-
littlefrog
kto mi podpowie jak wg nowych norm nazywa się stal 18G2A i beton B30?; > -
marantos
-
Dzieniu
-
-
Dzieniu
-
marantos
C(wytrz na walcu)/(wytrz na kostce)
gdzie wytrz na walcu = ok 80% wytrz na kostce
wytrz w MPa
wg starej normy B(wytrz na kostce) -
Anonim
To juz nie obowiazuja PN-90/B-03200 i PN-B-03264:2002? Bo te oznaczenia sa zgodne z ww. normami... -
-
PN-B-03264:2002 obowiązuje i przykładowo mi promotor kazał w dyplomie pisać B37 bo takie jest oznaczenie wg obowiązującej żelbetowej -
littlefrog
-
Pełek
oba oznaczenia sa dobre z racji ze 3200:2002 i Eurokod 2 sa obecnie rownowazne wobec prawa. beton B30 to C25/30 a stal 18G2 jak dobrze wiem nie miesci sie w nowej nomenklaturze (A, B, C) jest trudno spajalna ale to dopiero nowosc ktora dopiero wchodzi w UE... -
Pełek
-
Anonim
do norm powstaly zalaczniki z tego co wiem, przynajmniej do tej betonowej i nie wiem czy przypadkiem ten okres przejsciowy sie nie skonczyl...
generalnie nic sie nie zmienia, poza betonami B37 B40, bo teraz jest tylko C30/37 a parametry ma pomiedzy tymi dwoma B ...
a jezeli chodzi o stal, to czy zmiany tycza sie tez stali zbrojeniowej? ze nakonstrukcje stalowe to wiem...
generalnie 18G2A to nowe S355J0 lub S355JR - przy czym dla nas raczej J0 bo JR ma udarnosc mierzona w 20st (troche nie nasz klimat)... no ale jest jeszcze 18G2ACu - to by bylo S355J2G3 (udarnosc w -20st) :) dla ruskich:D -
Pełek
co do tych klas stali zbrojeniowych to na szkoleniu EPSTAL bylo wiec mozna szukac u nich dokladniejszych info...