PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1848]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dzieniu

jeśli chodzi o rysunek-kupiłem wszystko:D i prócz tego nic nie kupiłem-kilka projektów za kasę robiłem ale nie warto bo to za dużo zachodu jak na tę kasę którą za to mogą studenci zaoferować.
    a kreska np-niedawno się okazało że bywa potrzebna(dziwne nie??:)
    cudem uniknąłem robienia katalogu elementów stalowych na most w Petersburgu-a kumpel który to robił miał kompletny sjgon-przenikania rzutnie i jakieś tam bzdury:)było śmiesznie:)
  • piotrek:)

Moim zdaniem z większością projektów to jest tak, że gdy się go robi po raz pierwszy to się wydaje trudny i trzeba dużo czasu stracić, aby wszystko zrozumieć. Kto ma czas i chce się nauczyć to robi sam, a kto nie ma to kupuje i sobie obiecuje, że kiedyś się tego nauczy; ) Co do rysunku technicznego to wspominam go jako nieprzespane noce i loterię przy sprawdzaniu - czy znajdzie jakiś błąd czy nie. Jednak pismo techniczne ciągle pamiętam i chyba nigdy tego nie zapomnę, podobnie jak posługiwania się rapitografem i rysunku odręcznego.

Osobiście nie mam nic do kupowania projektów (chociaż sam nigdy nie wydałem ani złotówki), ale chyba lepiej poprosić zdolną i pomocną osobę z grupy, która ma już oddany konkretny projekt, i razem z nią go zrobić.
  • ja mam kieszenie pełne czereśni

zgadzam sie z przedmowca:D ( ktory jest wlasnie taka osoba, ktora zawsze udzieli pomocy przy robieniu projektu:D) poza tym przy kupnie projektu istnieje to ryzyko ,ze jak pojdziesz na korekte ,to nie bedziesz kompletnie wiedziec z czym to sie je i mozesz sie troche skompromitowac..
  • Radek

co do prac z domowych z mechaniki to nei mialem na myśli mechaniki teoretycznej tylko mechanikę konstrukcji, tam szczególnie na mechanie 2 są naprawde upierdliwe i moim zdaniem niczego nie uczą.
    a tak w ogóle to najwięcej nauczycie się nie na studiach tylko przez parę pierwszych miesięcy pracy.
    nie zrozumcie mnie źle, niektóre rzeczy są szalenie istotne i bez ich nauczenia się nie wyobrażam sobie dobrego inżyniera, niemniej jednak na ILu tracimy niesamowicie dużo czasu na niepotrzebne głupoty. a z tego co zauważyłem to np. dla człowieka który ma zamiar pracować na budowie najbardziej mogą się właśnie przydać przedmioty typu TIORBy a są one przez wszystkich olewane (ja też tak miałem). a jak ktoś ma zamiar pracować w biurze projektowym to chyba nie powinien kupować projektów z betonów lub metali. a z mechaniki (konstrukcji)? czemu nie?
    statyka z mechaniki teoretycznej oraz wydymałka są natomiast bardzo ważnymi przedmiotami.
  • Dzieniu

Czy ktoś z Was się kiedyś kompromitował na konsultacjach bo ktośmu coś zrobił albo poleciał z przoda po bandzie??
    Jak się ma głowę na karku to nie da się skompromitować-drugoroczniaki- tego też trzeba się nauczyć:)
  • Łygii

Znowu zgadzam sie z Radziem, doprowadzanie projektow z mechany do zgodnosci na poziomie 6 miejsca po przecinku, albo rysowanie jakis wykresikow do niczego nie prowadzi, to jest strata czasu. W biurze projektowym i tak bedziecie mieli po 5 programow do obliczen konstrukcji i bedziecie tylko jednym sprawdzali wyniki z drugiego, moim zdaniem umijetnosc liczenia tego na piechote to tak jakby na informatyce uczyli korzystac z suwaka logarytmicznego :P
    A mnie jako czlowieka budowy naprawde malo ta cala mechana interesuje, na codzien stykam sie z takimi problemami, o ktorych na tej uczelni nawet nie wspominali.
    A Ci ktorzy twierdza, ze rysunek techniczny czegos uczy to zycze powodzenia na przyszlosc, ciekawe kiedy na ta kaligrafie bedziecie mieli czas w pracy...
  • Radek

Kuba, były na rysunku technicznym 1 czy 2 rysunki które pokazywały nam czy mamy dobrą wyobraźnię przestrzenną (a bez tego ani rusz) choć dużo ważniejsza była pod wym względem kreska
    jestem tu jednak nieobiektywny bo sam bardzo kreskę lubiłem, był to jeden z najprzyjemniejszych przedmiotów.
  • abdul sdf

To może chociaż ktos mi napisze jak obliczyc siły rozciągające w prętach kratownicy???
  • Marlena

kupowanie rysunków jest jak najbardziej dobrym pomysłem, a kreślenie rapitografiami to lepiej nie wspominać.
    Część projektów wogóle niepotrzebnych, upierdliwych, ale nie trzeba od razu wylatywać ze studiów lub ich kupowac wszysktich, trzzeba poczekać spokojnie sobie na wrzesień :)siły w węzłach..chmmm musisz iśc od węzła z najmniejszą ilością prętów i liczyć z równań na oś x i y po kolei siły (max. dwa pręty o niewiadomych siłach mogą byc by się dało) i tak od węzła do węzła jakimś sprytnym spobobem..aż zauważysz, że już wszysktie są policzone :):) albo ciąć m. Rittera tam mogą być niewiadomo 3 pręty i z dowolnych równań równowagi (momentów, rzutów na osie) policzyc pręty. Proste ale żmudne. jak więszkość tego co każą robić tu :) powodzenia
  • wujek_tomek

wlasnie jesli chodzi o ta medote rittera to nie jest to do konca jasne, bo mozna przecinac przez wiecej niz 3 prety(przynajmniej tak jest na cwiczeniach u P.Ataman) a u Szczesniaka w ksiazce napisane jest ze tylko przez 3 i wlasciwie niewiadomo:| <confused>
  • Marlena

no mnie się wydaje, że można przeciąć przez ile chcesz tylko masz 3 równania do dyspozycji więc możesz obliczyć 3 niewiadome. potem można ciąć przez więcej ale 3 to max. liczba niewiadomych w więźle. tak mi się wydaje :):)
  • Kuba

mozna przeciac przez wiecej niz 3 prety ale suma niezerowych musi byc max 3.
  • Łygii

> Kuba, były na rysunku technicznym 1 czy 2 rysunki które pokazywały nam czy mamy dobrą wyobraźnię przestrzenną (a bez tego ani rusz) choć dużo ważniejsza była pod wym względem kreska
    > jestem tu jednak nieobiektywny bo sam bardzo kreskę lubiłem, był to jeden z najprzyjemniejszych przedmiotów.

Pewnie, ze na rysunku technicznym bylo kilka fajnych rysunków, ale mial on na celu glownie wycwiczenie reki, ale w momencie kiedy na wydziale jest ogolnie dostepny acad, to chyba nie ma co cwiczyc. Przypomne mlodszym rocznikom, ze byly takie czasy (jeszcze calkiem niedawno) kiedy sporo rysunków robiło się recznie np. projekt z budownictwa ogólnego...
    Ale wypełnianie zeszytu literkami, to jest jakas masakra, myśle ze ten czas mozna by lepiej spożytkować.
    Dlatego po latach jestem zdania, że jeśli kogoś stać to spokojnie takie rysunki na techniczny moze kupować i przyłożyć się do innych przedmiotów!!
    A kreska to zmora, do chwili obecnej mi te gumki sie po nocach snia; P
  • }-> sweetest perfection <-{

co do rysunku technicznego - jak ktoś ma wyobraźnie i to czuje, to narysuje wszystko, a jak ktoś nie jest z tego mocny to przez tych 4-5 miesięcy i tak się nie nauczy :) i jeżeli już coś z tego ma być przydatne, to raczej odręczny, bo projekciki i tak się robi w cadzie :)

co do mechany teoret - lepiej robić projekt samemu, zwłaszcza że tak naprawdę to później jest potrzebna tylko statyska będąca podstawą czegokolwiek dalej; a jak ktoś się nie przykłada to potem wychodzą takie kwiatki, ze nawet nie potrawi policzyć kraty... to tak jakby nie znać tabliczki mnożenia :|

co do całej reszty - każdy pierwszy projekt jest zawsze najtrudniejszy, bo jest pierwszy i trzeba go obczaić, większość zagadnień z reguły samemu :P mi się wydaje, ze warto wszystkiego ugryźć po trochu, bo budownictwo to jednak szerokie pojęcie, i w sumie nie wiadomo gdzie kogo rzuci (np. mój tata kończył drogi, mosty, lotniska a odkąd zaczął pracować w zawodzie, to pracuje na budowie :)

poza tym właśnie te wszystkie projekty sprawiają, że na tych studiach coś się dzieje i ma się to poczucie, że w jakiś sposób człowiek się rozwija :) (alesh się naszrajbowałam :P)
  • gufi

heh, rysunek techniczny to juz prawie przeszlosc (jeszcze tylko domek).. wczoraj w koncu zaliczylem I semestr dostajac 3,5 z niego i 4 z okna z II sem :D skacze z radosci, bo to byla moja zmora.. zdecydowanie wole wysilic umysl na mechanie niz nadwyrezac reke rapidografem :]
  • abdul sdf

to może ktoś ma ochotę udzielic korepetycji z mechaniki???
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)