Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Agatka..

Mi tez tylko lekarza brakuje do kompletu, ktores biuro mi powiedzialo ale nie pamietam ktore ze im wczesniej skladasz papiery tym lepiej.. Nie wiem...
  • agnieszka

no to aplikacje złożone,teraz pozostaje czekać :)
  • MarTa ... !

ja mieszkam we wrocku i mam do wyboru perfect i almatur, bo nie bd jechała do wawy specjalnie; )
  • Anonim

powiem Ci, ze w sumie almatur jest bardziej sprawdzonym biurem !
  • kbial

A nie można tego wszystkiego załatwić przez internet, pocztę?
    Maja, ty jesteś chyba z Białegostoku, o ile mnie pamięć nie myli, jak to u ciebie wyglądało?
  • MarTa ... !

ale to chyba tak trochę gorzej... no bo inaczej jeśli spotykamy sie osobiście , nie wiem, ale takie mam odczucie ... :P
  • ol!

Planuje ktoś może wyjazd z Fundacją NWSE?
  • MarTa ... !

ja to ogólnie mam taki plan: moje województwo na pierwsze ferie, więc (mam nadzieje, ze bedzie czynny almatur) pojde z mama"tylko zobaczyć", babka ją na pewno przekona:), wezmę papiery, w czasie ferii je uzupełnie (o mnie, lekarz), a w pierwszych dniach szkoły dam nauczycielom i szybko zaniosę. To będzie gdzieś 6-7 luty. Jak myślicie nie będzie za późno? Kiedy mniej więcej znajdą mi rodzinę? mówimy o almaturze;)
  • Agatka..

Z tego co wiem najwczesniej w tamtym roku w Almaturze dostal ktos papiery w marcu a najpozniej w sierpniu...
  • Eydryth

ja nie wiem jak to jest w almaturze ale ja zlozylam moje papiery pod koniec grudnia i znalezli mi rodzine pod koniec czerwca...
  • nowy etap:)

a ja z almaturu:) zlozylam papiery w polowie lipca (ostatni termin) i rodzine w polowie czrwca mnialam:)
  • MarTa ... !

>nowy etap:) napisała:
    >a ja z almaturu:) zlozylam papiery w polowie lipca (ostatni
    >termin) i rodzine w polowie czrwca mnialam:)

złozyłas papiery w połowie lipca, a rodzine miałaś w czerwcu? sorry, ale nie rozumiem; >>
  • Jeur

no lipiec, sierpien, wrzesien, pazdziernik, listopad, grudzien, styczen, luty, marzec, kwiecien, maj, czerwciec.

ja mialam podobnie, plus wylot 12 sierpnia.
  • nowy etap:)

nie nie nie ...:Pciezka noc mialam...to dlatego:P mialo byc w polowie maja:)
  • Maja

>kbial napisała:
    >A nie można tego wszystkiego załatwić przez internet,
    >pocztę?
    >Maja, ty jesteś chyba z Białegostoku, o ile mnie pamięć
    >nie myli, jak to u ciebie wyglądało?

Do Warszawy musiałam się wybrać tylko raz na spotkanie z dyrektorem fundacji i jego córką, która opowiadała o całym wyjeździe, ale wiem, że wcale nie było to obowiązkowe.
    Całą resztę załatwiałam mailowo, telefonicznie i pocztą...

Ale szczerze mówiąc - wolałabym mieć możliwość spojrzenia w oczy panu Pelizgowi, kiedy nie odpowiadał na moje maile, haha, albo kiedy był niesamowicie niesympatyczny.
  • Anonim

ojej Karolina? Tez sie masz zamiar wybrac do Ameryki?:) No prosze. Moze sie spotkamy :pp
  • katchm15

czy moglibyście mi powiedzieć ile trzeba mięć kieszonkowego, gdzie mogę znaleźć dokładną listę przedmiotów które mogę sobie wybrać i za co musimy płacić samu a za co płaci host family
  • Anonim

>katchm15 napisała:
    >czy moglibyście mi powiedzieć ile trzeba mięć
    >kieszonkowego,

W biurach piszą różnie, ale ok. 150-200$ chociaż ja zamierzam brać ~330$ per month; ]

>gdzie mogę znaleźć dokładną listę
    >przedmiotów które mogę sobie wybrać

To zależy od szkoły, każda szkoła ma inny zbiór przedmiotów, najcześciej dopiero po przyjeździe do US będziesz mógł zobaczyć i wybrać sobie przedmioty (oczywiście lepiej już wcześniej pomyśleć o tym co mniej więcej chciałbyś wybrać :). Chyba że pisząc wcześniej z host family poprosisz ich żeby dowiedzieli się o to w szkole do której zamierzasz uczęszczać.

>i za co musimy
    >płacić samu a za co płaci host family

To zależy od hostów. Prawnie muszą zapewnić Ci tylko zakwaterowanie i podstawowe jedzienie (pamiętaj że oni nie dostają ŻADNYCH pieniędzy za goszczenie Ciebie!), ale często płacą również za inne sprawy, tj. telefon, wycieczki, przejazdy, bilety.
  • MarTa ... !

a ja się wciąż zastanawiam:D moje obawy:
    *jeśli mi się nie będzie podobać/nie dam sobie rady
    *stracę rok i bd miała złe wspomnienia...
    znacie kogoś kto wrócił i ma złe wspomnienia?
  • Ryśmiś

Marta gadaj ze swoja szkola co robic zeby nie stracic roku, i nie stracisz roku!!!!

ja np bede musial zdawac komisyjne egzaminy z wszystkiego po powrocie!
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)