-
miszel
ma może ktoś z tego materiały albo może ktoś zarzucić przykładowe pytania które się zawsze powtarzają??:) z góry dzięki PZDR:) -
piotrek_kom
Znalezione na gronie:
1. narysować przekrój poprzeczny drogi samochodowej poza terenem zabudowy, oznaczyć na tym przekroju elementy składowe i urządzenia drogi, w tym granice pasa drogowego i linie rozgraniczające.
2. Narysować skrzyżowanie zwykłe, skrzyżowanie z wyspą centralną i skrzyżowanie z rondem - wskazać różnice.
3. Wymienić i krótko scharakteryzować elementy transportu.
4. Przedstawić na przekrojach poprzecznych trzy zasadnicze przypadki ukształtowania podtorza w zależności od położenia niwelety względem linii terenu. Podać na szkicach nazwy elementów nawierzchni i zasadę kształtowania pochyleń poprzecznych torowiska na liniach jednotorowych i dwutorowych.
5. Co wpływa na kierunek i wartość przyspieszenia niezrównoważonego występującego podczas jazdy pociągu po łuku z przechyłką? Jaki jest przedział wartości dopuszczalnych przyspieszenia niezrównoważonego dla pociągów pasażerskich?
6. Wymienić podstawowe cechy polityki transportowej zrównoważonego rozwoju.
7. Scharakteryzować podstawowe środki służące poprawie jakości transportu zbiorowego w mieście.
8. Wymienić i scharakteryzować podstawowe działania jakie powinny być podejmowane w celu zwiększeni bezpieczeństwa ruchu drogowego.
9. Naszkicować wariantowe, uproszczone schematy lotniska z dwiema drogami startowymi.
10. Wymienić oddziaływania transportu na środowisko przyrodnicze i warunki życia. Scharakteryzować krótko jedno z nich.
1. Rozjazdy kolejowe - narysowac, podpisac, opisac, zaznaczyc elementy ruchome (to pytanie bylo chyba w kazdej grupie, tylko byly rozne rozjazdy)
2. Rodzaja skrzyzowan, gdzie takie w wawie. Bylo np. skrzyzowanie typu KARO,
3.Schematy przekrojow dla dróg szynowych i samochodowych: narysować opisac, wypisac warstwy itd.
4.Co trzeba uwzglednic przy przechylkach?
5.Do czego sluzy podsypka???
6.Profil narysowac dla danego typu koleji np. pierwszorzeda
7.Do czego sluzy pas zieleni??
powodzenia wszystkim, *prezes :)
*dla wtajemniczonych -
Anonim
a jak to jest w ogole z tymi terminami i na jakiej zasadzie?
ile ich jest do wyboru i do kiedy trzeba sie zapisywac?
-
-
miszel
-
MINIO
-
*Alicja*
>grucha napisał
>a jak to jest w ogole z tymi terminami i na jakiej
>zasadzie?
>ile ich jest do wyboru i do kiedy trzeba sie zapisywac?
>
podobno można iśc też na egzaminy do wieczorowych i zaocznych, tylko trzeba się zapisac.. do kiedy, nie wiem? -
LAska
zapisywac sie ponoc mozna do dnia poprzedzajacego egzamin do 15 bodaj -
Dorota W.
Jak dla mnie to był jeden z przyjemniejszych egzaminów. Może nie pod względem łatwości zaliczenia (bo bywają takie które się same zaliczają- ten taki nie jest) ale z uwagi na ciekawy materiał.
Ale to tylko takie moje subiektywne odczucie; )
A jeśli ktoś podziela moje zdanie to zapraszam do Koła Naukowego Inżynierii Komunikacyjnej :D -
Anonim
Jedynym źródłem są wykłady czy jakieś książki mądre są? Ja mam jakieś wykłady znalezione w necie z 2004 roku, coś się zmieniło istotnego? -
}-> sweetest perfection <-{
to był całkiem przyjemny egzamin o tematyce która całkiem łatwo wchodziła do głowy :P
Dorotka, nie reklamuj się :P -
Dorota W.
A dlaczego nie? :p
W końcu trzeba jakoś wykorzystać to że jestem na głównej stronie grona IL :p (nadal nie wiem dlaczego akurat ja :/ ) -
}-> sweetest perfection <-{
-
Madzia
http://s001.wyslijto.pl/?file_id=17...
Troche teorii z ik, choć nie wiem na ile poprawne...
może ma ktoś te rysunki i sie podzieli? -
-
don armando
Jak komuś "mało" ik-a to zapraszam
nie wiem czy o te rysunki chodzi ??
http://rapidshare.de/files/38431980...
-
dodoubleG
A jak to jest z pytania na egzaminie? Czy raczej kazdego roku sa podobne, powtarzaja sie czy prowadzacy wymysla jakies nowe skwarowate rzeczy typu elementy transportu? -
Dorota W.
hmm raczej bywają podobne - ja przynajmniej trafiłam na bardzo podobny zestaw który swego czasu znalazłam w kserze -
wujek_tomek
a naszemu rocznikowi panowie z IK zrobili psikusa,
mianowicie zabrali wszystko co bylo powiazane z IK z ksera:( -
Sebbastian
może ma ktoś ze starszych roczników pytania z egzamiów z zeszłych lat? -
Sebbastian
-
Dorota W.
pytania masz powyżej - z mojego rocznika
a co do podchodzenie bez projektu to ja się nie orientuje - nie miałam tego problemu - zresztą mogło się coś pozmieniać; )