Rok w USA [524]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • 123fokus

Witam,
    być może temat był już omawiany, jednak niczego nie znalazłem.
    Jest szansa, że mógłbym pojechać na następny rok (2. klasa LO ) do USA, jednak myślę także o wyjeździe na 3. klasę i nie wiem, jak będzie dla mnie lepiej. W związku z tym mam parę pytań do osób które przeżyły, lub aktualnie przeżywają swój rok w USA:

1. Jak to jest z przydziałem do poszczególnych klas? Jaka jest szansa na to, że dostałbym się do senior-klasy, jadąc na 2. klasę?
    2. Rozważam także pozostanie w USA na studia. Czy możliwe byłoby przystąpienie do testow jak SAT, ACT w klasie junior ?
    3. Czy jeśli dostałbym się do klasy senior, napisałbym odpowiednie testy, to mógłbym starać się o dostanie do collegu od razu bez kończenia polskiej szkoły, czy musiałbym wracać na 2 ostatnie lata liceum?

To na razie tyle. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Eydryth

1. najczesciej wszystkich exchange wrzucaja do senior. ale to zalezy od szkoly...
    2. To tez zalezy od stanu... Ja naprzyklad nie moge pisac tego pomimo tego ze jestem senior:/ nie mam social security number i takie pierdoly... chcialam pisac GED zeby mi w Polsce rok uznali ale zeby to pisac musiala bym sobie wyrobic ID Illinois i jak juz o tym mysle o bitwie z urzednikami to mi sie odechcialo... i bede powtarzac 3 kl...
    3.jak bys napisal test jasne ze bys sie dostal. Zauwaz ze tu colleage sa platne wiec im tylko na Twojej kasie zalezy a nie na tym skad jestes xD

Aha i ja pojechalam na 3 kl i nie zaluje:) bo 2 kl LO to sa najpiekniejsze czasy xD te wszystkie 18:) 3kl to dno bo ludzie sie stresuja matura i w ogole jest dziwnie(moi znajomi z klasy mi tak pisza:P)
  • MarTa ... !

Eydryth: nie czujesz się źle z tym, że jesteś starsza od nich o rok?? bo właśnie moja matka cos tam gada, że jestem za młoda teraz, ale za rok to juz zobaczymy. tylko, że właśnie z tym że bd o rok starsza... ale chyba to nie przeszkadzA?:))
  • Tyśka

>Eydryth napisała:
    >
    >Aha i ja pojechalam na 3 kl i nie zaluje:) bo 2 kl LO to sa
    >najpiekniejsze czasy xD te wszystkie 18:) 3kl to dno bo
    >ludzie sie stresuja matura i w ogole jest dziwnie(moi
    >znajomi z klasy mi tak pisza:P)

ja też jade na 3.klase, teraz jestem w drugiej i ciesze sie że nie pojechałam na ten rok. mam prawie co tydzień jakąś 18stke i żałowałabym gdyby mnie nie było a moi znajomi którzy są w trzeciej klasie ciągle mówią o maturze i stres stres.
    pozdrawiam:)
  • 123fokus

>Eydryth napisała:
    >3.jak bys napisal test jasne ze bys sie dostal. Zauwaz ze tu
    >colleage sa platne wiec im tylko na Twojej kasie zalezy a
    >nie na tym skad jestes xD

no tak, ale wtedy poszedłbym na studia jakby nie patrzeć o rok za wcześnie.
    Ale co do tematu to chyba przekonaliście mnnie do wyjazdu na 3. klasę (niestety przegapiłbym swoją osiemnastkę, no ale trudno). No i może kurs dolara spadnie do tego czasu :)
  • Eydryth

Mi nie przeszkadza:) ja sie i tak z juniorami trzymie a oni sa o 2 lata mlodsi!!:D ale to moze dlatego ze moje przyjaciolki w polsce sa o 2 lata mlodsze no i jestem juz do tego przyzwyczajona:D

co do studniow to ja sie juz pogodzilam z tym ze bede musiala rok powtorzyc i sobie dziecinstwo przedluzam:P no coz bylo warto xD

a 2 kl LO rulezzzzzzz!! ^^
  • MarTa ... !

mi niezbyt pasuje ta 3. klasa, bo spędzę tam swoją 18-nastkę...:) ale co tam; DDDD
  • nowy etap:)

a kiedy masz 18??nie boj sie zrob impreze przed wyjazdem albo po:D albo najlepiej przed i po:)
    ej a dlaczego najstarsza? ja mam duzo ludzi w moim wieku w tej szkole a tez wyjechalam na 3 klase.....
    a powiem wam ze tez to zaskakujace jest ile ludzie maja lat jak sie ostatnio dowiedzialam ze 2 dziewczyny sa 91 to w szoku bylam.u mnie oni bardzo staro wygladaja i sie zachowuja.tzn nie jak staruszki ale ja np mysle ze ktojes senior a sie okazuje za np freshman...:)
  • MarTa ... !

a październiku... no chyba jak coś to zrobię na wakacje :))
  • Anonim

>Aha i ja pojechalam na 3 kl i nie zaluje:) bo 2 kl LO to sa
    >najpiekniejsze czasy xD te wszystkie 18:) 3kl to dno bo
    >ludzie sie stresuja matura i w ogole jest dziwnie(moi
    >znajomi z klasy mi tak pisza:P)

ja tez chcialam w 3 a nie w 2. ale w styczniu skonczylam 18 i to byl moj ostatni wybor jechac - nie jechac
    rok mi szybko mija, angielski lapie, a i tak bede w 2 klasie i na polowe 18 zdaze wiec nie jest zle :D co prawda ominęło mnie dużo... ale wole znac jezyk niz zostac dla polskich imprez :)
    bo jeszcze sie naszaleje; )
  • pawelf2007

>p. napisała:
    >
    >>Aha i ja pojechalam na 3 kl i nie zaluje:) bo 2 kl LO to
    >sa
    >>najpiekniejsze czasy xD te wszystkie 18:) 3kl to dno bo
    >>ludzie sie stresuja matura i w ogole jest dziwnie(moi
    >>znajomi z klasy mi tak pisza:P)
    >
    >ja tez chcialam w 3 a nie w 2. ale w styczniu skonczylam 18
    >i to byl moj ostatni wybor jechac - nie jechac
    >rok mi szybko mija, angielski lapie, a i tak bede w 2 klasie
    >i na polowe 18 zdaze wiec nie jest zle :D co prawda
    >ominęło mnie dużo... ale wole znac jezyk niz zostac dla
    >polskich imprez :)
    >bo jeszcze sie naszaleje; )

hmmm ja chciałem w pierwszej- skończyło się, że jadę na kurs językowy na trzy tygodnie, a później dostanę wybór, czy na pewno chcę czy nie. Mam kolegę, który był na wymianie w Niemczech i znajomą, która jest teraz w Stanach i mówi, że lepiej jechać w trzeciej klasie jeżeli chcesz zostać, a w drugiej jeżeli chcesz jechać jedynie na rok. I zdaje mi się, aczkolwiek podkreślam ja dopiero BĘDĘ jechał na kurs, a nie na rok, ale na opinii innych( dwóch moich znajomych) mówię, że w trzeciej klasie LO będziesz już dorosły, a to oznacza, że masz trochę szerszy zakres swoich możliwości i mam tu na myśli wyjazdy, praca itd. Bo jeżeli chodzi o mnie rodzice powiedzieli mi, że w tym roku nie, tylko kurs, a w przyszłym tak i to na własnym garnuszku. Jeszcze raz podkreślam, nie byłem jeszcze na rok, ani na kursie, a opieram się na opinii znajomych( aczkolwiek 18- hmmm ja chciałbym przeżyć polską "osiemnastkę") :) to tyle... ale się rozpisałem :P
  • Marta

ja pojechalam na 2 klase. i wzasadzie nie zaluje..

ale fakt.. ze prawie wszystkich moich znajomych 18 omine...
    swoja swietuje tutaj.
  • bett.

Ja jadę na 3 LO. I w sumie to byl dobry wybor. Bede miala zaliczony rok w szkole w Polsce, wiec spokojnie mnie do matury dopuszcza jesli bede miala potrzebe ja zdac;). I faktycznie- trzecia klasa w Polsce jest podobno najgorsza, wszyscy mysla juz tylko o maturze. W ogole duzo osob wyjezdza w tym roku?
  • nowy etap:)

a jakie to LO zalicza rok?? i kiedy zamierzasz wrocic zeby zdazyc na matury...bo przewaznie ludzie wracaja w czerwcu...
  • bett.

W 2 LO koncze biologie, chemie, fizyke, wiec tego typu przedmioty mi odpadaja. Zostaja specjalizacje z geografii, matematyki i jezykow, no i polski, religia- tego typu. Wszystkie oceny z USA bede miala przepisane na polskie swiadectwo, a np. zeby zaliczyc taka edukacje europejska robie jakas prezentacje;) j. polski bede "zaliczac" mailowo ( napisze jakies jedno wypracowanie i z tego mi wystawia ocene), z jezykow wpisza mi 5 od tak;) to jest wszystko kwestia nauczycieli i przede wszystkim dyrektora. Mi strasznie na reke poszli, duzo mi wychowawca pomogl. Ogolnie to mega przekrety z tego wyszly, ale ja sie tam ciesze;)
    A jesli chodzi o mature to nie zamierzam wracac w maju, zostane do konca programu, w stanach jak sie uda zdam SAT czy cos tego typu ( musze sie tym dokladniej zainteresowac), a nasza polska mature zdam sobie rok pozniej, bez powtarzania roku:)
  • bett.

A z racji, ze te moje "zaliczanie" nie jest do konca takie jak powinno byc; p, a ktos nieodpowiedni moglby to przeczytac to nie bede podawac nazwy szkoly na forum;)
  • ewa

tak szczerze, jak to doswiadczenie wplynelo na wasze dalsze zycie?:) fajna przygoda i wspomnienia czy moze jednak cos więcej?
  • Ewkuu

coś tu zamarło. a ja też jestem ciekawa jak to doswiadczenie wplynelo na wasze dalsze zycie ? czytam bloga Marty i wiem, że ma chłopaka, ze chce wrócić tu na studia :) a reszta? ja jade w 2LO i wcale nie przeszkadza mi to, że omine te "polskie 18". Bardzo bym chciała nie powtarzać roku. Ale to jeszcze się da zrobić. W moim LO można się dogadac z dyrektorką. Tylko bym musiala polski chyba zaliczać czy coś. Chcę wrócić, skończyć 3 klasę i wybrać się na uniwerek do USA.; )
  • fabb

czesc. sory ze sie wbijam w środku rozmowy ale musze wypełnic pewne zgłoszenie i mam jedno pytanie. jezeli w polsce ukończyłam pierwszą klasę liceum to do której klasy idę w stanach? jak to sie odpowiednio nazywa? chodzi mi o odpowiednik tam drugiej klasy liceum
  • Kamil

ze względu na twój wiek prawdopodobnie, podkreślam prawdopodobnie pójdziesz do ostatniej klasy (senior)
  • 1
  • 2
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)