Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Inferio

• 29/08/2008 07:52
    Witam :)
    Widze, ze jeszcze tutaj nie bylo takiego tematu.
    Otoz od prawie 2 tyg. jestem w USA (wlasnie ukladam sobie plan lekcji; p). Chetnie udziele wszystkim informacji jak wyjechac do high school do Stanow, podziele sie doswiadczeniami/radami.
    Jesli macie jakiekolwiek pytania, piszcie; )
    inferio@o2.pl
  • Majczi

• 29/08/2008 14:32
    ooo, i to jest dobra myśl z tym wątkiem!; )

hmm,ja mam mnóstwo pytań... po pierwsze z jaką organizacją najlepiej wyjechać, żeby się nie rozczarować? bo ludzie mają tutaj różne nieciekawe historie związane z ich wyjazdami, przez organizację po dobór rodzin...

więc czekam na odpowiedź; -)
  • Eydryth

• 30/08/2008 00:07
    raczej co do rodziny to musisz miec po prostu szczescie;P

ja jechalam z why not usa i wszystko jest ok koordynatorka tez mi sie fajna trafila ma jakies polskie korzenie i tylko sie op wszystko wypytuje:P interesuje sie mna zetak powiem nie tak jak niektorych koordynatorzy maja po prostu gdzies..
  • nowy etap:)

• 31/08/2008 18:58
    ja polecam Almatur:)
    jeszcze nie slyszalam zeby ktos sie rozczarowal...
  • Matt G

• 31/08/2008 19:30
    ale podajecie tylko biura, ktore szczerze mowiac prawie nic nie maja do tego; ) oni tylko rozmawiaja z fundacja ktora odgrywa tu chyba najwieksza role; ) ja jestem z Rotary, wszystko o tym jak moj wyjazd wyglada jest na rokwusa.blogspot.com w pierwszych dwoch postach

• 31/08/2008 20:05
    Biuro ma baaardzo duzo do tego...
    bez biura to ja bym gucio a nie wyjechala...jak widac jest roznica skoro z Perfectu tyle osob nie mam rodziny a z Almaturu wszyscy....
  • Matt G

• 31/08/2008 20:08
    a masz dane ile osob do kazdego z tych biur skladalo papiery?; ) moze do Perfectu zglosilo sie za duzo ludzi, oni te papiery i tak tylko w Polsce zbieraja i oddaja fundacji

• 31/08/2008 20:14
    no to sie nie bierze ludzi jak jest ich za duzo...a zapewniam Cie ze almatur to bardzo sprawdzone biuro..ja bylam z nimi w anglii miesiac wszystko fajnie moja siostra byla rok w USA wszystko pieknie...pozatym liczy sie obsluga jak pewnie czytales pan P. nie jest zbyt mily w almaturze wszystko bardzo fajnie...no i z rotary musisz wziac kogos pod swoj dach bo to typowa wymiana...a nie kazdy tak chce....
    no i nie zawsze masz wybor co do fundacji w USA..ja np mialam za slabe stopnie wiec sie lapalam tylko na ta (z ktorej teraz jestem a nazwy nie pamietam:P) a biuro mozesz wybrac:) ja polecam tak czy siek almatur:)bo to z biurem w Polsce zalatwiasz najwiecej:)
  • Matt G

• 31/08/2008 20:16
    dobra wszystko fajnie, ale ja ani razu nie powiedzialem ze jakies biuro jest zle czy dobre, zwrocilem tylko uwage, ze powiniscie podawac tez fundacje bo od tego zalezy jakie bedziesz miec wspracie przez 10 miesiecy w Stanach; )

• 31/08/2008 20:22
    nie no napisales ze biura prawie nic do tego nie maja:) a moim zdaniem maja baaaaaardzo duzo:)dlatego wypadaloby wybrac sprawdzone:)
  • Zosia

• 31/08/2008 22:23
    Ja wcześniej się zastanawiałam nad Almaturem, ale byłam z nimi kiedyś na wakacjach i bardzo mi się nie podobało. Dlatego wybrałam Perfect. Teraz żałuję.
  • Majczi

• 01/09/2008 20:51
    a ja mam pytanie odnośnie dostarczenia świadectw z ost 3 lat... jeśli mam z zeszłego roku jedną 2 (dopuszczającą), to co? reszta to kilka trojek i same 4,5, i kilka szóstek. 2 z geografii jest wynikiem mojej 2-miesiecznej nieobecności w szkole z powodu choroby, długa historia; / w każdym bądź razie ocena niezasłużona. w poprzednich latach (gim) wiadomo,same 4,5, i 6 :D
    czy ta jedna 2 będzie stanowiła problem?
  • Matt G

• 01/09/2008 22:54
    ja mialem jechac z Furnelem, przez Cet i mi odrzucili w stanach po miesiacu czekania; ) moze u innej fundacji to przejdzie; )
  • Eydryth

• 02/09/2008 03:18
    Ja jechalam z Cet'u i sie dostalam ale ja mialam w moich swiadectwach tylko jedna 3 z niemca w dodatku wiec...:P
  • Amelia

• 02/09/2008 03:21
    Dajcie spokoj :D Nie cackajcie sie ze swiadectwami. Dalam jedno z gim, bo bylo najlepsze. I tyle; )

Jak bawilam sie w 3 ostatnie to odrzucili z powodu sredniej ponizej 3.5 z polrocza 1 lo. Zal
  • Majczi

• 02/09/2008 14:28
    nie no, średnią to oczywiście zawsze miałam powyżej 3,5; p;d w gim zawsze z paskiem, a w 1 lo na koniec średnia 4,3, tylko ta jedna 2 z geo; /
  • Takie o.

• 02/09/2008 16:47
    Aj a właśnie mam taki problem - w gim zawsze miałam pasek, ale niestety w pierwszej liceum wyszłam ze średnią 3,3. Czy mam szansę i da się jakoś tą zasadę ominąć ?
  • Matt G

• 02/09/2008 18:10
    zalezy przez jakie biuro pojedziesz, Rotary w ogole nie sprawdza swiadectw i jedynym kosztem wyjazdu jest przyjecie kogos do swojego domu.
  • Takie o.

• 03/09/2008 15:36
    No cóż, w sumie słyszałam już o tej zasadzie. Zobaczymy, zawsze jakaś ewentualność; )
  • Toms

• 03/09/2008 17:00
    No i dupa. nie jade. Dzisiaj Pan Pelzig napsiałlist, że fundacji amerykańskiej nie udało się znależć rodziny dla mnie i jeszcze kilku osób:(

Zaoferowali mi wyjazd za mniejsze koszty na 5 misięcy w styczniu. Ale nie wiem czy skorzystam ponieważ jak wróće nie uda mi sie zdać wszystkich przedmiotów:/ pewnie jakoś w najbliższym czasie będę gadał z moja dyrektorką(moze dostane jakieś ulgi albo coś)

A jak reszta osób które miały problem ten sam problem?? znaleźli wam rodziny czy też nie?? co chcecie teraz zrobić??
  • Ania; )

• 03/09/2008 20:23
    a miałeś wizę?

mi dziś napisał ,,Mowili(amerykanie), ze maja już rodziny dla wszytkich oczekujących ale ja nie mam tego jeszcze na piśmie"

więc chyba jadę?

jeśli Ty już na pewno nie to baardzo współczuję:(
  • Toms

• 03/09/2008 20:27
    podobno choć jesteś z perfectu to jesteś z innej organizacji tam w stanach... podobno moja organizacja nie znalazła dla mnie rodziny, może twoja znalazła. to napisz jak juzbędizesz wiedzała:)
  • Ania; )

• 03/09/2008 21:34
    A z jakiej org. Ty jesteś, bo ja z United studies.
    ale wizę już miałeś?
  • Toms

• 03/09/2008 21:40
    Nie mam wizy... musze znać miejsce gdzi jade, żeby wyrobic sobie ta wize. Ja jestem z AFICE:/
  • Ania; )

• 03/09/2008 21:44
    ajć to faktycznie niedobrze:(

i wiesz czy wszyscy co byli w tej org. co Ty i do dziś nie wiedzieli to nie jadą?
  • Toms

• 03/09/2008 21:48
    Pelzig napsał, że ja i pare osób więc myśle, ze wszyscy z mojej organizacji. ALe ty jesteś z innej więc jeszcze masz szanse.
  • Eliza

• 03/09/2008 22:19
    Oj to bardzo wspołczuje a ja mam jeszcze pytanie czy ktos z was jechal z Guliwera??Bo jakos o nim cicho;)
  • Mjr

• 30/09/2008 21:10
    Ja mam pytanie odnośnie tych wszystkich fundacji/firm czegos w ten desen co załatwia..

ktoś mógłby spisać jakie są najlepsze najpopularniejsze i w ogóle.. bo ja trochę zielony jestem
  • Ryśmiś

• 30/09/2008 21:17
    ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR ALMATUR

i nic innego.

ul. Kopernika ilestam od Tamki w Warszawie!
  • Sebastian

• 01/10/2008 03:40
    Furnel Travel. Rowniez ul kopernika w Warszawie. Porzadna firma :D
  • Eydryth

• 01/10/2008 04:10
    Why Not USA ja bylam w Krakowie ale jest duzo siedzib:) glowna Rzeszów:D
  • Matt G

• 01/10/2008 04:29
    Rotary jest spoko; ) tylko musisz kogos przyjac, ale dzialaja szybko i nie patrza na oceny
  • Sebastian

• 01/10/2008 04:49
    > Rotary jest spoko; ) tylko musisz kogos przyjac, ale dzialaja szybko i nie patrza na oceny

Jak to "musisz kogos przyjac"?
  • Matt G

• 01/10/2008 05:06
    to jest jak normalna wymiana, ze kto w czasie jak jestes w stanach siedzi w twoim domu
  • Sebastian

• 01/10/2008 05:32
    ej zajebiscie ! Nie wiedzialem ze ktos chce przyjezdzac do Polski jako exchange student. Takie cos by mi bardzo odpowiadalo , ale mimo wszystko chcialbym byc w tym czasie w domu , zeby te osobe poznac itp :D
  • Metallica

• 01/10/2008 20:48
    co trzeba zrobic zeby po 3 gim isc do High School do USA gdzies w SA West Coast jak wiedzie jakos pod koniec gim treab juz ybrac szkola skaldac tam parpiery i blablablabllabjak to zrobic w moim prypadku?
  • Toms

• 01/10/2008 21:39
    ej to samo pytanie słyszę już po raz setny. Nie możesz poczytać sobie wcześniejszych wątków, chyba z 10000000000 wypowiedzi jest na ten temat. Chyba nie jesteś w wyjątkowej sytuacji, że chcesz wyjechać po 3 gim. Wystarczy trochę poświęcić czasu, poczytać i się dowiedzieć:)
  • Mjr

• 02/10/2008 23:19
    A Forster?

Słyszał ktoś coś gdzieś?
  • M ...

• 05/10/2008 17:14
    Dobra mam pytanie.Od jakiegoś czsu poważnie myśle nad wyjazgem na rok do stanow i chciala bym wiedziec pare rzeczy. Po pierwsze i najważniejsze w jakim stopniu trzeba znac jezyk? Ja ang mam niestety dopiero od gim ale dobrze mi idzie w tej chwili mam podrecznik upper intermediate . Wyjechac mam zamiar dopiero w przyszłym roku wiec wiec dokoncze ten poziom. Czy z taka znajomoscia jezyka mam jakes sznse na zakfalfikowanie?? Do osob ktore juz sa lub byly w usa : jaki bul wasz poziom ang w momencie wyjazdu?? Z gory dziki za odp. (Wiem wiem pewnie juz ktos sie o to pytal ale ja nie mam czasu czytac wszystkich postów wiec sorry;))
  • Ryśmiś

• 05/10/2008 17:19
    Powiem ci tak - im lepiej znasz angielski tym latwiej ci bedzie w szkole, a i wiecej skorzystasz. Ale zeby sie zakwalifikowac w Almaturze to co teraz prezentujesz ci starczy.
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Miejsca grona (0)