Requiem for a Dream [5254]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jedna pozytywna postać w tym filmie, jedna? Tak by z czystym sumieniem powiedziec – "ten/ta to postepuje dobrze" Czy takowa istnieje?
  • Andrew

zdefiniuj "dobrze"
  • Boleslaw

a znasz taką osobe w realu?
  • Anonim

W filmach są tzw czarne charaktery i postacie pozytywne – cos wnoszące, cos "dobrego" (samo dobro jest niedefiniowalne za to wyczuwalne przez zdrowego człowieka) Kto jest dobry w w tym filmie?
  • Uzytkownik usuniety

tutaj raczej nie ma takiego podziału, kazdy inny, wszyscy równi; p
  • Andrew

Syn chciał uchronić matkę przed lekomanią - więc postępował "dobrze" i można go uznać za bohatera pozytywnego ?

Operowałbym raczej skalą szarości. Poza tym film pokazuje co może stać się z każdym, kiedy przestajemy panować nad swoim życiem.
  • Anonim

Chciałbyś mieć takiego syna co by cie zamykał w pokoju by wynieść i sprzedać twoje handelki a pieniądze przecpac? Z tego i z innych powodów nie jest (moim zdaniem) postacją pozytywną. Znacie lepiej fabułe tego filmu niż ja więc się nieśmiało zapytałem, bo też chce widzieć te odcienie szarości a może i kolory jak Bóg pozwoli
  • Uzytkownik usuniety

negatywne i pozytywne postacie mozna wymienic jezeli będziemy doszukiwać sie w szczegółach, a chyba nie o to chodzi.
    Moim zdanie wszyscy równi :)
  • Anonim

No nie, nie o to – chodzi o ogóły, mordercy tez się zdarza trafić papierkiem do kosza na ulicy, nie wiecie o co mi chodzi wiec wiecej nie mecze. Chodzilo mi o naturalność tego filmu wlasnie z tego wynikającą, kiedys gadaliśmy o tym na filmwebie i pamiętam że nikt do niczego w koncu nie doszedł, teraz tamte forum jest opanowane przez wrażliwe nastolatki i nic co nie jest super przychylne dla rds nie przejdzie. No nic
  • Lucky Looser with no luck

właśnie w tym filmie chodzi mnm. o to że nikt nie jest krystalicznie czysty... każdy ma wady jak i zalety, przez to film wydaje się być bardziej 'prawdziwy', na dobrą sprawę każdy jest postacią pozytywną, bo chce dla siebie i swoich bliskich jak najlepiej, z drugiej strony bedac takze ofiarą... imo przynajmniej, troche skolowany jestem, pozno jest nie wiem czy cos nie nakrecilem najwyzej bede jutro prostowal :P pzdr
  • Anonim

poprostu życie...
  • Andrew

To zależy jak postrzegasz ten film, dla mnie powinien mieć pod tytuł "Oglądaj ku przestrodze".

Nie pokazuje recepty jak się z czegoś wyczołgać tylko to jak niektóre decyzje na nas oddziałowywują. Dlatego nie ma krystalicznych psotaci, a tylko te któe się staczają.
  • I'll be more than a woman !

pozytywna ? nie sadze. one sa niezle powykrecane, w szczegolnosci wykrecona mamusia.
  • c c

>ele napisał

>Chodzilo mi o naturalność tego filmu wlasnie z
    >tego wynikającą, kiedys gadaliśmy o tym na
    >filmwebie i pamiętam że nikt do niczego w koncu
    >nie doszedł, teraz tamte forum jest opanowane przez
    >wrażliwe nastolatki i nic co nie jest super przychylne
    >dla rds nie przejdzie. No nic

Ale ty chyba nie wiesz jak wygląda życie w normalmyn świecie. przecież nie można o ludziach mówić w kategoriach dobry - zły bo to nie ma sensu ponieważ dobro czy zło jest bardzo subiektywnym odczuciem. Inaczej dobro postrzega babcia w mocherze a inaczej anarchista. Tak samo jest w tym filmie. Dlatego myślę że naturalność tego filmu leży w tym że nie możemy określić jacy są jego bohaterowie. To moje skromne zdanie
  • Anonim

co za pytanie!?
    kto jest DOBRY!?
    Ten film nikogo nie pokazuje w gruncie rzeczy w złym świetle..każdy ma jakieś przywary ( no może z jednym nasileniem najgorzej tu sie prezentuje Henry, który jest wybitnie słaby: okrada własną matke, zapomina o niej) ale to właśnie sprawia,ze maja ludzkie twarze..nie ogladamy herosów, czy ciagle wyluzowanych i nasąconych cynizmem boharerów trainspotting.
    chociaż do mnie bardziej przemawiaja Ci drudzy..za dużo przerysowanej traumy w Requiem.
    choolse life;)
  • Andrew

W Trainspotting są wyluzowani ?. A co dopiero powiedziec o Human Trafic; ].
  • Lucky Looser with no luck

po Human Traffic sam miałem ochote iść na techniawe xP
  • Anonim

>fuck the pain away!!! napisała:
    >co za pytanie!?
    >kto jest DOBRY!?
    >Ten film nikogo nie pokazuje w gruncie rzeczy w złym
    >świetle..każdy ma jakieś przywary ( no
    >może z jednym nasileniem najgorzej tu sie prezentuje
    >Henry, który jest wybitnie słaby: okrada
    >własną matke, zapomina o niej) ale to
    >właśnie sprawia,ze maja ludzkie twarze..nie
    >ogladamy herosów, czy ciagle wyluzowanych i
    >nasąconych cynizmem boharerów trainspotting.
    >chociaż do mnie bardziej przemawiaja Ci drudzy..za
    >dużo przerysowanej traumy w Requiem.
    >choolse life;)

Trainspotting trzeba rozkminic, trzeba sie zastanowic nad przekazem. a w RFAD wszystko jest podane na tacy, ze 'narkotyki sa be' i nie moze byc inaczej..
  • Anonim

wg mnie jedyną osobą 'dobrą' w jkaiś sposób była sekretarka, która zadzwoniła na pogotowie, by zabrali Sare.
  • Anonim

>ele napisał
    >Chciałbyś mieć takiego syna co by cie
    >zamykał w pokoju by wynieść i sprzedać
    >twoje handelki a pieniądze przecpac? Z tego i z innych
    >powodów nie jest (moim zdaniem) postacją
    >pozytywną. Znacie lepiej fabułe tego filmu
    >niż ja więc się nieśmiało
    >zapytałem, bo też chce widzieć te odcienie
    >szarości a może i kolory jak Bóg pozwoli

on nie zamykał matki w pokoju, sama sie tam zamknęła.
| |

"-Chce tylko, żebyśmy troszeczkę spróbowali aby wiedzieć jak dzielić. -Przekonałeś mnie. ...

Fotki

Miejsca grona (0)