Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Inferio

Witam :)
    Widze, ze jeszcze tutaj nie bylo takiego tematu.
    Otoz od prawie 2 tyg. jestem w USA (wlasnie ukladam sobie plan lekcji; p). Chetnie udziele wszystkim informacji jak wyjechac do high school do Stanow, podziele sie doswiadczeniami/radami.
    Jesli macie jakiekolwiek pytania, piszcie; )
    inferio@o2.pl
  • Majczi

ooo, i to jest dobra myśl z tym wątkiem!; )

hmm,ja mam mnóstwo pytań... po pierwsze z jaką organizacją najlepiej wyjechać, żeby się nie rozczarować? bo ludzie mają tutaj różne nieciekawe historie związane z ich wyjazdami, przez organizację po dobór rodzin...

więc czekam na odpowiedź; -)
  • Eydryth

raczej co do rodziny to musisz miec po prostu szczescie;P

ja jechalam z why not usa i wszystko jest ok koordynatorka tez mi sie fajna trafila ma jakies polskie korzenie i tylko sie op wszystko wypytuje:P interesuje sie mna zetak powiem nie tak jak niektorych koordynatorzy maja po prostu gdzies..
  • nowy etap:)

ja polecam Almatur:)
    jeszcze nie slyszalam zeby ktos sie rozczarowal...
  • Mateusz Gugałka

ale podajecie tylko biura, ktore szczerze mowiac prawie nic nie maja do tego; ) oni tylko rozmawiaja z fundacja ktora odgrywa tu chyba najwieksza role; ) ja jestem z Rotary, wszystko o tym jak moj wyjazd wyglada jest na rokwusa.blogspot.com w pierwszych dwoch postach

Biuro ma baaardzo duzo do tego...
    bez biura to ja bym gucio a nie wyjechala...jak widac jest roznica skoro z Perfectu tyle osob nie mam rodziny a z Almaturu wszyscy....
  • Mateusz Gugałka

a masz dane ile osob do kazdego z tych biur skladalo papiery?; ) moze do Perfectu zglosilo sie za duzo ludzi, oni te papiery i tak tylko w Polsce zbieraja i oddaja fundacji

no to sie nie bierze ludzi jak jest ich za duzo...a zapewniam Cie ze almatur to bardzo sprawdzone biuro..ja bylam z nimi w anglii miesiac wszystko fajnie moja siostra byla rok w USA wszystko pieknie...pozatym liczy sie obsluga jak pewnie czytales pan P. nie jest zbyt mily w almaturze wszystko bardzo fajnie...no i z rotary musisz wziac kogos pod swoj dach bo to typowa wymiana...a nie kazdy tak chce....
    no i nie zawsze masz wybor co do fundacji w USA..ja np mialam za slabe stopnie wiec sie lapalam tylko na ta (z ktorej teraz jestem a nazwy nie pamietam:P) a biuro mozesz wybrac:) ja polecam tak czy siek almatur:)bo to z biurem w Polsce zalatwiasz najwiecej:)
  • Mateusz Gugałka

dobra wszystko fajnie, ale ja ani razu nie powiedzialem ze jakies biuro jest zle czy dobre, zwrocilem tylko uwage, ze powiniscie podawac tez fundacje bo od tego zalezy jakie bedziesz miec wspracie przez 10 miesiecy w Stanach; )

nie no napisales ze biura prawie nic do tego nie maja:) a moim zdaniem maja baaaaaardzo duzo:)dlatego wypadaloby wybrac sprawdzone:)
  • Zosia

Ja wcześniej się zastanawiałam nad Almaturem, ale byłam z nimi kiedyś na wakacjach i bardzo mi się nie podobało. Dlatego wybrałam Perfect. Teraz żałuję.
  • Majczi

a ja mam pytanie odnośnie dostarczenia świadectw z ost 3 lat... jeśli mam z zeszłego roku jedną 2 (dopuszczającą), to co? reszta to kilka trojek i same 4,5, i kilka szóstek. 2 z geografii jest wynikiem mojej 2-miesiecznej nieobecności w szkole z powodu choroby, długa historia; / w każdym bądź razie ocena niezasłużona. w poprzednich latach (gim) wiadomo,same 4,5, i 6 :D
    czy ta jedna 2 będzie stanowiła problem?
  • Mateusz Gugałka

ja mialem jechac z Furnelem, przez Cet i mi odrzucili w stanach po miesiacu czekania; ) moze u innej fundacji to przejdzie; )
  • Eydryth

Ja jechalam z Cet'u i sie dostalam ale ja mialam w moich swiadectwach tylko jedna 3 z niemca w dodatku wiec...:P
  • Anonim

Dajcie spokoj :D Nie cackajcie sie ze swiadectwami. Dalam jedno z gim, bo bylo najlepsze. I tyle; )

Jak bawilam sie w 3 ostatnie to odrzucili z powodu sredniej ponizej 3.5 z polrocza 1 lo. Zal
  • Majczi

nie no, średnią to oczywiście zawsze miałam powyżej 3,5; p;d w gim zawsze z paskiem, a w 1 lo na koniec średnia 4,3, tylko ta jedna 2 z geo; /
  • Anonim

Aj a właśnie mam taki problem - w gim zawsze miałam pasek, ale niestety w pierwszej liceum wyszłam ze średnią 3,3. Czy mam szansę i da się jakoś tą zasadę ominąć ?
  • Mateusz Gugałka

zalezy przez jakie biuro pojedziesz, Rotary w ogole nie sprawdza swiadectw i jedynym kosztem wyjazdu jest przyjecie kogos do swojego domu.
  • Anonim

No cóż, w sumie słyszałam już o tej zasadzie. Zobaczymy, zawsze jakaś ewentualność; )
  • Toms

No i dupa. nie jade. Dzisiaj Pan Pelzig napsiałlist, że fundacji amerykańskiej nie udało się znależć rodziny dla mnie i jeszcze kilku osób:(

Zaoferowali mi wyjazd za mniejsze koszty na 5 misięcy w styczniu. Ale nie wiem czy skorzystam ponieważ jak wróće nie uda mi sie zdać wszystkich przedmiotów:/ pewnie jakoś w najbliższym czasie będę gadał z moja dyrektorką(moze dostane jakieś ulgi albo coś)

A jak reszta osób które miały problem ten sam problem?? znaleźli wam rodziny czy też nie?? co chcecie teraz zrobić??
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)