-
Leszek
Ostatnimi czasy przechadzałem się po Radomiu i niedaleko liceum Konopnickiej zauważyłem dwa plakaty Młodzieży Wszechpolskiej. Nasunął mi się od razu temat: patriotyzm. W dzisiejszej Polsce jest go bardzo mało, w większości przez ignorancje ludzi. Uświadomiłem sobie jednak, że istnieją takie organizacje podtrzymujące polskie tradycje i całą kulture. Nie znam dobrze historii ruchu narodowego , ani nie zagłębiałem się w ten temat. Obecnie tylko czasem można usłyszeć jakieś pozytywne wiadomości w telewizji o umiłowaniu ojczyzny. Co tym sądzicie? Czy w dzisiejszym świecie mamy jakieś wzory do naśladowania? Kim są ci ludzie/organizacje? Patriotyzm jest moim zdaniem bardzo ważną cechą, więc dlatego postanowiłem napisać tego posta. -
^^aguś^^
witaj!
Chciałam sie przywitać ale i również zabrać głos w tej sprawie choć niewiele mogę tutaj powiedzieć i ci pomóc w uzyskaniu odpowiedzi ale myslę ze znajdą sie osoby które będą bardziej obeznane w tym ode mnie wstyd sie przyznać ale niestety tak jest;/
pozdrawiam:) -
Blastboy
Patriotyzm to jedno a Młodzież Wszechpolska, NOP, NR itp. to już inna bajka. -
Leszek
Co masz dokładnie na myśli? Sugerujesz, że te organizacje nie mają nic wspólnego z patriotyzmem? Tak jak już mówiłem, nie dużo wiem o ruchu narodowym, więc rozwiń swoją myśl :) -
-
Blastboy
Zrobiłem w błąd w skrócie, nie NR, tylko ONR - Obóz Narodowo Radykalny. NOP to Narodowe Odrodzenie Polski.
Wszystkie te 3 ugrupowania są nacjonalistyczne, to znaczy, że rzeczywiście sprawy narodu są dla nich najważniejsze, ale są bardzo wrodzy dla mniejszości. Sprawdź sobie w Google, czym zajmują się te ugrupowania, co dokładnie znaczy nacjonalizm.
Moim zdaniem patriotyzm jest sprawą osobistą, nie powinien wiązać się z żadną partią czy grupą. Patriotyzmu jesteśmy uczeni w szkołach i wydaje mi się, że dosyć skutecznie. -
Leszek
moim zdaniem nacjonalizm niekoniecznie równa się nienawiści do innych narodowości. Osobiście nie słyszałem o jakichkolwiek aktach przemocy nacjonalistów wobec obcokrajowców. Przynajmniej w telewizji nic nie buczą o tym. Chyba trochę za bardzo uogólniłeś, ale to tylko moje zdanie, bo wolę poznać wasze :) Także zapraszam do dyskusji. -
NalejLama PLUZ
-
Leszek
Być może ten człowiek przesadził z klnięciem, ale powiedział sporo prawdy. No ale on raczej nie należy do Młodzieży Wszechpolskiej albo ONR. -
^^aguś^^
-
montana be meagre
polacy potrafią się determinować w sytuacjach zagrożenia... nasz patriotyzm jest ukryty... -
Leszek
Według mnie patriotą należy być codziennie, a nie w chwilach kryzysu. Patriotyzm sezonowy do niczego nie prowadzi. Trzeba być dumnym z Polski każdego dnia :) -
NalejLama PLUZ
Na początek proponuje zdefiniować czym jest patriotyzm, a czym nie jest. Dla niektórych patriotą jest ten, kto jedzie kraść do Niemiec... Tak więc o czym w ogóle chcemy mówić?? -
Leszek
hm... może napisz czym dla ciebie jest patriotyzm i kto jest twoim autorytetem. Jak narazie to nie rozumiem do końca ciebie, wiec to może mi coś rozjaśni :) -
NalejLama PLUZ
W moim mniemaniu jest to pewne poczucie dumy, wynikające z przynależności do danego narodu. Patriota to człowiek, który godnie reprezentuje swój kraj, stara się rozwijać i być jednym z tych, dzięki którym inni mogą mówić, że są dumni ze swojego kraju.
Natomiast pewne ugrupowania, które zwą się patriotycznymi, widziane okiem człowieka z zewnątrz są raczej pośmiewiskiem, niż czymś co wywołuje szacunek. Kiedy widzę dumnych wszechpolaków ganiających za pedałami, bo im się nie podobają, to naprawdę moja opinia o nich jako o patriotach przeradza się w opinie o bandzie zakompleksionych chłopaczków, którzy szukają swojego miejsca w jakiejś grupie i bezkrytycznie robią to co ktoś im podpowie. Tak więc jeśli "patrioci" to ludzie bez własnego zdania.... to wstyd być patriotą. -
Leszek
-
Pehu
-
Asiczkowa
http://grono.net/chat/#radom/topic/...
Ale jeszcze nie przeczytalismy twojego zdania Leszku na temat patriotyzmu i dokładnire czym dla Ciebie jest. -
Leszek
osobiście nie widze problemu w tym, że temat sie powtórzył. Sądze, że takie dyskusje powinny być powielane. Założenie tematu przecież nie zburzyło w końcu budowy i estetyki forum na którym i tak nie wiele się dzieje. -
Stachu
Racja, ciekawych tematów i dyskusji jest niestety o wiele mniej niż typowych tematów z D wziętych: z kim byś się przespał, przelizał, napił, zabił itp shity :P -
Anonim
Patriotyzm to piękna postawa.Stara łacińska sentencja głosi: "amor patriae nostra lex" czyli miłość ojczyzny naszym prawem. Jednakże należy pamiętać,że patriota to osoba nie tylko taka która w czasie wojny walczy dzielnie za swój kraj,jest to też osoba,która godnie reprezentuje Polskę,płaci podatki etc. Co do stwierdzenia Polak-katolik,to uważam je za słuszne.
MW,czyli Młodzież Wszechpolska to zacna organizacja(podzielam jej idee) ,sam chętnie zasiliłbym jej progi,jednakże obowiązki i pewnego rodzaju problemy nie pozwalają mi na to. Śmiało mogę powiedzieć,że jest to organizacja,która wykształci młodego Polaka w duchu katolickim na dobrego człowieka. Na spotkaniach odbywają się interesujące pogadanki i dyskusję,wiem bo mam tam kilku znajomych, którzy z zapałem opowiadają mi o tych spotkaniach. Każdy kto uważa się za patriotę,kto nie wstydzi się tego,że pochodzi właśnie stąd - z pięknego słowiańskiego kraju,powinien zainteresować się tą organizacją.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Radom
- Załóż własne grono tematyczne