-
Anonim
tak z ciekawosci. o wybaczenie jesli jest w filmie, plyta umarla w polowie. -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
-
Anonim
-
Anonim
ciekawość to nic złego,oczywiście w ramach zdrowego rozsądku.ale co ja,taka gówniara i dzieciak będę ci kazania prawić...... -
Anonim
-
Anonim
szczerze mówiąc liczyłam na odpowiedź "no skąd,nie prawisz mi kazań,to miło,że się martwisz...".no ale cóż,przeliczyłam się;) -
teoretycznie pastylki na odchudzanie.
musialy zawierac psychotropy i jak stwierdzil Harry domieszke fety -
Anonim
moi mili, ja raczej jestem ciekaw konkretnych nazw zwiazkow chemicznych :)
chyba ze to fikcja po calosci, i tylko puste "jakies zle tabletki". -
Anonim
-
a potem wszyscy krzyczeli "buuuuuuuu"
....wybaczcie, wyrwalo mnie sie..... -
Jarek
>jest więcej niż napisała:
>moi mili, ja raczej jestem ciekaw konkretnych nazw zwiazkow
>chemicznych :)
>chyba ze to fikcja po calosci, i tylko puste "jakies zle
>tabletki".
Chodzi najprawdopodobniej o amfetaminę, która do końca lat 60 była legalnie dostępna (w USA sprzedawana bez recepty), nazwa leku brzmiała "Benzedrine". Lekarze często przepisywali Benzedrine ludziom otyłym ponieważ zmniejsza ona łaknienie "nie chce się po niej jeść".
W Polsce obecnie już się nie stosuje amfetaminy (została wykreślona z listy leków - Polska zakazem stoi) ale w innych krajach wciąż jest używana. Jednym z leków zawierających 15mg amfetaminy jest Adderall. O ironio, silny środek pobudzający jakim jest amfetamina jest wykorzystywany do leczenia ADHD - brzmi to paradoksalnie ale tak właśnie jest i to działa. -
Anonim
dzięki za odpowiedź, teraz to jest rozmowa:)
bez recepty^^
a te zwidy i stany lękowe? To ciekawe.
-
Jarek
>bakoma! napisała:
>a te zwidy i stany lękowe? To ciekawe.
Odpowiedź jest bardzo prosta. Jednorazowe zażycie amfetaminy skutkuje pobudzeniem i euforią ale przewlekłe jej stosowanie prowadzi do objawów schizofrenicznych. Jest nawet termin określający ten stan - psychoza amfetaminowa. Można to porównać do alkoholowych "białych myszek" choć oczywiście tylko w celu zrozumienia, lista różnic jest zapewne równie długa jak podobieństw. -
Anonim
-
-
>popatrz jak one! napisała:
>dzięki za odpowiedź, teraz to jest rozmowa:)
>bez recepty^^
>a te zwidy i stany lękowe? To ciekawe.
>
>
Na filmie kojarze motyw, że ta delikwentka mówiła, że któraś tam tabletka (chyba zielona) pomaga jej zasnąć. Łączenie amfetaminy z nasennymi (lub uspokajającymi) też powoduje zaburzenia (silniejsze) heh, psychoza amfetaminowa w silniejszym wydaniu -
Anonim
Boje sie mojej babci czytając ten wątek;)
trzeba ogarnac jej apteczke, serio. jeszcze sie okaze ze jedzie na klonach czy czyms; p -
Ale to też zależy od organizmu. Ostatnio była jakaś sprawa, ze wiele osób w Polsce trafiło z objawiami silnej psychozy do szpitali po tym jak stosowało kurację Meizitangiem (lek na odchudzanie zawiera sybutramine, synefryne i chyba?! efedrynę) - reklamowany jest jako chinskie ziółka :D (chyba tylko na jednej ze stron internetowych z których się to zamawia jest wymieniony cały prawdziwy skład)
Własnie okazało się że wiele tych osób, stosowało leki działające hamująco na OUN no i mieli jakieś dziwne stany (fizyczne: arytmie, poty, drżenie rąk, nudności, uderzenia goraca, skoki ciśnień i psychiczne: lęki, psychozy, rozdrażnienia), właśnie przez to że mieszały ten preparat z innymi środkami które powodowały "reakcje krzyżową". Heh, ja jadłam ten preparat i żyje, nic się mi nie działo (ale nie mieszałam tego z niczym!)