- 1
- 2
-
lukasz9996
Witam ma pytanie otóż wiem że nie w każdym stanie dją Diploma exchange sudents a jest możliwośc wyboru stanu wiec ja chciałbym pojechac do stanu gdzie dostane taki dyplom żebym po powrocie mógł pójść na studia!!! -
nowy etap:)
-
Jad teściowej
każdy High school diploma jest równy sobie tzn. ze nie ważne gdzie skończysz szkole i go dostaniesz, jednak każdy stan ma inne zasady dotyczonce graduacji mogę ci powiedzieć jak to na florydzie wyglada czyli jak i w moim przypadku musisz zdac test o nazwie FCAT musisz mniec zaliczone czytanie jak i matematyke ,GPA(wporost tlumaczac na polski to jest nasza srednia) powyzej 2.00 , 24 kredyty (punkty z kazdego przedmiotu) i 20 godzin prac spolecznych i włala masz high school diploma jednak ze zeby dostac sie na Polska uczelnie na terenie Rzeczpospolitej Polskiej prawie wszedzie musisz przejsc przez nonstryfikacjie zagranicznego dyplomu ukonczenia szkoly lub matury (w przypadku USA za mature uznaje sie SAT jednak musisz tez miec high shool diploma ) musisz to zrobic w twoim (tym ktory jest najblizej miejsca zameldowania) kuratorium oswiaty . Gdy juz jestes po nonstryfikacji wsztskich twoich swistkow i papierkow ktore zrobiles zagranica idziesz do kuratorium odbierasz zaswiadczenie i jedziesz do tlumacza przysieglego on ci tu tlumaczy na jezyk polski i wtedy, po tej calej zabawie z kuratorem oswiaty jak i tlumaczem twoje dyplomy jak i oceny z SAT-u za rownoznaczne z Polska matura. :) -
-
-
Jad teściowej
od stanu :) chyba ze chodzisz do prywatnej tam maja wlasne regoly :) a dlaczego tak jest? a dlatego ze w kazdym stanie jest niezalezny departament edukacji :) -
Eydryth
od szkoły zalezy czy dostaniesz high school diploma:P bo ja naprzyklad nie dostane bo moja szkola sie nie chce zgodzic:P -
Jad teściowej
teraz to nie wiem w mojej szkole mi mowili ze ok ze dostane jak kazdy inny i ze podlegaja na mnie STANOWE zasady otrzymania takowego dyplomu :) z tym ze ja jestem we Florydzkim systemie edukacji juz 2,5 lat i dostane :) -
zalezy od szkoly. kazda szkola decyduje czy dla exchange studenta dac czy nie.jak Ty jestes 2 lata to to innaczej jest -
Puchacz
to Ci powiem golabek ze po 1 to jest nostryfikacja nie nonstryfikacja a po 2 to jest wiele ciezszy proces. trzeba ogarnac pelno papierow w stanach potem trzeba miec tlumaczenia przysiegle z polski i dopiero wtedy idziesz do kuratorium gdzie maja na ciebie wyjebane. wiec jest ciezko.
w N.Y. trzeba zaliczyc ok 8 egzaminow stanowych i trzeba miec wystarczajaco duzo przedmiotow zaliczonych z Polski. ale oplaca sie bo z ocenami z usa dostaniecie sie wszedzie:} -
Mateusz Gugałka
u mnie bez problemu powiedzieli ze moge dostac dimploma; ) ale to zalezy od szkoly. Znam kogos kto zmienil szkole bo niemogl dostac w jednej a w drugiej nie bylo problemu. Najlepiej jak dostaniesz papiery z stanow skontaktuj sie z szkola i jak nie popros host rodzine zeby zapisali Cie do innej; ) -
Tymon
A załóżmy, że w danej szkole daja Diploma Echange Studentom. Jakie są wymogi, aby go dostać ? (wiek, oceny itd.) -
Puchacz
u mnie bylo cos takiego aleeee nie mozesz go nostryfikowac i ogolnie jest tylko papierkiem dla Ciebie. na pamiatke. -
w takiem razie nie dostales HS Diploma tylko tzw Certificate of attendance ja tez to dostalam ale jeszcze raz to NIE jest HS Diploma.
-
-
a mi dadza HS Diploma:) musze zdac konstytucje US (to juz mam za soba:) ) i konstytucje Missouri (to jeszcze przede mna) i zdac wszystkie klasy:) to wszystko:) njie mam zadnych egzaminow matematycznych humanistycznych czy cos:) tzn jest jakis jeden ale to gdzies tam ze stanu wybieraja losowo osoby ktore maja go pisac i nie wazne jak go napiszesz:) -
Puchacz
gites:] ja musialem napisac pelno tych egzaminow w tym tez US History co bylo malym dymaniem bo musialem sie obkuc ze szystkich zmian w konstytucji itd aleee warto:) nawet jesli sie tego nie nostryfikuje wyglada bardzo dobrze w CV -
Mateusz Gugałka
u mnie musze zaliczyc Angielski 12, Social Sudies/US History (jakos mamy to polaczone w jedno), do tego powiedzieli ze potrzebuje Teatru, ale im powiedzialem ze na polskim przerabiamy rozne utwory itp i na szczescie nie musialem w tym braz udzialu. Kazali mi tez wziasc jakas matme.
Ogolnie w Kentucky jest troche inaczej niz w wielu stanach bo aby zdac musisz napisac portfolio, czyli 4 wypracowania, ktore musza byc perfekcyjne i praca nad jednym zajmuje dlugo czasu, bo musi to isc do kilku nauczycieli, kazdy wprowadza poprawki, potem przekazujesz do nastepnego itp., straszni duzo roboty, a w marcy czy w maju piszemy jakis egzamin z stanu, ktory tez jest bardzo wazny. -
Jeur
u mnie w Connecticut zeby zdobyc HD nalezy pobrac nastepujace klasy: English literature, Social Studies, mathematics, Science, career & technical education plus odpracowac 30 godz social work. Przez caly rok pracuje sie nad polskim odpowiednikiem prezentacji maturalnej (Senior Project) ktory kazdy indywidualnie przedstawia w maju przed cala szkola i komisja egzaminacyjna. -
aaa ja tez musze miec te godziny spoleczne ale tylko 10 i mam juz je za soba:D no i klasy odpowiednie ale w sumie mi powiedzieli ze juz wszystk omam i tylko musze brac angielski US history musialam government jeden semstr i jeden semestr health education:) -
Edith
-
Anonim
Właśnie dowiedziałam się od moich hostów, że mogę w szkole pisać SAT, ale nie dostanę HD tylko "certificate of completion" (będę w Indianie).
Miał ktoś podobną sytuację? Zdaje mi się, że jak dobrze napisze SAT i będę miała certyfikat to i tak będe mogła iść na studia... ? :]
- 1
- 2