Rok w USA [524]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam-

Podjalem juz na 100% decyzje o moim wyjezdzie na rok szkolny do USA.Bede prawdopodobnie korzystal z firmy PERFECT.Tu nasuwa sie moj problem.Ide teraz do 1 klasy liceum i planuje jechac w 2 klasie ale zastanwiam sie nad tym czy nie lepiej jechac w 3 i zddawac tam mature GED czy co oni tam maja,po prostu mysle bardziej o tym na powaznei zeby studiowac za granica niekoniecznie w USA.Czy jakbym pojechal w 2 klasie to mam szanse otrymac jakies dyplom czy cos podobnego czy ukonczyc jakis egzamin zebym mogl isc na studia za granice czy wrocic do USA kontynuuowac nauke w High School.Prosze serdecznie o pryblizenie mi tego tematu.Przepraszam za brak polskich znakow ale wlasnie siedze za granica:)

aha i sory ze sie tak rozpisalem.pozdrowienia;)
  • Zosia

hej :)
    GED chyba nie zależy od klasy w której jesteś, tylko od wieku - musisz mieć skończone 16 lat, żeby go zdawać.
    Ale miło by było, jak ktoś by mnie poprawił, bo w 100% nie jestem pewna; )
    Coś więcej będę mogła napisać za około 10 miesięcy, bo sama jadę na
    3 klasę L.O.

pzdr
  • Anonim

Wyjechałam do Stanów po pierwszej klasie LO i zdałam GED. Problem z tymi egzaminami jest taki ze jest się do nich dopuszczonym 90 dni po zakonczeniu jakiejkolwiek szkoły (HS) i trzeba mieć jakiś dokument amerykański ze zdjeciem i adresem zameldowania (w moim przytadku było to amerykańskie prawo jazdy które wczesniej zrobiłam). Regułę 90 dni w pominęli po wielokrotnych prośbach :P Ale to już zależy od stanu do którego Cię wyślą i od życzliwości ludzi. Zdarza się równiez ze dadzą Ci maturę w high school (i nie zalezy ona od twojego wieku tylko od klasy do której cię przydzielą) Ja byłam w klasie maturalniej ale szkola miala zasadę ze nie daje dyplomów uczniom z wymiany. Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Ale jest kilka opcji żeby ominąc polską maturę i nie mieć straconego roku.
    Polecam wyjazd na drugą klasę bo w razie niezdania matury w stanach można iść od razu do klasy 3 w polsce i nadrobic we własnym zakresie 2. Wtedy uczysz sie ze swoim rocznikiem. Takie były moje plany - chociaż na pewno byłoby ciężko (ale szkoła się zgodziła).
    Trzeba szukać różnych rozwiązać i nie poddawać się jak mówią "nie" :P
    Powodzenia :)
  • Anonim

dzieki wielki.podjalem juz decyzje ze pojade w 2 klasie.Jestem z 22 wrzesnia ´92 wiec cz bede mogl zdawac mature w stanach jezeli pojade na 2 klase LO? I od czego zalezy czy przydziela mnie do seniors czy np. Juniors?Czy jesli zdam GED to bede mogl zostac w stanach i kontynuowac nauke w high school czy po prostu bede musial wrocic do Polski i ukonczyc 3 klase i zdac mature polska(czy wogole bedzie to oplacalne?). Jakie sa te drogi do ominiecia powtarzania klasy? Sory ze zadaje takie banalne i czasami wrecz nieracjonalne pytania ale naprawde nie mam o tych maturach pojecia jak to wyglada tam i chcialbym skorzystac z doswiadczen ludzi ktorzy tam byli i znaja ten temat i prosze o jak nadokladniejsze przedstawieie sytuacji.Z gory dziekuje i pozdrawiam

pzdr

aha i a dlaczego nie zrealizowalas tych planow i co postanowilas?
  • Anonim

wow. duzo pytan :P
    Ja jestem z 1 wrzesnia wiec bylo to mozliwe. To czy bedziesz seniorem zalezy od tego czy ich o to poprosisz. Czasami tez maja zasade ze np. wszyscy exchange są seniors czy juniors - to zalezy od szkoly.
    GED to egzamin ukonczenia szkoly sredniej wiec juz nie musisz wracac do szkoly. Ja zdałam GED i teraz dostałam sie na studia w polsce wiec juz nie musze robic polskiej matury.
    Wszystkiego sie dokładnie dowiesz tam na miejscu bo na te wszystkie sprawy nie ma reguły. Nikt Ci nie moze zagwarantować ze zrobisz tam maturę albo nie.. z czasem tez zasady mogą sie zmienic.. Trzeba ryzykowac .. mysle ze warto :P
  • Eydryth

Ja jade na 3 LO i tez mam problem z matura;/ bo własnie moja szkola nie wydaje dyplomow exchange students... ale widze ze jednak mozna troche pokombinowac xD ja chcialam jechac w 2 kl ale niestety za pozno za wnioski sie zabralam...:/
  • Anonim

no to szacunek dla ciebie po pierwszej klasie LO juz zrobic mature i isc na studia:) mam nadzieje ze i mi sie uda zrobic cos takiego jak Ty i ze nie bede musial juz konczyc LO w Polsce.Nie wiecie kiedy juz wypada zaczac sie starac o wyjazd, bo planuje jechac z Perfectu, chyba ze polecacie jakas inna firme.

pzdr
  • Anonim

polecam Furnel Travel - organizacja AYA. Podobno zawsze działa dobrze.. i w moim przypadku na prawde się sprawdziła..

A jezeli chodzi o mature to wystarczy chcieć i popytać o różne możliwości :)
  • Anonim

Jesli moge zapytac to ile placilas za poszegolne rzecz w AYa, bo z tego co wiem w Perfecie trzeba zaplacic 3900 papierow plus oczywiscie bilety i dodatkowe koszty typu wiza itp.

pozdrawiam i dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi; P
  • Anonim

Nie pamietam :P Musisz sobie wejsc na strone i poczytac.
    Pozdrawiam
  • Maja

>Spider napisał
    >Jesli moge zapytac to ile placilas za poszegolne rzecz w
    >AYa, bo z tego co wiem w Perfecie trzeba zaplacic 3900
    >papierow plus oczywiscie bilety i dodatkowe koszty typu
    >wiza itp.
    >
    >pozdrawiam i dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi; P

A dokładniej zapłacisz: 3900$ dla fundacji + 100$ za wpis do SEVIS, czyli razem 4000$.
    No i wiza to jakieś 300zł - w zależności od kursu :)

Szczerze ci powiem, że ceny tak naprawdę nie mają tu tak wielkiej roli.
    Jeśli miałabym wyrazić swoją opinię na temat Perfectu (z którego właśnie wyjeżdżam w sierpniu do Stanów) to powiedziałabym, że wybrałabym inaczej, gdybym wiedziała jak będzie.
    Pan Pelizg - dyrektor Perfectu jest dość specyficznym człowiekiem z małą ilością czasu, co czasem przekłada się na jakość :)
    W fundacji powinno się bardziej liczyć podejście do studenta. Taka jest przynajmniej moja opinia.
  • Eydryth

Ja jade z Why Not USA no i spoko bylo... Z kazdym pytaniem moglam zadzwonic czy napisac e-mail na ktory odp byla od razu :) Dzisiaj jak byłam po wize to tez babka do mnie przyszla powiedziala mi co i jak i specjalnie czekala az wyjde zeby sie wypytac wszystkiego ^^ tak sympatycznie xD
  • Anonim

to czy "spoko było" to się okaże dopiero na miejscu :P
  • Eydryth

Chodziło mi o obsługe:P a o miejsce to nie wiem czy bedzie tak spoko bo zadupie totalne ale chate maja nad jeziorem wiec moze to cos nadrobi<lol2>
  • Anonim

No to z jeziorem ci sie pofarcilo; P Nie wiecie jak wyglada procedura przydzielania rodziny bo np. w moim przypadku bardzo chcialbym miec rodzina ktora by miala basen xD bo sam dosc duzo plywam, bylem w reprezentacjo szkoly i jest to jeden z moich najbardziej lubianych sportow i cos w tym rodzaju napisze na formularzu ,,o mnie,, .I wlasnie nei wiem czy oni to wogole biora pod uwage :)?
  • Ewa

>Eydryth napisała:
    >Chodziło mi o obsługe:P a o miejsce to nie wiem czy bedzie
    >tak spoko bo zadupie totalne ale chate maja nad jeziorem
    >wiec moze to cos nadrobi<lol2>

Nie chcę być złym prorokiem, ale obsługa też się okaże dopiero na miejscu; P
  • Eydryth

no to za 20 dni sie dowiecie:P a co do basenu to mozesz nie trafic na rodzine z basenem ale taka co lubi plywac xD bo oni biora pod uwage zainteresowania:)
  • Anonim

Moze mam troszke nietypowy problem, ale ku mojemu zdziwieniu mój tata nabrał jakichs negatywnych odczuć co do tego wyjazdu(miedzy innymi ze 17 lat to za malo troche,czy sobie poradze, że nei bedzie mial nademną kontroli itp.)nie wiem co w niego wstapilo ale chcialbym wiedziec czy Wy też mieliscie takie problemy i jakimi argumentami sie posługiwaliscie w walce o upragniony wyjazd:)?
  • nowy etap:)

ja nie mialam bo ja nie chcialam jechac:P nie chcialam tu wszystkiego zostawiac....a ze moja siostra byla i bardzo jej sie podobalo...dzieki angielskiemu znalazla dobra prace dostala sie na studia:)to rodzice przez rok mnie namawiali...i powiedzieli ze i tak pojade...no i w koncu sie zgodzilam..i jak narazie jestem tu 5 dni i nie zaluje:D
  • Anonim

no okej to juz wiem,ale wracając do mojego głownego pytania to ktos zna jakies sposoby lub argumenty żeby przekonać tate na wyjazd:)
  • 1
  • 2
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)