Radiohead [2769]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jako jedno z dziel kultury wziałem do prezentacji na ustnego polaka Creepa; Temat mam: Zagubienie człowieka w świecie, na podstawie tekstów kultury omów wybrane sposoby realizacji tego motywu; Napiszcie co sądzicie o sensie tej piosenki, środkach, za pomoca ktorych ten sens jest przedstawiony, oraz o mojej interpretacji i tłumaczeniu. Dziękuję z góry za pomoc. Jesłi masz napisać coś w stylu: "wklep to w google", etc, to po prostu nie pisz.

Na razie zarzucam tekst angielski, dzisiaj postaram sie wrzucic tlumaczenie a jutro moja interpretacje.

Radiohead - Creep

When you were here before,
    Couldn't look you in the eye
    You're just like an angel,
    Your skin makes me cry

You float like a feather
    In a beautiful world
    I wish I was special
    You're so very special

But I'm a creep,
    I'm a weirdo
    What the hell am I doin' here?
    I don't belong here

I don't care if it hurts,
    I wanna have control
    I want a perfect body
    I want a perfect soul

I want you to notice
    when I'm not around
    You're so very special
    I wish I was special

But I'm a creep
    I'm a weirdo
    I don't belong here, ohhhh, ohhhh

She's running out the door
    She's running out
    She run run run run...
    run...

Whatever makes you happy
    Whatever you want
    You're so very special
    I wish I was special

But I'm a creep,
    I'm a weirdo
    I don't belong here

I don't belong here...
  • _

1) http://www.greenplastic.com/ -> tam znajdziesz teksty i informacje o piosenkach a poza tym gdzies tam jest dzial, w ktorym ludzie keidys wrzucali swoje interpretacje tekstow rdhd. moze trafisz na cos ciekawego i wartosciowego

2) wrzuc swoja interpretacje to bedzie z czym polemizowac

3) znajac mature ustna z polskiego to dobrze by bylo, zebys podal jakie inne dziela kultury wybrales bo przejscia miedzy nimi musza byc plynne wiec musza sie jakos zazebiac, nachodzic. modelowym dobrym przykladem z literatury bylby jozef k. ale polaczenie go z motywem z creep'a moze byc trudne (przynajmniej mi nie przychodzi do glowy w tej chwili nic takiego) bo to innego rodzaju zagubienie. dobrym przykladem moze byc werter bo mozna powiedziec ze wierdo z creep'a ma podobne podejscie do swojej milosci (w skrocie: pasywna postawa, delektuje sie w pewnym sensie swoim weltschmerzem i to cierpienie jest sensem jego istnienia, niby chce cos zmienic ale nic w tym celu nie robi).

podsumowujac - daj wiecej szczegolow ze swojej pracy (przede wszystkim inne przyklady) i jaki masz koncept na to, to bedzie mozna cos wartosciowego dla Ciebie powiedziec i odpowiednio ten tekst zinterpretowac
  • Anonim

No właśnie opieram się na Procesie, co do odniesień, to myślałem nad tym żeby to tak połączyć że bohater creepa to też taki everyman jak K., tyle że z tym sie troche kłóci "I am a creep, i am a weirdo". No ale też w sumie zaznacza że "i wish i was special" znaczy ze zbyt wyjątkowy nie jest...

Wziąłem (w sumie to dopiero będę brał bo nic zadeklarowane jeszcze nie jest) na trzecie dzielo kompanię braci, tutaj z kolei mamy bohatera grupowego - kompanię - która na swój sposób też jest takim everymanem - wszyscy zachowują się podobnie w obliczu zagrożenia...

Wiem, że do dość różniące się dzieła, ale chyba też po części o to chodzi w tym temacie - na podstawie tekstów kultury omów sposoby realizowania wybranego motywu (zagubienia) - zeby wziąć różne dzieła i porównać zarówno sposób pokazania tego, jak i samą treść itd...

Tłumaczenie:
    Gdy poprzednio byłaś tu
    Nie mogłem spojrzeć ci w oczy
    Jesteś jak anioł
    Twa skóra sprawia że łkam

Płynęłaś jak piórko
    W pięknym świecie
    Chciałbym być wyjątkowy
    Jesteś tak wyjątkowa

Lecz jestem wykolejeńcem
    Jestem dziwakiem
    Co, do cholery, ja tutaj robię
    To nie miejsce dla mnie

Nie dbam czy to boli
    Chcę mieć kontrolę
    Pragnę doskonałego ciała
    Pragnę doskonałej duszy

Pragnę, byś dostrzegła
    Gdy nie ma mnie w pobliżu
    Jesteś tak wyjątkowa
    Chciałbym być wyjątkowy

Ona wybiega przez drzwi
    Ona biegnie...
    Biegnie...

<dżizas, ale gówniano brzmi po polsku to wybiega xD>

Cokolwiek cię uszczęśliwia
    Czegokolwiek chcesz
    Jesteś tak wyjątkowa
    Chciałbym być wyjątkowy

Lecz jestem wykolejeńcem
    Jestem dziwakiem
    Co, do cholery, ja tutaj robię
    To nie miejsce dla mnie

PS: Dzięki za tą stronę, przyda się; )
  • _

wiesz chodzilo mi o to, ze musisz plynnie przeskoczyc z przykladu na przyklad a najlepiej mowic 'przekrojowo', a nie ze omowisz proces, potem creep'a a potem cos jeszcze. czy bohater creep'a to taki everyman znowu ? nie pamietam tego juz az tak dokladnie z lo ale cos mi mowi, zeby to sprawdzic dokladniej, jesli mialbym byc na Twoim miejscu :)

wybiega brzmi gowniano ale co dopiero powiedziec o wykolejencu ?? myslalem ze z krzesla spadne jak to czytalem. na pewno jest lepsze slowo do uzycia tutaj

tez zmienilbym pierwszy wers. to 'poprzednio' strasznie nie pasuje i wcale z ang tekstu nie wynika. w ogole strasznie to poetyzujesz, nie wiem czy potrzebnie. moim zdaniem ta piosenka to wyznanie takiej pierdoly, bezposrednie bardzo i intymne wrecz a nie cos poetyckiego. taki prosty, zwykly 'wykolejeniec' nie uzywalby moim zdaniem poetyckich form. np zmienilbym "pragne zebys dostrzegla" na "chcialbym zebys dostrzegla". autor uzywa bardzo prostych slow i zwrotow (moze poza 'You float like a feather' i btw zwroc tez uwage na to, ze jest to jedyne (!) porownanie tutaj) i nie ma metafor itp. serio polecam zrobic z tego tekst jak najprostszy
  • Lusia

a mnie się to "łkam" nie podoba. i podobnie jak wyżej - zbyt upoetyzowane tłumaczenie.
    creep i proces to dwie osobne bajki, więc nie uważam, żeby dobrym sposobem było ich połączenie - już lepiej skontrastowanie. Np. z czego wynika zagubienie Józefa K., a z czego bohatera Yorka?
    Płynnie możesz przejść między tymi tekstami wspominając o podobieństwach, jednak radziłabym skupić się na różnicach.
    Aha - i warto by zastanowić się, z czego wynika ta szalona popularność tego utworu. Zwykle przecież jest tak, że lubimy piosenki, z którymi się utożsamiamy (tekstami). Czyżby rzut oka na kondycję współczesnego człowieka? Niezły myk na pointę, sądzę.
    Ale wszystko zależy od Ciebie; )
    powodzenia
  • Anonim

argh, no dobra tłumaczenie ssie xD
    Hmm, nie spodziewalem sie szczerze powiedziawszy ze z piosenka bedzie tyle roboty xD Jak na razie to ze dwa razy wiecej czasu nad nia spedzilem niz nad procesem :P
    Jutro wkleje interpretacje i nowe tłumaczenie, trzeba nad tym jeszcze troche posiedziec. Dziękuję za pomoc; )
  • z-krainy-daleko-na-wschód

interpreteacja piosenki Creep była podana przez Thoma.

piosenka jest o studencie, który zakochuje się w uroczej studentce, jednakże z góry zakłada, iż nie ma szans ją poderwać, nie jest z gatunku "special", a jest dziwakiem - "creep", "weirdo". chciałby, aby zauważała, gdy go nie ma obok, lecz nic z tego.

trudno coś własnego dodać do interpretacji Thoma.
  • _

>Lusia napisała:
    >a mnie się to "łkam" nie podoba.

mi tez. czemu nie dasz po prostu 'placze'

>creep i proces to dwie osobne bajki, więc nie uważam,
    >żeby dobrym sposobem było ich połączenie - już lepiej
    >skontrastowanie. Np. z czego wynika zagubienie Józefa K., a
    >z czego bohatera Yorka?
    >Płynnie możesz przejść między tymi tekstami
    >wspominając o podobieństwach, jednak radziłabym skupić
    >się na różnicach.

racja. zapomnialem ze na roznicach tez mozna dobrze to zbudowac (bo sam robilem na podobienstwach raczej). polecam zebys zrobil sobie tabelke, w ktorej kolumny to beda utwory a wersy to wnioski/spostrzezenia itp. mi dzieki czemus takiemu bylo duzo latwiej to sobie dobrze zestawic i ustalic o czym mowie a o czym nie, w jakiej kolejnosci i jak przechodzic z jednego do drugiego

>Aha - i warto by zastanowić się, z czego wynika ta szalona
    >popularność tego utworu. Zwykle przecież jest tak, że
    >lubimy piosenki, z którymi się utożsamiamy (tekstami).
    >Czyżby rzut oka na kondycję współczesnego człowieka?
    >Niezły myk na pointę, sądzę.

dobre, dobre, tylko pamietaj ze pointa musi dotyczyc wszystkich utworow wiec moze skad popularnosc tego i innych utworow i po zdaniu na kazdy temat. mozesz dodac ze piosenka jest nowsza niz inne teksty, z ktorych korzystasz i dodac, ze skoro zagadnienia zwiazane z zagubieniem jednostki sa coraz bardziej/mniej/tak samo popularnte to [odpowiedni wniosek]

duzo zalezy od ogolnego konceptu. przede wszystkim zastanow sie nad konceptem pracy. na co chcesz zwrocic uwage, co podkreslic, a wnioski same przyjda. raczej odradzam robienie od drugiej strony

• Anonim

dla mnie, to piosenka dla ludzi z kompleksami.
  • l0g1n

czyli dla mniej więcej wszystkich humanoidów. niezły targeting.
  • n

"Thom Yorke wrote ‘Creep’ after being rejected by a girl he was infatuated with while studying at Exeter University in the late '80s. Yorke says it is about being in love with someone, but not feeling good enough, declaring, “There's the beautiful people and then there's the rest of us.”
    So its more about being in love but feeling like you're not worth it.."
  • Jego Ekscelencja Niedźwiedź

Tyle pięknych piosenek Radioheada i do interpretacji wziąć Creep :D brawo
| |

Grono miłośników grupy Radiohead

Fotki

Miejsca grona (0)