PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1860]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • BARTEK ADAMCZYK

Witam
    Czy ktoś może wie skąd można ściagnąc polską wersję autoCAD takiego w miarę nowego, czy może jest gdzie udostepniona wersja dla studentów PW ?? ?
  • Anonim

• Anonim

A, i jak chcesz drukować gdzieś na mieście to pamiętaj, żeby w starej wersji zapisywać, bo z najnowszymi jest problem.
  • Jawor.

co do miejsca druku...
    centrum VICOP na ulicy Hożej oferuje niskie ceny, otwarzenie pliku CAD za free i obsługują najnowszego cada.
    Np. druk na kalce A3 z Cada- 1,40zł za strone; ]
  • grz@s

A co do polskiego autocada to szczerze nie polecam.
  • BARTEK ADAMCZYK

Dobra a teraz może ktoś mi poleci wyszczególni pare kroków jak moge zrobić sobie te klocki z perspektywy z czego korzystać.. ..
    zgóry serdeczne dzięki :) :)
  • grz@s

A to wy teraz mozecie to na kompie robic:D super za naszych czasow to sie herbata robilo:) a mysle ze jak w cadzie chcesz to zrobic to chyba i tak musisz to na plasko narysowac
  • BARTEK ADAMCZYK

Nie nie nie nie pozwolili nam tego robić a autoCADzie tylko tak sie chciałem zainteresować tym tematem :) czyli w takim razie na płasko zrobić a potem wyciagnać polilinią ?? ??
  • grz@s

nie nic nie wyciagac, poprostu musisz to narysowac w 2D, rozumiem ze bedzie to sluzylo jako podklad, tylko jak bedziesz drukowal to nie drukuj na laserowj <bo jak cienko sie drukuje to wszystko siewykruszy> lepiej na atramentowej:)
  • BARTEK ADAMCZYK

jak to czyli zupełnie 2D . bez korzystania z sześcianów itp. ?
  • BARTEK ADAMCZYK

Więc jak bede robił w 2D to musze wszystkei wymiary jak pobrać z wzorcowego rysunku narysowanego ręcznie gdzie jest wysztsko poodmierzane itp itd ?
  • Robaczek

Albo możesz sobie spróbować ta perspektywę w 2D narysować; )
    Trochę linii będzie; )
  • Jawor.

generalnie to nie rozumiem czy ci chodzi o bryły na rysunek (na co chyba troche za wczesnie chyba ze zmienili program) czy o perspektywe na 1 arkusz z kreski? :]
    w ogóle jakie sześciany; d niewazne chyba jeszcze mnie trzyma po wczorajszym...
    sprecyzuj sie
  • powoli powolutku...:)

hehe..czytając posty jeden wniosek mi się nasuwa...na pierwszym roku to rzeczywiście ma się blade pojęcie odnośnie cada:) ale to chyba tak wszyscy mają:)
    jeśli chcesz wykonać na rys. techniczny perspektywę bryły (potocznie "sześciany") rysujesz to po pierwsze w 2D (na płasko jak to ktoś wcześniej określił:) i dokladnie tak samo jakbys recznie kreślił..tzn. na pewno w cadzie zajmie Ci to niecałą godzine...a nie 2dni:)
    powodzenia
    (i najwazniejsze...ucz się od razu angielskiego cada...polecam..dużo szybciej się rysuje)
  • dab

hmm rysujesz w cadzie zwykly kwadrat , zaznaczasz go jako region i wyciagasz w 3d zeby byl szescian, pozniej robisz sobie dowolna kombinacje tych szescianow, obracasz w 3d tak zeby bylo ladnie, i gotowe

pozdro
  • BARTEK ADAMCZYK

Jeszcze takie mało techniczne pytanie:
    czy robiąc tą perspektywę nie musze dobierać sobie lini podstawy ani horyzontu, i te linnie prowadzone od Za i bodajrze Zg przecinają się w określonych miejscach na lini podatwy Za, Zb, Zc,... to wszystko mi wyjdzie czy musze od tego zacząc (czyli tak jak w przypadku standardowej perspktywy kreślonej ręcznie)??
  • grz@s

A nie uwazacie ze to jest przerost formy nad trescia?? Rysunek ma was nauczyc cierpliwosci, a cierpliwosc na tym wydziale bardzo sie przydaaje:) Pozdrawiam i powodzenia.
  • Kuba

nie ma pojęcia o czym tu jest rozmowa. po co rysowac cos w 3D jak i tak bedzie wydrukowane w jednej plaszczyznie??
    co do roznic miedzy polskim i angielskim CADem, to wydaje mi sie ze nas po prostu uczyli na angielskim, i znamy angielskie komendy. przeciez polskie nie sa dluzsze, maja przypisane inne klawisze (przynajmniej te podstawowe) jak np c-circle i o-okrąg.
    mnie sie wydaje ze mu jednak chodzi o zestaw pudelek:)
  • Dzieniu

wiesz Kuba powiem tak...ja w biurze miałbm problemy gdybym nie miał do perfekcji opanowanych komend po angieslku-bo o program po polsku było ciężko...po angielsku zawsze odstaniesz-po polsku nie a odruchy wyrobione dają znacznie szybszą pracę itd. z drugiej strony już mało korzystam z klawiatury-wydaje sięto dziwne-bo wydaje sięże szybciej leci sie z klawiatury-ale dobre ustawienie, opanowanie spacji które daje naprawdębardzo dużo, powoduje że komendy faktycznie stają sięnieistotne. ale początkującym radziłbym wersję angielską...wierzcie mi na słowo:)
  • dab

Dzieniu a jak za pomoca spacji np wyfiltrujesz sobie obiekty z modelu lub wyeksportujesz atrybuty do eksela, a nie wspomne o tak trywialnej rzeczy jak stworzenie bloku z atrybutami??
  • 1
  • 2
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)