Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • AmeluS

• 27/09/2008 10:20
    Mam dylemat kiedy wyjehac do USA teraz jestem w 3kl gimnzjum I nie mam pojecia czy wyjechac odrazu po trzeciej kl czy po 1 LO ...? hmm jak myslicie jak lepiej ?
  • Beep

• 27/09/2008 13:16
    Ja mam dokładnie ten sam dylemat, zwłaszcza że jeśli chciałabym pojechać w 2009 to już pewnie powoli trzeba by było wszystko załatwiać, tak?
  • ana

• 27/09/2008 14:29
    Też zamierzam jechać na 09/10, ale za to mam problem, że wtedy powinnam iść do 3 LO, wiec na pewno po przyjezdzie będę musiała iść do maturalnej i jeden rok w plecy...; ]
  • AmeluS

• 27/09/2008 14:42
    >Beep napisała:
    >Ja mam dokładnie ten sam dylemat, zwłaszcza że jeśli
    >chciałabym pojechać w 2009 to już pewnie powoli trzeba by
    >było wszystko załatwiać, tak?

nO pewnie powinno sie juz wszytko zaczac zalatwiac, bo z tego co slyszlam to nie jest tak , ze w 1 mies sie wszystko zalatwi...
  • ann♥

• 27/09/2008 16:05
    >Amma napisała:
    >Też zamierzam jechać na 09/10, ale za to mam problem, że
    >wtedy powinnam iść do 3 LO, wiec na pewno po przyjezdzie
    >będę musiała iść do maturalnej i jeden rok w plecy...
    >;]

witaj w klubie; )
    jeszcze na dodatek moje świadectwo z 1 LO nie jest zachwycające :P
  • Eydryth

• 27/09/2008 17:00
    Jezeli mozecie jedzcie po 3 gim mowi wam... wtedy jak wrocicie jezeli nie dadza wam dyplomu bedziecie chodzic cale 3 lata z jedna klasa i bedzie super:) Ehh ja zaluje ze tak nie zrobilam... wyjechalam na 3lo bede musiala rok powtarzac...a moja klasa juz bedzie na studiach;(; P
  • Beep

• 27/09/2008 17:46
    A jak to dokładnie wygląda z jakimś egzaminem czy czymś, który się pisze po powrocie, żeby nie powtarzać klasy?
  • Toms

• 27/09/2008 18:16
    Ja chciałem jechać po 1 klasie ale nie udało się:( O takich wyjazdach dowiedziałem się w kwietniu i od podjęcia decyzji papiery i wszystko wypełniłem w 3 dni. Więc to nei prawda, że załatwianie wszystkiego trwa miesiąc. Niestety nie pojechałem. za późno się ogarnąłem. i mam zamiar wyjechać teraz na 3 klase. Moim zdaniem najlepiej wyjechać po 3 gimnazjum bo nie zdążysz poznać nowych ludzi z LO i się z nimi za kumplować:)
  • Beep

• 27/09/2008 18:31
    Chyba właśnie lepiej będzie jak pojadę po 3 gim, zwłaszcza, że do LO mam zamiar iść do innego miasta
  • Eliza

• 27/09/2008 19:03
    a ja wyjeżdzam w 3 kl. gim i pewnie jak wroce to czeka mnie powtarzanie roku :(
  • Eydryth

• 27/09/2008 19:57
    z powtarzaniem roku jest roznie... zalezy od stanu i szkoly... ja bede rok powtarzac bo mi dyplomu nie chca dac, a dodatkowo nie moge egzaminu pisac bo oni chca ode mnie jakis social security number, ktorego oczywiscie nie mam:P wiec jak na razie przedluzam sobie mlodosc o jeden rok :)
  • kbial

• 27/09/2008 22:20
    A kiedy radzicie się zgłaszać do biura (chodzi mi o taki pierwszy kontakt:D), żeby wszystko szybko zalatwic i spokojnie dostac rodzinke?
  • Majczi

• 28/09/2008 13:16
    amma i ann, mam ten sam problem; P
  • ana

• 28/09/2008 13:27
    Wg mnie lepiej jest jechać później, ponieważ wiem, że teraz, jak będę miała 18 lat na pewno lepiej wykorzystam ten czas :P; ]

W sumie wyjazd na 3 LO nie jest taki zły, daje ci dodatkowy spokojny rok (bo i tak na pewno powtarzasz klasę) na zastanowienie się nad tym, jakie studia wybrać :] Poza tym na pewno lepiej napiszesz maturę z ang (a że ja prawdopodobnie będę zdawać dwujęzyczną to wyjazd pomoże mi ogromnie; ])

>kbial napisała:
    >A kiedy radzicie się zgłaszać do biura (chodzi mi o taki
    >pierwszy kontakt:D), żeby wszystko szybko zalatwic i
    >spokojnie dostac rodzinke?

Najlepiej do końca grudnia (wtedy w niektórych biurach mniej placi się za wyjazd i jeszcze dodatkowo możesz za darmo wybrać region), ale z załatwieniem rodzinki to nigdy nie wiadomo... Słyszałam, że nawet jak załatwisz papiery w listopadzie to host family możesz dostać nawet tuż przed wyjazdem...
  • Beep

• 28/09/2008 13:33
    >Amma napisała:
    >jeszcze dodatkowo możesz za
    >darmo wybrać region
    naprawdę?
  • kbial

• 28/09/2008 14:39
    Ale czekaj, do grudnia najlepiej złożyć wszystkie aplikacje itp., czy po prostu do grudnia je wziąć z biura?
    Sorry, że tak wypytuję (szczególnie że odpowiedź wydaje się być jasna), ale musze mieć 100% pewność, bo muszę wiedzieć, ile mam jeszcze czasu, żeby przekonać rodziców... :D
    PS. Jak wy przekonaliście swoich?
  • Majczi

• 28/09/2008 15:40
    ja mam problem z przekonaniem taty, odkąd się dowiedział, że ma swojej własnej córki rok nie widzieć, to sie zbulwersował i powiedział, że nie jade, nie ma opcji; P bo myślał,że będą mnie mogli chociaż na święta odwiedzić,albo ja ich w Polsce. ale mama przynajmniej jest na tak
  • ana

• 28/09/2008 15:51
    >Majczi napisała:
    >ja mam problem z przekonaniem taty, odkąd się dowiedział,
    >że ma swojej własnej córki rok nie widzieć, to sie
    >zbulwersował i powiedział, że nie jade, nie ma opcji; P
    >bo myślał,że będą mnie mogli chociaż na święta
    >odwiedzić,albo ja ich w Polsce. ale mama przynajmniej jest
    >na tak

same here :D też go nie mogę przekonać, nie wyobraża sobie jak to on by mógł puścić swoją ukochaną małą córeczkę samą w wielki świat :/ :D Dobrze, że przynajmniej mama jest ze mną na 100%

>Beep napisała:
    >>Amma napisała:
    >>jeszcze dodatkowo możesz za
    >>darmo wybrać region
    >naprawdę?

Tak, o ile pamiętam jest tak w Almaturze; )

>kbial napisała:
    >Ale czekaj, do grudnia najlepiej złożyć wszystkie
    >aplikacje itp., czy po prostu do grudnia je wziąć z
    >biura?

Wypełnienie formularzy to zajmie ci najwyżej 1-2 dni, najciężej będzie ze szczepieniami, opiniami nauczycieli, tłumaczeniem śwadectw z tłumaczem przysięgłym itd - to może zając nawet do miesiąca. Ja jak już przekonam ojca, zamierzam wziaść papiery w listopadzie i trzymać kciuki, żeby reszta ludzi się sprężyła, aby załatwić wszystko przez 2009; ]

Radzę już zbierać zdjęcia do albumu dla rodziny :D
  • Majczi

• 28/09/2008 16:11
    Amma, taka pewna jesteś, nie boisz się, że to jednak trochę długo?
  • ana

• 28/09/2008 17:21
    Co długo?
  • Eliza

• 28/09/2008 17:52
    ja złożyłam papiery jakies 3 tygodnie temu i zalapalam sie na jakas promocje ze niby taniej ale jakos tego nie zauwazylam;)
  • Majczi

• 28/09/2008 18:03
    rok poza domem, to trochę długo.
  • Eliza

• 28/09/2008 18:05
    oj to prawda nawet baaardzo dlugoo:D
  • Matt G

• 28/09/2008 18:49
    e tam; P po pierwszym miesiacu sie czlowiek przyzwyczaja i czas leci jak zawsze; ) szybko i nawet sie nie zorientujesz kiedy bedzie juz drugi semestr a chwile pozniej powrot do Polski; ) mi teraz wszystko mija za szybko i nie mam czasu na myslenie o tym ze jestem daleko od domu itp. treningi sie koncza kolo 5:30 kolo 6:30 jestem w domu, jedzenie, lekcje, spanie, szkola i trening, potem weekend, ktory po pierwszym miesiacu tez zaczyna szybko mijac; )
  • ana

• 28/09/2008 18:59
    To zawsze tak jest :D

Jak byłam na kilka miesięcy w Sydney to też na początku czas się wlókł, ale po jakimś tygodniu - dwóch to hoho ledwo co się obejrzałam a już luty i trzeba wracać do Wawy; ]

Gugix - też miałeś taki moment w samolocie tuż przed lądowaniem w US, że nagle ogarnęło cię przerażenie w stylu 'what the heck am i doing?!' i w ogóle to najlepiej nie kończyłby tego lotu?; ]
  • ann♥

• 28/09/2008 19:04
    słuchajcie, jak to jest w Illinois? Czy tam exchange student w ogóle nie mogą się starać o Diploma? ktoś mi niedawno powiedział że tak jest i się lekko przestraszyłam
  • Matt G

• 28/09/2008 19:14
    co do tego przerazenia to chyba nie, bardziej z dzien przed wylotem jak jezdzilem po Warszawie pozalatiwac jeszcze jakies sprawy strasznie mi sie zaczelo smutno robic i zaczalem odczuwac jak naprawde kocham to miasto, w samolocie bylo juz dobrze, potem znowu w moim miasteczku na miejscu glupio sie czule, bo w Warszawie wiedzialem zawsze gdzie jestem, znalem drgoe do wielu miejsc, wiedzialem gdzie sprawdzic, do ktorego autobusu wsiac a tu nagle nowe miasto, bez samochodu nie ma szans sie przemieszczac bo w malych miasteczkach nawet taksowek nie ma bo ludzi stac na wlasne samochody, na pcozatku bylem tym przerazony, ze moi host rodzice beda musieli wiedziec jak gdzies wychodze, z kim bo albo ta osoba po mnie przyjedzie albo oni mnie podwioza; ) ale jak na razie nie jest zle, podwoza mnie do Centrum Handlowego co weekend, tam robie co chce, ide gdzie chce itp i potem kolo 10-11 dzwonie zeby mnie stamtad odebrali; )

Co do Illinois to nie wiem, ale wydaje mi sie, ze wszystko zalezy od szkoly
  • Beep

• 28/09/2008 20:00
    A to czy przyznają ci Diploma zależy od stanu, od tego czy jesteś 'normalnym' uczniem czy exchange czy od czego?
  • Ryśmiś

• 28/09/2008 20:03
    KAZDY stan ma SWOJE prawo STANOWE ktore jest NAJWaZNIEJSZE.
    SYSTEM EDUKACJI tez reguluje PRAWO STANOWE. Wiec w skrocie, wszedzie jest inaczej ze wszystkim
  • Matt G

• 28/09/2008 20:49
    to nawet nie zalezy od stanu a od konkretnej szkoly, jedna moze sie zgodzic na wydanie diploma inna nie
  • Eydryth

• 28/09/2008 21:05
    ja jestem w IL i w mojej szkole nie daja diploma a co do egzaminu zeby na studia isc to w calym IL nie napiszesz bo potrzebuje social security number:D wiec nawet jak dyplom dostaniesz mature musisz napisac... ale to zawsze mozna isc do pracy na rok napisac mature w maju i na studia przynajmniej kasy bedzie sie miec wiecej;P
  • Beep

• 28/09/2008 21:07
    Czyli krótko mówiąc jadę w ciemno i nie mogę mieć pewności, czy dostanę dyplom czy nie. Niespecjalnie mi się to podoba...
  • Eydryth

• 28/09/2008 21:10
    no jakos tak to wyglada... ja sie dowiedzialam ze nie dostane diploma jak rodzinke dostalam...
  • Matt G

• 28/09/2008 21:11
    tak w skrocie to wyglada; ) nie wiesz tez na jaka rodzine trafisz, na jakie miasto, nie wiesz czy dostaniesz diploma itp. nie chce nikogo straszyc ale lepiej zebyscie sobie zdawali sprawe ze moze nie byc tak jak sobie wyorazacie i zeby nie bylo potem narzekania; )
  • Matt G

• 28/09/2008 21:12
    >Eydryth napisała:
    >no jakos tak to wyglada... ja sie dowiedzialam ze nie
    >dostane diploma jak rodzinke dostalam...

wyprzedzilas mnie o kilka sekund; P
  • Eydryth

• 28/09/2008 21:19
    szybciej klikam w klawisze:D hahah xD
  • Matt G

• 28/09/2008 22:22
    pff; P twoj post byl z trzy razy krotszy; P
  • ana

• 28/09/2008 22:59
    Czyli nie da się nic zrobić jeśli okaze się że trafiłeś do szkoły gdzie nie możesz dostać diploma? Po wymianie zamierzam od razu iść na studia w stanach... Wiecie może coś wiecej na ten temat? Czy nawet jeśli będę w dobrej szkole, dadza mi diploma, napiszę sat to jakie są dalej procedury do pojścia na university? Sorry, pewnie gdzieś już to było napisane, ale czytałam Gugix że ty też zamierzasz tak zrobić - mógłbyś mi to jakoś opisać - tu albo na priv? z góry dzięki :]
  • Matt G

• 28/09/2008 23:21
    >Amma napisała:
    >Czyli nie da się nic zrobić jeśli okaze się że
    >trafiłeś do szkoły gdzie nie możesz dostać diploma? Po
    >wymianie zamierzam od razu iść na studia w stanach...
    >Wiecie może coś wiecej na ten temat? Czy nawet jeśli
    >będę w dobrej szkole, dadza mi diploma, napiszę sat to
    >jakie są dalej procedury do pojścia na university? Sorry,
    >pewnie gdzieś już to było napisane, ale czytałam Gugix
    >że ty też zamierzasz tak zrobić - mógłbyś mi to jakoś
    >opisać - tu albo na priv? z góry dzięki :]

wiec jezeli trafisz na taka szkole to albo mozesz rozgladac sie za inna w okolicy lub zmienic rodzine; ) a co do studiow to musisz napisac ACT lub SAT (oba sa traktowane na tym samym poziomie teraz, to juz zalezy co w twojej szkole jest popularniejsze i latwiejsze do zalatwienia) tak zeby otrzymac wyniki przed 1 stycznia bo to jest deadline na zgloszenia na studia, potem jak szkola Cie zakceptuje zaczynasz rozmowy o stypendiach itp; ) ogolnie aplikacja do collegu kosztuje chyba kolo $30 i najlepiej zglosic sie do kilku. Na aplikacji masz miejsca na podstawowe dane o tobie, chyba o ocenach i na koncu trzeba pisac eseje, ktorych tematow nie znam, jakos sie tym jeszcze nie zainteresowalem. Zanim zlozysz aplikacje mozesz tez wybrac sie na wycieczke po collegu ktora jest darmowa, nawet z noclegiem tam.
  • ana

• 28/09/2008 23:55
    Ok dzięki; ] Jak będziesz coś nowego wiedział na ten temat czy coś ci się uda załawić to dawaj update; ]
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Miejsca grona (0)