Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tymon

Oberwuje już od dłuższego czasu Forum dotyczące Roku w USA i jeszcze się nie natknąłem na temat o przygotowaniach przed wyjazdem. Co prawda w kilku róznych posatch można coś sobie "wyłuskać", ale was, jako osoby przebywające już w Stanach, lub też dopiero wyjeżdżające (tak jak ja), proszę o porady na co zwrócić uwagę, aby jak najlepiej przygotować się przed wyjazdem językowo. Gramatyka, Rozumienie a może słownictwo (opanownie jakiegoś podastwowego slangu ? :D) ? Jak tak, to jakie są najłatwiejsze na to sposoby ? Proszę o waszą pomoc. Z góry dzięki. :D
  • Ania; )

mysle ze pomoze ogladanie filmow amerykanskich, muzyka, moze ksiazki mlodzierzowe (dla dziewczyn polece Gossip Girl, bo jezyk jest taki jak trzeba).

Warto tez kupic translat'a, elektroniczny slownik itp. bardzo mi sie przydal.
  • Maja

>Ania; ) napisała:
    >mysle ze pomoze ogladanie filmow amerykanskich, muzyka, moze
    >ksiazki mlodzierzowe (dla dziewczyn polece Gossip Girl, bo
    >jezyk jest taki jak trzeba).
    >
    >Warto tez kupic translat'a, elektroniczny slownik itp.
    >bardzo mi sie przydal.

Głównie filmy i seriale.
    Jeśli masz problemy z rozumieniem, na początek oglądaj z napisami, po jakimś czasie bez.
    Książki pomogą ci, jeśli o pisownię.

A filmy i seriale pomogą ci poznać typową strukturę zdania, będziesz wiedział, kiedy coś brzmi niepoprawnie, no i poznasz mnóstwo nowych słów :)

Ja przed wyjazdem, nawet nie jako przygotowanie do wyjazdu, zawsze oglądałam filmy i seriale bez napisów, baardzo mi to pomogło i teraz prawie nie mam akcentu - ludzie, którzy mnie spotykają robią wielkie oczy, że jestem studentem z wymiany, no ale oczywiście po dłuższej rozmowie akcent się ujawnia; )
  • Maya

Chyba tu będzie najlepiej o to spytać. Wiem, ze macie już wszyscy dość tych pytań, ale się założę, że sami tak samo się o wszystko dopytywaliście.; )
    Moje pytanie brzmi: Co z waszą szkołą w Polsce? Czy szkoła uznała wam ten rok w usa i możecie kontynuować naukę, czy musicie powtarzać rok?
    To dla mnie bardzo ważne, gdyż chyba nie jestem gotowa powtarzać roku... Sama nie wiem.

I przepraszam, jeśli już był temat o tym, ale znaleźć nie mogłam.
  • Tymon

Mimo tego, że wyjeżdżam dopiero w tym roku, znam już wszystkie procedury. Moi rodzice dzwonili do kuratorium i sama dyrektorka Gdańskiego Oddziału Kuratorium przyznała, że nie robią żadnych problemów, spokojnie zalicza się rok. Wręcz ułatwiają rózne procedury, zachęcają uczniów do takich wymian. Takie słowa padły. Tak więc twoje wszelkie wątpliwości zostały rozwiane. Teraz tylko jak najszybciej się umów na rozmowę w jakimś biurze.; ) Pozdrawiam.
  • Tymon

Aha, BTW, patrzałem na twoje szkoły i zobaczyłem że mieszkasz w woj. Mazowieckim. Ja polecam biuro FOSTER w Warszawie. Nie będziesz miała zbyt daleko.; ) Sam z niego wyjeżdżam.; )
  • Eydryth

Ehh przygotowania przed wyjazdem xD tak niedawno mi sie wydaje tez wypisywalam tu rozniste pytania na forum a teraz moj wyjazd sie powoli do konca zbliza; (; (
  • Tymon

Ale ogolnie to zadowolona jestes ? :D
  • Eydryth

a no xD
    To jest przgoda ktorej nie bedziecie mieli okazji powtorzyc:)
    I ludzie sa bardzo sympatyczni wystarczy byc usmiechnietym i rozmownym a znajomych wszedzie znajdziesz xD
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)