PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1860]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sebastian Bednarz

Witam, jestem studentem pierwszego roku budownictwa stacjonarnego na Politechnice Rzeszowskiej. Jednak chciałbym przenieść się na PW. Czy orientujecie się na jakich zasadach działają takie przenosiny? Jakie dokumenty muszę złożyć? Kiedy? Jakie mam szanse, że wykładowcy przepiszą mi oceny(obawiam się, że brak renomy Politechniki Rzeszowskiej zniechęci ich do przychylnego spojrzenia na moją prośbę...)? Dodam jeszcze, że wyniki matury spokojnie umożliwiłyby mi przyjecie gdybym składał rok temu podanie a ilość godzin poszczególnych przedmiotów na PW pokrywa się praktycznie idealnie z ilością które miałem w Rzeszowie. Natomiast ilość materiału i poziom trudności na PW jest znacznie wyższy.
  • lor3k

Myślę, że powinieneś poszukać na stronie wydziału http://il.pw.edu.pl , strona jest do dupy ale może coś tam znajdziesz, co ci pomoże.
    Kwestia poprzepisywania przedmiotów, hmmm, na tym wydziale kadra jest dość nieprzychylna nawet do próśb swoich studentów, ale powinieneś powalczyć jak ci zależy.
    Kwestia nadrobienia zaległości - w sumie z I roku na II roku przydałoby się ogarniać matmę jako tako i chyba tyle. Te wszystkie rysunki, geometrie wykreślne itp. są niewiele warte.
    Pzdr
  • Sebastian Bednarz

Dzięki za informację. Stronę znam, na razie wysłałem maila(do dziekanatu stacjonarnego) pod podany tam adres. Zastanawiam się jeszcze nad wysłaniem do prodziekan ds. studenckich.
  • Rud(k)a

Z tą matmą, to bym tak nie przesadzała; ) prędzej statykę z mechaniki, bo do wytrzymałości potrzebna, ale to akurat przecież nic pilnego, na luzie; P

może rzeczywiście, do prodziekan dr Chmielewskiej jakiegoś ładnego maila napisać. mimo że gorący okres, to chyba szybciej by czas znalazła, niż 'zarobione' panie z dziekanatu. Radziłabym, żebyś najlepiej po prostu zadzwonił do dziekanatu. To już i większa szansa na szybką odpowiedź.
    powodzenia.
  • lor3k

Ja bym na Twoim miejscu udał się osobiście. Telefony pewnie mocno zlewają. I najlepiej od razu do pani prodziekan Chmielewskiej, urzędującej na I piętrze. Żeby nie mieć przygód z dziekanatem. Pzdr
  • Sebastian Bednarz

Cześć, byłem już z moim problemem u dr Chmielewskiej na PW. Dowiedziałem się, że najbardziej optymistyczna wersja to "dwa egzaminy do powtórzenia"(chemia plus jedna z matematyk). W wariancie pesymistycznym doszłaby jeszcze fizyka i coś związanego z rysunkiem.
    W związku z tym mam pytanie(nie wiem dlaczego się jej sam tego nie zapytałem, chyba miałem jakiś chwilowy niż intelektualny...)jedna matematyka plus chemia to 11ECTS, przypuszczam, że przy takiej stracie, awansu brać nie można(m. in dlatego że matematyka jest kontynuowana, ale i tak 11 punktów to chyba za dużo) czy to oznacza, że musiałbym powtarzać rok, czy miałbym jakieś specjalne warunki? Dr Chmielewska powiedziała, że brakuje mi "egzaminu" czy to oznacza, że mam zdać tylko(aż?) egzamin a laboratoria mam zaliczone? Gdybym mógł kontynuować naukę na 3 semestrze powtarzając wspomniane przedmioty to czy mógłbym chodzić na metody numeryczne i fizykę eksperymentalna? Jeśli nie to znowu spowodowało by to stratę 6ECTS. Czy znacie może odpowiedź na któreś z moich pytań?
  • CartMaN

Jednego jestem pewien: numerkow nie mozna bez matematyk robic, ale to dopiero na egzaminie z numerkow sprawdzaja czy masz egzaminy z analiz i algebry... Na cwiczeniach niczego nie sprawdzali wiec moglbys sobie cwiczenia robic a do egzaminu podejsc jak jebneisz ktores z tych matm.

A fizyka nie ma zadnych wymagan wiec mozesz robic majac zdany nawet tylko test gimnazjalny; p
  • Sebastian Bednarz

Cześć mam kilka(naście) pytań dotyczących kilku przedmiotów, mam nadzieję że podczas wakacji ktoś czasem odwiedzi ten wątek i pokusi się o odpowiedź.
    HES- wybieralny
    Który z nich jest najłatwiejszy(Filozofia wiedzy, Wielkie religie świata, Podstawy ekonomii czy Prawo gospodarcze)? Czy któryś z tych przedmiotów ma jakiś istotny związek z budownictwem i wiedza na nim zdobyta może ułatwić dalsze studiowanie?
    Matematyka II- Algebra z geometrią
    Czy ktoś ma może jakieś przykładowe zadania z egzaminów i mógłby je udostępnić(ewentualnie odsprzedać), byłbym również zainteresowany notatkami z ćwiczeń. Czy ktoś mógłby polecić jakiś dobry zbiór zadań(domyślam się, że Kowalski, Muszyński, Sadkowski Zbiór zadań z matematyki byłby najlepszy, ale jest trudny do zdobycia...). Na jaki typ zadań zwrócić uwagę?
    Kierunki rozwoju fizyki
    Czy powinienem obawiać się tego prowadzącego/ przedmiotu?
    Chemia budowlana
    Czy na egzamin obowiązywał materiał tylko z wykładów czy również z laboratoriów? Z czego polecanie się przygotowywać? Czy skrypt Ćwiczenia laboratoryjne z chemii budowlanej wystarczą do egzaminu czy będę musiał zaopatrzyć się w Chemię w budownictwie? Czy dużo osób oblewa ten przedmiot?
    Rysunek techniczny i odręczny a Geometria wykreślna
    W Rzeszowie miałem tylko przedmiot o nazwie Geometria i grafika inżynierska i nie do końca czuję różnicę. Po przeczytaniu karty przedmiotu odnoszę wrażenie, że Rysunek techniczny i odręczny dotyczy norm, które musi spełnić dana praca, aby była zgodna z powszechnie uznanymi zasadami, natomiast Geometria wykreślna to wszystkie te rzuty równoległe, cechowane, Monge'a, dachy, kłady, aksonometrie, powierzchnie itp. Chętnie przyjmę(odkupię projekty(kserówki, tematy), które wykonywaliście na tych przedmiotach). Moglibyście wymienić tematy prac wykonywanych na tych przedmiotach(wystarczą hasłowe). U mnie były to: rzut równoległy, rzut cechowany, rzut Monge'a, rzut dodatkowy w rzucie Monge'a, dachy płaskopołaciowe, powierzchnie, aksonomeria warstwowa, aksonometria prostokątna. W AutoCadzie mieliśmy przekroje, rys arch.-bud., konstrukcje betonowe i konstrukcje metalowe. Czy jest to mniej więcej zbieżne z Waszym materiałem? Czy książka Podręcznik projektowania architektoniczno- budowlanego(to ta wielka cegła, a w zasadzie to dwie cegły...) jest pomocna?
    Informatyka
    Tutaj chyba niczego zaliczać nie będę musiał, ale programy mieliśmy różne. Czy brak wiedzy dotyczącej Mathcada i C++ są niezbędne do zaliczenia i zrozumienia kolejnych przedmiotów? Jak ocenilibyście ich wartość na zbędne/przydatne/koniecznie potrzebne? Na których przedmiotach bazuje się na materiale z informatyki? Informatyka II? Metody numeryczne? Coś innego?
  • Joaquin

>Sebastian Bednarz napisał
    >Cześć mam kilka(naście) pytań dotyczących kilku
    >przedmiotów, mam nadzieję że podczas wakacji ktoś czasem
    >odwiedzi ten wątek i pokusi się o odpowiedź.
    >HES- wybieralny
    >Który z nich jest najłatwiejszy(Filozofia wiedzy, Wielkie
    >religie świata, Podstawy ekonomii czy Prawo gospodarcze)?
    >Czy któryś z tych przedmiotów ma jakiś istotny związek
    >z budownictwem i wiedza na nim zdobyta może ułatwić
    >dalsze studiowanie?
    >Matematyka II- Algebra z geometrią
    >Czy ktoś ma może jakieś przykładowe zadania z egzaminów
    >i mógłby je udostępnić(ewentualnie odsprzedać), byłbym
    >również zainteresowany notatkami z ćwiczeń. Czy ktoś
    >mógłby polecić jakiś dobry zbiór zadań(domyślam się,
    >że Kowalski, Muszyński, Sadkowski Zbiór zadań z
    >matematyki byłby najlepszy, ale jest trudny do
    >zdobycia...). Na jaki typ zadań zwrócić uwagę?
    >Kierunki rozwoju fizyki
    >Czy powinienem obawiać się tego prowadzącego/ przedmiotu?
    Dalej mi się czytać nie chciało.
    Ja polecam prawo gospodarcze. Czy było łatwo?? Nie. Ale trudno też nie. Trzeba było się nauczyć na zaliczenie, a wykłady są bardzo dobre (tu żartu ukrytego nie ma).
    Na tym wydziale notatek się nie kupuje. Nigdy. Ja jestem zbyt stary, żeby mieć matematyke.
    Kierunki rozwoju fizyki - nie obawiać się nikogo. Nie jest to problemowy przedmiot. Zagrożenia spodziewałbym się z przedmiotów mechanicznych.
  • Bordo'wy

yhhh wiec tak...
    a) HES - bierz wielkie religie swiata; ) przychodzisz na pierwsze zajecia sprawdzic czy jestes na liscie, nie chodzisz caly semestr, przed ostatnimi zajeciami czytasz sobie o roznych religiach na wikipedii, na ostatnich zajeciach piszesz kartkowke i zaliczone; )
    b) egzamin z chemii to jak egzamin teoretyczny na prawo jazdy; ) od lat sa te same pytania (jako test), przelecisz kilka testow i bedziesz nauczony
    c)C++ jest dalej niepotrzebny, natomiast korzystanie z Mathcada bardzo ulatwia projekty na dalszych latach i jest powszechnie stosowany
    d)Jezeli chodzi o wszelkie stare egzaminy, notatki, materialy przygotowawcze, stare projekty, to wystarczy odwiedzic wydzialowe ksero; ) znajdziesz tam absolutnie wszystko
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)