Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Marta

Czy ktos tak jak ja planuje wrocic do Stanow aby tutaj studiowac?
    A moze ktos z was uczyl sie w amerykanskiej szkole rok i teraz chodzi tu do collegu?

pozdr.
  • ♫ Martuś ♫

ja uczylam sie w stanach rok w 12 klasie i teraz jestem w college = )
  • KLAUDIA

ale fajnie! jak to zrobiłaś że zostałaś? tez chcialabym zostac(wyjezdzam w wakacje) ale chyba trzebabyy bylo sie starac znów o wize, tak?

z góry bardo dziekuje za odp ^^
  • ♫ Martuś ♫

ja nie pojechalam na 12 klase na wymiane tylko prywatnie, ale musialam w wakacje wrocic do Polski po kolejna wize studencka ktora dostalam na kolejny rok.
  • KLAUDIA

a mozna sie starac o tę wize na miejscu? jeszcze w trakcie trwanie roku szkolnego?
  • Mateusz Gugałka

Chyba nie, musisz wrocic po tym roku do Polski zeby mogli Ci przedluzyc wize
  • Marta

ahhh ja mam taki plan.. wracam do Polski koncze liecum.. (powtarzam rok.. wiec 2lata bede musiala skonczyc) i.. ROBIE WSZYTSKO aby tu wrocic!
  • KLAUDIA

ja jak juz pojade to nie wróce. mam nadzieje (:
  • ♥ Alice

Martuś, ja myslalam ze ty nie bedziesz powtarzac klasy tylko odrazu na studia albo do college'u tak jak kasia ja bym wlasnie tak zrobila; )
  • Marta

ty ale... ja pojechalam po pierwszej Lo.
    no i powtarzam ta druga klase.. bo tak czy siak.. jestem w biol-chemie wiec mega duzo materialu teraz trace..

bo niby moglam miec tu chemie.. ale oni ucza sie tej chemii jakos dziwnie. Biora Chemii tylko rok.. zaczynaja od pierwiastkow [!!!!] i ida dalej i dalej.. np.. po jedym semestrze moja siostra ma teraz rzeczy ktorej JA mialam w Polskim liceum rok temu! a Chemie mam od gimnazjum?!Chciaz.. moze oni sie wyrabiaja z materialem.. bo tu jest tak ze asz codziennie ten sam plan zajec.. wiec.. codziennie bym miala ta chemie.... no ale.. wiec wzielam sobei Anatomie.. no i tu jes poziom dosc rozszerzony... meczne nazywy po ang itp.. no a ja chce studiowac medycyne..

wiem, jak powtorze rok w Polsce to mi tylko pomoze.. ok bedzie ciezko ale wiedze ktora zdobede wykorzystam na studiach tutaj w Stanach i bedzie mi latwiej [jak mi sie uda wrocic]

tylko boje sie tego cholernego SATA. i powinnam cwiczyc teraz te testy a imprezuje non stop haha.
  • KLAUDIA

a co zrobic zeby tutaj roku nie powtarzac? yhh
  • Ryśmiś

>klaudia napisała:
    >a co zrobic zeby tutaj roku nie powtarzac? yhh

musisz ze szkola sie dogadacc
  • Karola

słuchajcie a jak to jest z finansowaniem studiów? Jakieś stypendia, czy łatwo je dostać?
  • Anonim

hej Karola:)
    no wiec jest mnostwo scholarshipow. ja mam gdzies liste, ogarne i Ci przesle.
    ale w kazdym razie, dla Ciebie moze byc o tyle latwiej bo bylabys jakos "foreign student" a oni takich ponoc lubia. ale generalnie to bys musiala i tak doplacic, bo scholarshipy rzadko kiedy pelne daja.. ale to zawsze lepsze niz nic! :)
    w zaleznosci do ktorego collegu bys poszla, musisz zdac SAT albo ACT, ale to mozesz w Polsce zrobic. i pewnie toefl
  • Justyś

no wlasnie te scholarship to dobra sprawa;] a jesli college jest w twoim rejonie a twoja GPA jest bardzo wysoka to nie musisz nawet miec testow takich jak SAT i ACT... za to trzeba miec iSAT
  • Agatka..

A co to jest GPA?
  • Edith

ja planuje studiowac w stanach (narazie jestem na rok ale planuje wrocic i skonczyc liceum) i mam pytanie jesli ktos sie w tym orientuje jakie u was sa wymagania na studia (jakie egzaminy itp.)

peace!
  • Jad teściowej

nawiazujac do pytania kolezanki wyzej GPA (Great Point Average) jest to amerykanski odpowiednik polskiej sredniej z tym ze najwyzsza mozliwa jest 4.0 a najnizsza 0.00 miezy sie ja w skali ocen i compluory(zachowanie na lekcji - tu nauczyciel stawia ci ocene za zachowanie) miernik ocen
    A-4
    B-3
    C-2
    D-1
    F-0
    i z tego sie liczy GPA jak i z compulsory
    4-4
    3-3
    2-2
    1-1
    Instnieje tez HPA (Highest Point Average) z tym ze nie wiem jak ono jest liczone ale wiem ze gdy masz Honors lub AP to wtedy sie liczy HPA i tylko wtedy mozna liczyc HPA i wtedy maksymalna skala to 6.00 a minimum 0.00

• Anonim

Wiecie moze cos na temat studiowania medycyny w USA?Jakie trzeba spelniac warunki aby zostac przyjetym i jak to w ogole wyglada?bo wiem ze trzeba miec zdany egzamin SAT,ale co poza tym?Zdaje sie jakies egzaminy wstepne na uczelnie...?Bo przeciez SAT jest ogolnie z matmy i angielskiego a np.na medycynie jest chemia,biologia,fizyka...A moze ktos z Was studiuje w Kalifornii?Piszcie jak wiecie cos na ten temat;) Pozdr.
  • Eydryth

Najpierw sie zastanow ile kasy bys musiala wydac potem zdawaj testy; P studia medyczne i chemiczne sa jedymi z najdrozszych w USA wiec sobie pomysl... ja gadalam z wterynarzem tutaj i mi kobieta powiedziala ze ona zabulila za cale studia ok 50 tys $... ze ona by sobie za to mogla dom kupic... a na stypendia tez nie ma co liczyc (tzn mozesz ale bylo by chooooooolernie trudno) bo wiekszosc stypendiow jest tylko dla amerykanow...;/ juz szukalam stypendiow i kupa;/ organizacja batorego tez nic nie proponuje... ehh... slyszalam ze bill gates daje stypendia ale to ja tam nie wiem jak z nim jest...
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)