma instruktora tylko ktoś kto juz ma prawko cie uczy? Bo jesli tak to ja poszedłbym na sam egzamin, bo jezdzić umiem. :D -
-
Mateusz Gugałka
u mnie w szkole jest instruktor. Masz nawet zajcia zwiazane z prowadzaniem. Tylko z tego co wiem po zdaniu egzaminu prkatycznego dostaje sie cos co nazywa sie permit i trzeba potem chyba z rok czy moze mniej spedzic w samochodzie z kims powyzej 18 lat i jezeli nie ma sie zadnych problemow dostaje sie prawdzie prawo jazdy -
u mnie w szkole niby sa zajecia ale tylko teoretyczne.no wlasnie z mojej fundacji to nie moze Cie ktos znajomy uczyc tylko instruktor i musisz miec godziny wyjezdzone....i u mnie permit to masz po teoretycznym i wtedy jezdzisz z doroslym do czasu podejscia egzaminu i go zdania i wtedy juz niczego nie potrzebujesz tylko sobie jezdzisz...ale dla wymiencow u mnie jest tak ze nawet jakbys zrobil to by Ci zabrali. -
Mateusz Gugałka
>nowy etap:) napisała:
>u mnie w szkole niby sa zajecia ale tylko teoretyczne.no
>wlasnie z mojej fundacji to nie moze Cie ktos znajomy uczyc
>tylko instruktor i musisz miec godziny wyjezdzone....i u
>mnie permit to masz po teoretycznym i wtedy jezdzisz z
>doroslym do czasu podejscia egzaminu i go zdania i wtedy juz
>niczego nie potrzebujesz tylko sobie jezdzisz...ale dla
>wymiencow u mnie jest tak ze nawet jakbys zrobil to by Ci
>zabrali.
trzeba przejezdzic odpowiednia ilosc czasu wiec jezeli sie nie zacznie zajmowac prawem jazdy mozna sie nie wyrobic, jezeli w ogole sie da :)
ale ja sie na tym za bardzo nie znam, do tego u mnie w szkole nauczyciel do tego nie podchodzi powaznie a do tego prawie kazdy tu jest kuzynem, znajomym rodziny itp wiec wiele osob jedzi spokojnie bez prawa jazdy i nie musi sie obawiac, wiec ciezko od kogokolwiek dowiedziec sie jakie sa naprawde zasady -
Eydryth
a u mnie z organizacji mam zakazane jezdzenie autem, wiec jak sie na poczatku pytalam o prawko to mi z laska pozwoliliby zrobic teorie czyli uczeszczenie na zajecia ale potem juz jezdzic bym nie mogla i bym nie mogla prawka zrobic...wiec sobie darowalam; p -
Kamil
>u mnie jest tak ze nawet jakbys zrobil to by Ci
>zabrali.
Jak to zabrali? A nie jest przypadkiem tak, że dostane prawko, tylko nie bede mogl jezdzic do konca programu?
-
tzn no tak.moja koordynatorke powiedziala ze bym jej musiala oddac...pewnie to od czloweka zalezy...ale dobrze ze jej powiedzialam o moich planach (w tamtym czasie) bo tak jakby mnie policja zlapala to by bylo bye bye...i by nie bylo diploma graduation promu i wszystkiego innego...a tu i tak 99% to automaty nie to co w Polsce.i u mnei miasto jest duze niby 5 pasmowe jeszdnie czy 4 w sensie ze 4 czy 5 pasow w jedna strone ale ludzie jezdza jak szaleni...wiec ja to bym sie bala:P -
Kamil
ale to i tak się opłaca. :) Bo potem się wróci do PL i ma sie zrobione prawko; ] -
corrida
-
Kamil
-
Lukis
Jak masz 18 lat to musisz zdać teorię jeszcze z tego co się orientuję -
-
Toms
Ja słyszałem, że w USA trzeba zdać prawko osobno na manuala i automata.
A kiedy przyjedziesz do Polski do musisz zdać tylko teorie i masz prawo jazdy:) -
corrida
-
Lukis
-
(:Jasinka:)
Ja zrobiłam kilka lat temy prawko w stanach (TX). Nic trudnego! Kurs składał się z części teoretycznej (wykłady + jazda z innymi ludźmi z kursu) oraz praktyczna (automat). Jeśli masz prawko możesz jeździć samochodem, o ile twoja "rodzinka" ubezpieczy ten samochod również i na ciebie, rzecz jasna jeżli ci pozwolą używać swojego samochodu. Ja akurat kupiłam sobie tam samochód, i jedyne co to musiałam go ubezpieczyć.
Aby po powrocie otrzymać polskie prawo jazdy musicie;
- robić je od nowa, jeśli chcecie zachować amerykańskie prawo jazdy
- lub wymienić (wtedy zdajecie tylko teorie).
Powodzenia!
Również wychodze z założenia, że jak korzystać to na całego!
Zawsze warto spróbować! -
Kamil
właśnie rozmawiałem z takim jednym mechanikiem, ktory przez 5 lat mieszkał i pracował w usa (ca) i powiedział mi, że jeśli przyjade do Polski z amerykańskim prawkiem to nie mogę jeździć, ale jeśli mam też wyrobione miedzynarodowe to tak. Czyli amerykański prawko + miedzynarodowe i można jeździć po Polsce. Tak jest od kiedy jesteśmy w Unii, kiedyś można było na samym amerykańskim prawie jazdy jeździć. A nawet bez miedzynarodowego na samym amerykańskim można w Polsce jeździć, tyle, że przez 6 miesięcy od przyjazdu do pl. Słyszał ktos coś na ten temat? -
Ania
to wszystko chyba nie warte zachodu, lepiej po powrocie zdac w Polsce... To przeciez chyba nie jest taki problem wytrzymac rok w Stanach i dojezdac busem lub byc zawozonym przez hostow... :)
-
Kamil
no niby tak, ale jeśli ktoś zamierza zostać tam na studia...; )
a po za tym mozna zrobic odrazu prawko na motor, bo w pl teraz jest od 24 roku zycia