Radom [5837]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ... Jewel...

Niedługo w wielu miejscach będą organizowane rekonstrukcje bitew... Czy były by tu osoby chętne do zwiedzenia kawałka Polski i uczestnictwa w tego typu widowiskach? (paczką zawsze raźniej.. i taniej)...
  • ^^aguś^^

hej hmm nie zabardzo rozumiem ten temat prosze jeszcze jasniej hihi ale jestem ciekawa
  • ... Jewel...

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje...

15 – 17 sierpnia

Ciechanów‚ VIII Biwak Historyczny Powrót Szwoleżerów Gwardii‚ widowisko przypominające czasy wojen napoleońskich‚ inscenizacja powrotu gen. hr. Wincentego Krasińskiego do rodzinnych dóbr opinogórskich.

- chodzi mi o zebranie kilku osób chętnych na taki wyjazd.. W kilka osób jest raźniej :)
  • ^^aguś^^

dzieki za info co prawda nie znamy sie aktualnie u mnie brak kasy troszke ale zajrze an ta stronke napewno ktos chętny sie zgłosi bądz dobrej myśli
  • ... Jewel...

to sie okaze :)
  • Pasut

15 sierpnia - Bitwa Warszawska.
    Zapraszam.
    Będziemy robić rekonstrukcję 1920 roku: Czachowski, Radomski Oddział Związku Strzeleckiego, grupy rekonstrukcyjne i inni.
  • Krolik

>A4IX napisał
    >15 sierpnia - Bitwa Warszawska.
    >Zapraszam.
    >Będziemy robić rekonstrukcję 1920 roku: Czachowski,
    >Radomski Oddział Związku Strzeleckiego, grupy
    >rekonstrukcyjne i inni.

gdzie to się odbędzie, w skansenie? Bo aż ciekawy jestem, zawsze o czymś takim się dowiaduje jak jest "po zawodach" w dzienniku na dami :D heheheh
  • SS

Oto, co wieszczy na ten temat radomski informator kulturalny:
    15 SIERPNIA 2009
    godzina 14:00
    WIDOWISKO HISTORYCZNE
    CUD NAD WISŁĄ - RADOMSKIE ORLĘTA 1920
    Obchody Święta Wojska Polskiego i Bitwy Warszawskiej

W programie: inscenizacja epizodów wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku, ukazujących ofiarny udział radomskich harcerzy i gimnazjalistów. W widowisku udział wezmą oddziały polskiej oraz bolszewickiej piechoty i kawalerii (ok. 100 uczestników).
    EPIZOD 1: "Wstąp do armii! Broń Ojczyzny!"
    prezentacja poboru ochotniczego do armii i uroczystego pożegnania odchodzących na front
    EPIZOD 2: "Czerwona burza ze wschodu"
    obrazy bolszewickiej ofensywy i towarzyszących jej zbrodni na cywilach i jeńcach w atmosferze wszechobecnej komunistycznej propagandy
    EPIZOD 3: "Odwrót nad Wisłę"
    sceny z dramatycznych walk odwrotowych, jakie toczyło Wojsko Polskie próbując zatrzymać ofensywę Tuchaczewskiego, m.in. epizody bojów toczonych przez 145 pp (tj. późniejszy 72 - radomski pułk piechoty)
    EPIZOD 4: "W okopach"
    obraz ciężkich walk pod Warszawą, w tym słynnej bitwy pod Ossowem z udziałem radomskich ochotników; sceny z wizyty marszałka Piłsudskiego i przedstawicieli Rządu II Rzeczypospolitej na pierwszej linii frontu
    EPIZOD 5: "W pościgu za wrogiem"
    symboliczna scena zwycięskiego manewru znad Wieprza i rozbicia bolszewików pod Warszawą

Widowisku towarzyszyć będą: musztra paradna kawalerii, prezentacja multimedialna wspomnień i zdjęć archiwalnych z wojny 1920 roku, wspólne śpiewanie pieśni żołnierskich z epoki, wystawa broni i sprzętu wojskowego z Muzeum Orła Białego w Skarżysku Kamiennej, wystawa plakatów propagandowych z czasów wojny 1920 roku, "pobór ochotniczy" - zabawa dla młodych miłośników historii i wojskowości, apel poległych i zaciągnięcie uroczystej warty w kwaterze poległych w 1920 na Cmentarzu Komunalnym przy ulicy Limanowskiego.

ZHP i RGRH apelują do wszystkich uczestników o podzielenie się informacją na temat swoich przodków - uczestników zmagań z nawałą bolszewicką. W tym celu wystawiona zostanie w oznaczonym miejscu Radomska Księga Bohaterów Walk o Niepodległość i Granice w latach 1914-1920, gdzie będzie można dokonać stosownego wpisu.

Inscenizacja w Parku im. Tadeusza Kościuszki
    wstęp wolny
    Organizatorzy: RGRH, ZHP, UM w Radomiu
    Impreza pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia
    Tyle RIK.

A ja w imieniu swoim i całej RGRH zapraszam na bitwę!
  • ^^aguś^^

not o super:)
  • wini

inscenizacja "Cudu nad Wisłą" wyszła bardzo dobrze walczyłem w niej po stronie bolszewickiej był tam ktoś z was jak wrażenia??
  • Pasut

Nie cierpię jak ktoś określa to wydarzenie "Cud Nad Wisłą". Bitwa Warszawska O! i Kropka!
    Ja Po stronie Polski w szarym mundurze grałem legionistę. Najbardziej się wydzierałem xD <wczułem sie w rolę>
    Jak dla mnie wspaniała sprawa, tylko - za krótko. Bardziej bym sobie ze ślepaczków z mosina postrzelał; )
  • wini

ja byłem ubrany jak wielu z nas w czarne spodnie i białą koszulę ale miałem ładownice która miała trzy komory na napoje(to mnie wyróżniało z reszty) ma może ktoś zdjęcia z rekonstrukcji??
  • ^^aguś^^

no ja niestety nie byłam:)
  • zyzy

ja takze bylem po stronie bolszewickiej :) zdjecia mozna obejrzeć na echu dnia

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dl...

najlepsze zdjecie nr 7 :)
  • SS

Ja walczyłem po stronie polskiej. I tak najlepsze gadki odchodziły w okopie: "Moskwicze jedne!" :)
  • ღ ♥kura1992ღ ♥

Witam:) Według mnie bitwa odegrana bardzo wiarygodnie fajosko wszystko wyszło:) gratulace dla aktorów i oby więcej takich imprez w Radomiu:):)
  • Pasut

No przynajmniej Związek Strzelecki Oddział Radom w twoim poście jest, nie to co na tym rodem bolszewickim plakacie.
    Słyszałem,że nikt nie jest z niego zadowolony.

Zapraszamy serdecznie!

Czołem od Strzelca!
  • SS

To wasze oficjalne stanowisko? Że się nie podoba? Pretensje miej do swojego dowódcy, który wiedział od czerwca, co się święci, a nie odzywał się do głównego organizatora do sierpnia. Gdzie była wasza formacja przez ten cały czas, gdy reszta latała i wszystko załatwiała? W końcu jesteście organizatorami. Ale jak na organizatorów wasz wkład i zainteresowanie na razie są niewielkie. Na plakacie nie będzie też wielu (z całym szacunkiem dla Strzelca) poważniejszych i ważniejszych formacji, które robią razem z nami imprezę i które należałoby tam umieścić.
    Zarzuty o rzekomej "bolszewickości" plakatu pominę, bo są zbyt zabawne, żeby je rozpatrywać nawet. Pewno wy byście chcieli na nim być w swych "epokowych" mundurach. I nie radzę wam się tak spinać, bo jeszcze ktoś przemyśli dokładnie wasz udział w bitwie, jak będzie więcej takich akcji. Tym bardziej, że wchodzicie do niej - jeśli chodzi o sprzęt - z niczym, bo mundury będziecie mieć od nas.
  • Jantar 2B

Nie chodzi o spinanie; ) Tylko o to że my tam na prawdę będziemy odwalać kawał roboty z przygotowaniem okopów i pola walki włącznie. I myślę że groźby typu "I nie radzę wam się tak spinać, bo jeszcze ktoś przemyśli dokładnie wasz udział w bitwie, jak będzie więcej takich akcji." są nie na miejscu.
    Pzdr.; ]
  • Wolf

A ja proszę o spokój, bo sądzę, że od dyskusji na temat tego, kto jest wymieniony na plakacie i jak ten plakat wygląda, są inne miejsca, czyż nie?
  • 1
  • 2