-
Agatka..
Mi tez tylko lekarza brakuje do kompletu, ktores biuro mi powiedzialo ale nie pamietam ktore ze im wczesniej skladasz papiery tym lepiej.. Nie wiem... -
agnieszka
-
MarTa ... !
ja mieszkam we wrocku i mam do wyboru perfect i almatur, bo nie bd jechała do wawy specjalnie; ) -
-
Anonim
-
kbial
A nie można tego wszystkiego załatwić przez internet, pocztę?
Maja, ty jesteś chyba z Białegostoku, o ile mnie pamięć nie myli, jak to u ciebie wyglądało? -
MarTa ... !
ale to chyba tak trochę gorzej... no bo inaczej jeśli spotykamy sie osobiście , nie wiem, ale takie mam odczucie ... :P -
ol!
-
MarTa ... !
ja to ogólnie mam taki plan: moje województwo na pierwsze ferie, więc (mam nadzieje, ze bedzie czynny almatur) pojde z mama"tylko zobaczyć", babka ją na pewno przekona:), wezmę papiery, w czasie ferii je uzupełnie (o mnie, lekarz), a w pierwszych dniach szkoły dam nauczycielom i szybko zaniosę. To będzie gdzieś 6-7 luty. Jak myślicie nie będzie za późno? Kiedy mniej więcej znajdą mi rodzinę? mówimy o almaturze;) -
Agatka..
Z tego co wiem najwczesniej w tamtym roku w Almaturze dostal ktos papiery w marcu a najpozniej w sierpniu... -
Eydryth
ja nie wiem jak to jest w almaturze ale ja zlozylam moje papiery pod koniec grudnia i znalezli mi rodzine pod koniec czerwca... -
nowy etap:)
a ja z almaturu:) zlozylam papiery w polowie lipca (ostatni termin) i rodzine w polowie czrwca mnialam:) -
MarTa ... !
>nowy etap:) napisała:
>a ja z almaturu:) zlozylam papiery w polowie lipca (ostatni
>termin) i rodzine w polowie czrwca mnialam:)
złozyłas papiery w połowie lipca, a rodzine miałaś w czerwcu? sorry, ale nie rozumiem; >> -
Jeur
no lipiec, sierpien, wrzesien, pazdziernik, listopad, grudzien, styczen, luty, marzec, kwiecien, maj, czerwciec.
ja mialam podobnie, plus wylot 12 sierpnia. -
-
nowy etap:)
nie nie nie ...:Pciezka noc mialam...to dlatego:P mialo byc w polowie maja:) -
Maja
>kbial napisała:
>A nie można tego wszystkiego załatwić przez internet,
>pocztę?
>Maja, ty jesteś chyba z Białegostoku, o ile mnie pamięć
>nie myli, jak to u ciebie wyglądało?
Do Warszawy musiałam się wybrać tylko raz na spotkanie z dyrektorem fundacji i jego córką, która opowiadała o całym wyjeździe, ale wiem, że wcale nie było to obowiązkowe.
Całą resztę załatwiałam mailowo, telefonicznie i pocztą...
Ale szczerze mówiąc - wolałabym mieć możliwość spojrzenia w oczy panu Pelizgowi, kiedy nie odpowiadał na moje maile, haha, albo kiedy był niesamowicie niesympatyczny. -
Anonim
ojej Karolina? Tez sie masz zamiar wybrac do Ameryki?:) No prosze. Moze sie spotkamy :pp -
katchm15
czy moglibyście mi powiedzieć ile trzeba mięć kieszonkowego, gdzie mogę znaleźć dokładną listę przedmiotów które mogę sobie wybrać i za co musimy płacić samu a za co płaci host family -
Anonim
>katchm15 napisała:
>czy moglibyście mi powiedzieć ile trzeba mięć
>kieszonkowego,
W biurach piszą różnie, ale ok. 150-200$ chociaż ja zamierzam brać ~330$ per month; ]
>gdzie mogę znaleźć dokładną listę
>przedmiotów które mogę sobie wybrać
To zależy od szkoły, każda szkoła ma inny zbiór przedmiotów, najcześciej dopiero po przyjeździe do US będziesz mógł zobaczyć i wybrać sobie przedmioty (oczywiście lepiej już wcześniej pomyśleć o tym co mniej więcej chciałbyś wybrać :). Chyba że pisząc wcześniej z host family poprosisz ich żeby dowiedzieli się o to w szkole do której zamierzasz uczęszczać.
>i za co musimy
>płacić samu a za co płaci host family
To zależy od hostów. Prawnie muszą zapewnić Ci tylko zakwaterowanie i podstawowe jedzienie (pamiętaj że oni nie dostają ŻADNYCH pieniędzy za goszczenie Ciebie!), ale często płacą również za inne sprawy, tj. telefon, wycieczki, przejazdy, bilety. -
MarTa ... !
a ja się wciąż zastanawiam:D moje obawy:
*jeśli mi się nie będzie podobać/nie dam sobie rady
*stracę rok i bd miała złe wspomnienia...
znacie kogoś kto wrócił i ma złe wspomnienia? -
Ryśmiś
Marta gadaj ze swoja szkola co robic zeby nie stracic roku, i nie stracisz roku!!!!
ja np bede musial zdawac komisyjne egzaminy z wszystkiego po powrocie!