PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1848]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • miszel

ma może ktoś z tego materiały albo może ktoś zarzucić przykładowe pytania które się zawsze powtarzają??:) z góry dzięki PZDR:)
  • piotrek_kom

Znalezione na gronie:

1. narysować przekrój poprzeczny drogi samochodowej poza terenem zabudowy, oznaczyć na tym przekroju elementy składowe i urządzenia drogi, w tym granice pasa drogowego i linie rozgraniczające.
    2. Narysować skrzyżowanie zwykłe, skrzyżowanie z wyspą centralną i skrzyżowanie z rondem - wskazać różnice.
    3. Wymienić i krótko scharakteryzować elementy transportu.
    4. Przedstawić na przekrojach poprzecznych trzy zasadnicze przypadki ukształtowania podtorza w zależności od położenia niwelety względem linii terenu. Podać na szkicach nazwy elementów nawierzchni i zasadę kształtowania pochyleń poprzecznych torowiska na liniach jednotorowych i dwutorowych.
    5. Co wpływa na kierunek i wartość przyspieszenia niezrównoważonego występującego podczas jazdy pociągu po łuku z przechyłką? Jaki jest przedział wartości dopuszczalnych przyspieszenia niezrównoważonego dla pociągów pasażerskich?
    6. Wymienić podstawowe cechy polityki transportowej zrównoważonego rozwoju.
    7. Scharakteryzować podstawowe środki służące poprawie jakości transportu zbiorowego w mieście.
    8. Wymienić i scharakteryzować podstawowe działania jakie powinny być podejmowane w celu zwiększeni bezpieczeństwa ruchu drogowego.
    9. Naszkicować wariantowe, uproszczone schematy lotniska z dwiema drogami startowymi.
    10. Wymienić oddziaływania transportu na środowisko przyrodnicze i warunki życia. Scharakteryzować krótko jedno z nich.

1. Rozjazdy kolejowe - narysowac, podpisac, opisac, zaznaczyc elementy ruchome (to pytanie bylo chyba w kazdej grupie, tylko byly rozne rozjazdy)
    2. Rodzaja skrzyzowan, gdzie takie w wawie. Bylo np. skrzyzowanie typu KARO,
    3.Schematy przekrojow dla dróg szynowych i samochodowych: narysować opisac, wypisac warstwy itd.
    4.Co trzeba uwzglednic przy przechylkach?
    5.Do czego sluzy podsypka???
    6.Profil narysowac dla danego typu koleji np. pierwszorzeda
    7.Do czego sluzy pas zieleni??

powodzenia wszystkim, *prezes :)

*dla wtajemniczonych
  • Anonim

a jak to jest w ogole z tymi terminami i na jakiej zasadzie?
    ile ich jest do wyboru i do kiedy trzeba sie zapisywac?
  • miszel

DZIĘKI PREZES:D
  • MINIO

shit... chyba nie za wiele obczajam z tych pytan;)...
  • *Alicja*

>grucha napisał
    >a jak to jest w ogole z tymi terminami i na jakiej
    >zasadzie?
    >ile ich jest do wyboru i do kiedy trzeba sie zapisywac?
    >

podobno można iśc też na egzaminy do wieczorowych i zaocznych, tylko trzeba się zapisac.. do kiedy, nie wiem?
  • LAska

zapisywac sie ponoc mozna do dnia poprzedzajacego egzamin do 15 bodaj
  • Dorota W.

Jak dla mnie to był jeden z przyjemniejszych egzaminów. Może nie pod względem łatwości zaliczenia (bo bywają takie które się same zaliczają- ten taki nie jest) ale z uwagi na ciekawy materiał.
    Ale to tylko takie moje subiektywne odczucie; )

A jeśli ktoś podziela moje zdanie to zapraszam do Koła Naukowego Inżynierii Komunikacyjnej :D
  • Anonim

Jedynym źródłem są wykłady czy jakieś książki mądre są? Ja mam jakieś wykłady znalezione w necie z 2004 roku, coś się zmieniło istotnego?
  • }-> sweetest perfection <-{

to był całkiem przyjemny egzamin o tematyce która całkiem łatwo wchodziła do głowy :P

Dorotka, nie reklamuj się :P
  • Dorota W.

A dlaczego nie? :p

W końcu trzeba jakoś wykorzystać to że jestem na głównej stronie grona IL :p (nadal nie wiem dlaczego akurat ja :/ )
  • }-> sweetest perfection <-{

bo jesteś wybrana ^^
  • Madzia

http://s001.wyslijto.pl/?file_id=17...

Troche teorii z ik, choć nie wiem na ile poprawne...
    może ma ktoś te rysunki i sie podzieli?
  • don armando

Jak komuś "mało" ik-a to zapraszam
    nie wiem czy o te rysunki chodzi ??

http://rapidshare.de/files/38431980...
  • dodoubleG

A jak to jest z pytania na egzaminie? Czy raczej kazdego roku sa podobne, powtarzaja sie czy prowadzacy wymysla jakies nowe skwarowate rzeczy typu elementy transportu?
  • Dorota W.

hmm raczej bywają podobne - ja przynajmniej trafiłam na bardzo podobny zestaw który swego czasu znalazłam w kserze
  • wujek_tomek

a naszemu rocznikowi panowie z IK zrobili psikusa,
    mianowicie zabrali wszystko co bylo powiazane z IK z ksera:(
  • Sebbastian

może ma ktoś ze starszych roczników pytania z egzamiów z zeszłych lat?
  • Sebbastian

można podchodzić do egzaminu bez oddanego projektu?
  • Dorota W.

pytania masz powyżej - z mojego rocznika
    a co do podchodzenie bez projektu to ja się nie orientuje - nie miałam tego problemu - zresztą mogło się coś pozmieniać; )
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)