Rok w USA [524]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • aaa

co o tym sadzicie?
    jakie sa plusy i minusy?
    wiem, ze lepiej w 2 kl., no ale juz za pozno.
  • Mateusz Gugałka

>I don't care napisała:
    >co o tym sadzicie?
    >jakie sa plusy i minusy?
    >wiem, ze lepiej w 2 kl., no ale juz za pozno.

poczekaj najlepiej na odp Zosi (Nowy Etap) ona wyjechala na trzecia klase :)
  • nowy etap:)

piszesz masz:) ja sie osobiscie bardzo ciesze ze wyjechalam na 3 klase...nie ma na 99,9% opcji zeby nie dali CIe do seniorow masz 18 lat wiec wiecej Ci wolno..tak jak na innych watkach bylo ze w niektorych stanach prawko od 18 albo GED od 18 czy jakies inne takie..no i odrazu mozesz isc na studia(jak to tutaj zalatwisz..tzn egzaminy:))ominiesz polska mature i bedziesz studiowac ze swoim rocznikiem:) mi to bardzo odpowiada:)
  • aaa

kurczę; )))))))))))
    bo się skuszę; d
  • Pau

Hmmm, ja również jestem zainteresowana, ale mam wątpliwości. Czy zdanie egzaminów w USA zamiast matury miałoby duże konsekwencje w dostaniu się na studia w Polsce? Czy byłby sens może powtarzać 3 klasę?
  • Maja

Problemy z dostaniem się na polskie studia na pewno by były, bo tylko niektóre uczelnie przyjmują z takimi papierami.

Ja wyjechałam na 2gą klasę i jestem seniorem. Wszystko zależy od tego, ile będziesz mieć lat po przyjeździe. Ja mam 17, a moja druga FES 16, bo kończy 17 w listopadzie chyba i ma być prawdopodobnie juniorem.

Ja robię ACT lub SAT, zdaję GED i wracam do Polski zdać maturę :)
  • Mateusz Gugałka

to zalezy tylko i wylacznie od szkoly; ) ja mam 17 w listopadzie i jestem seniorem, dostane diploma, dopuszcza mnie do egzaminow itp; )
  • pauli

no ja nie mam tak dobrze, mam 18 lat i jestem juniorem, bo takie zasady szkoly ad. uczniow z wymiany:/
  • Anonim

ja mam idealnie, zdaje ACT i SAT, dostaje dyplom ukoncsenia LO, zalatwiam apositlle (czy jakos tak), przerobic musze korespondencyjnie english 4 i potem --> studia

to sie jakos przelicza w Polsce, i mozna isc na studia:)

tak oto, ja nie wracam powtarzac 3 klasy i zdawac mautre:)
  • kbial

A ja właśnie się zastanawiam, w której klasie jechać...
    Poszłam o rok wcześniej do szkoły i teraz, zamiast w 1 LO, powinnam być w 3 gimnazjum. Czyli jadąc na 2 LO będę miała 16 lat, a co za tym idzie - nie wiadomo, czy będę seniorem (no chyba że braliby pod uwage to, że w Polsce jestem rok dalej). Ale z drugiej strony, w razie gdybym nie dostała diploma, nie musiałabym powtarzać klasy, tylko pójść od razu do 3. Ale wtedy przeraża mnie wizja opuszczenia mojej klasy na 2 lata... I sama już nie wiem. Co byście radzili? :P
    Zamotałam pewnie, sorry. :)
  • Paula

co do plusow i minusow wyjazdu w czasie 3 klasy no to omija Cie czesc 18nastek i studniowka (ludzi w Twoim roczniku). dla mnie to jest wazne; ) sama zastanwiam sie nad wymiana na 3 klase. i wczesniej myslalam o tym zeby wrocic do Polski powtarzac jeden rok, ale w sumie to jesr dobry pomysl zeby zdac tam egzaminy.
    ile czasu trwa zalatwianie wszytskiego jesli jade z biurem? (planuje z furnel travel) nie wiem kiedy mam ostatni moment zeby sie zglosic, caly czas sie zastanawiam.
  • Justyś

w listopadzie jakos na poczatku powinnas sie zdeklarowac do pani Pluzanskiej w furnel travel :) a kiedy sa wplaty to szczerze nie pamietama ae chyba I jest styczniu jakos; )

a co do tego czy jechac czy nie to oczywiste ze jechac bo to jest cudowna przygoda :)
  • Paula

no dobra ale co z 18nastkami i studniowka; P
    za pozno zaczelam sie nad ta wymiana powaznie zastanawiac
  • pauli

no ja wyjechalam na 3 kl i w sumie zal mi tylko studniwoki, na 18 juz sie nachodzilam i co to duzo mowic tego pamietac raczej do konca zycia nie bedziesz (napewno nie wszystkie), zreszta od wrzesnia zostaja tylko 4 miesiace 18-stek, a nie caly rok. i nie zaczelas sie pozno zastanawiac ja zlozylam paiery w marcu, bowtedy sobie to wymyslilam wiec wiesz, masz kupe czasu.
  • Paula

za pozno w sensie, ze moglam wyjechac na ten rok szkolny; ) heh podczas tych 4 ostatnich miesiecy jest 18nastka moja i waznej dla mnei osoby. ale dobrze ze napisalas, takie posty sa mi potrzebne, bo w sumie naprawde chce jechac. szukam zalet i wyjechania i zostania i tak juz od paru miesiecy; ) nie moge sie zdecydowac
  • pauli

no ja wyjechalam 5 wrzes a moja przyjaciolka miala 18-stke 7 wiec wiesz, wtedy bylo mi przykro, ale teraz juz o tym zapomnialam. no ja robilam to samo, na twoim miejscu zatsnowialbym sie czy sie jestes gotowa zeby po powrocie pojsc jeszcze raz do 3 kl, bo taka mozliwosc tez niestety istenieje (przyklad ja)
  • Paula

wlasnie ja od poczatku zakladalam ze wroce powtarzac 3 klase; ) ale teraz juz nie wiem
  • Eydryth

ja tez powtarzam 3 kl:)! jedz naprawde! to jest jedyne przezycie w towim zyciu:) nigdy wiecej taka okazja ci sie nie powtorzy:D
  • Paula

chiba tak wlasnie zrobie
  • pauli

dobra ja mam teraz takie pytanie. jestem juniorem, chociaz mam 18 lat, ale moge pisac GED czy to mi wystarczy zeby isc na studia w polsce?
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)