PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1848]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Karolina

Jak już wszyscy się zorientowaliśmy w nadchodzącym roku akademickim przewidziano dwie specjalizacje: KBI oraz IK. Pominięto BE oraz IPB z racji małego zainteresowania.
    Opiekunowie specjalizacji BE są bardzo zaangażowani, podejście do studenta jest indywidualne (bez siedmiogodzinnych kolejek na konsultacje), a kierunek przyszłościowy.

Dlatego jeśli ktoś się zastanawiał lub nadal się zastanawia to jest jeszcze szansa na zmianę decyzji i podjęcie studiów na BE.

Z tego co się orientujemy to na tą chwilę brakuje 2 osób aby BE ruszyło :-) Ale oczywiście im więcej studentów tym lepiej.

Dodam jeszcze, że na razie specjalizacja jest w przeważającej części damska :))) Czekamy na kolegów...; -)

Jak ktoś zainteresowany to proszę o pilny kontakt (grono, mail, kom, gg...)

Pozdrawiam ciepło w imieniu swoim i koleżanek :)
  • ewqa

I jeszcze cos dla tych ktorzy nie otrzymali maila z KNBO :

"Witam,

W imieniu opiekunów specjalizacji Budownictwo energooszczędne chciałbym zaprosić wszystkich nie zdecydowanych jeszcze, świeżo upieczonych studentów czwartego roku do rozpatrzenia tej specjalizacji jako swojej drogi studiowania. Miała ona swój debiut w roku akademickim 2008/2009, właśnie rozważana jest możliwość utworzenia grupy w tym roku. Poniżej załączam słowa zachęty od dra inż. Arkadiusza Węglarza.

Serdecznie pozdrawiam,
    Jacek Wojciechowski

Polska, realizując zobowiązania wynikające z naszego członkostwa w Unii Europejskiej musi w ciągu najbliższych lat wprowadzić wiele działań w dziedzinie efektywności energetycznej. Szczególnie istotną rolą we wdrażaniu dyrektyw europejskich w dziedzinie efektywności energetycznej odegra sektor budowlany. Pierwszym wyzwaniem dla sektora budownictwa jest wdrożenie Dyrektywy 2002/91/WE o jakości energetycznej budynków. Wdrożenie ww. dyrektywy nakłada szereg obowiązków na właścicieli i zarządców budynków. Od 1 stycznia 2009 r. każdy nowy, wynajmowany lub sprzedawany budynek będzie musiał posiadać świadectwo energetyczne, co wg różnych szacunków oznacza że już w 2009 r. będzie musiało być wydanych między 500 tyś. a 1 mln świadectw energetycznych. Realizacja tych zadań generuje zapotrzebowanie na rzesze specjalistów od certyfikacji budynków. Wdrożenie kolejnej dyrektywy 2006/32/WE w sprawie efektywności końcowego wykorzystania energii i usług energetycznych to miejsca pracy dla następnych kilku tysięcy inżynierów. Rada Wydziału Inżynierii Lądowej biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na rynku pracy na specjalistów z dziedziny efektywności energetycznej postanowiła na studiach inżynierskich stacjonarnych powołać w roku akademickim 2008/2009 nową specjalność o nazwie: "Energooszczędne Budownictwo" . Specjalność zostanie uruchomiona jeśli zgłosi się co najmniej 15 studentów. Poniżej prezentujemy program specjalności, oczekujemy uwag i propozycji ze strony studentów, zapraszamy na zebranie informacyjne.
    Nie przegapcie szansy na ciekawy, perspektywiczny zawód. Rozwój nie jest możliwy bez energii, a jej tradycyjnych nośników jest coraz mniej, musimy więc ja racjonalnie gospodarować."

A ja ze swojej strony tez zapraszam :) Z tego co mi wiadomo, nikt ze starszego roku nie zalowal ze poszedl na BE, a wrecz goraco polecal !!! Na pewno nie bedziecie narzekać, mila atmosfera, ciekawe przedmioty, sympatyczni ludzie... i w ogole byloby najfajniej :P

P.S I najwieksza prosba dla tych ktorzy tez sa teraz nigdzie , czyli dla Ludkow z IPB :) Wspomozcie nas i wbijajcie na BE :D
  • Irek

myśle że ipb może napisać to samo :P
    a certyfikatorem energetycznym może teraz być każdy kto ma tytuł magistra i zrobi odpowiedni kurs; )
  • Karolina

Głupi jesteś jak but.............
    Tutaj przecież nie chodzi tylko o certyfikaty....
    Musisz mnie wk***iać od rana?
  • <IGNŚ>

hehehe Irek - mistrz ciętej riposty :P
  • Anonim

głos rozsądku :D

Przykro mi dziewczyny...
  • CartMaN

Jak wam tego BE nie zrobia to mozecie wbijac na moja specjalizacje :)
    sa jeszcze wolne miejsca ha!!

Jezeli macie wszystko zaliczone to wam gwarantuje 1 rok wakacji :) Ktora specjalizacja moze poszczycic sie tym samym?
  • ewqa

Spoko, spoko my sie tak latwo nie poddajemy :) A BE tez moze sie poszczycic gwarancja sporej ilosci wolnego czasu :D

P.S Irek jestes glupi i nie masz juz prawa glosu w tym temacie.Nie znasz sie na niczym wiec milcz. :P
  • Irek

Nie mów tak bo będę płakać!! :(
    chyba gwarancje sporej ilości wolnego czasu po skończeniu studiów...
    a Karolina jeszcze parę dni temu sama była nie zdecydowana a teraz prosze... główno dowodząca sztabu BE :P
    życzę Wam tak czy inaczej powodzenia w zbieraniu grupy...
  • ewqa

Konczac temat informuje wszystkich zainteresowanych/zainteresowan e i niedowiarkow (z Irkiem na czele) ze sztab kryzysowy BE dal rade :D
  • Karolina

I co? Ssijcie Panowie :-)

Pozdrawiam cieplutko :*
  • solarka_87

a skąd ona mnie zna?
  • CartMaN

To faceci sa od ssania?

epic fail kolezanki
  • K

Gdzież ta kultura wśród inżynierów..
    Budownictwo energooszczędne.. kiedyś takie kierunku nie było. Uważam, że jest to jednak dobry trend na lądówce.
    Certyfikat może zrobić każdy mgr po szkole podyplomowej, ale miałem kontakt z ludźmi po kierunkach prawniczych itp, którzy robili takie studia. Jeżeli nie zagłębią się poważnie w temat, to same takie studia ich nie nauczą jak dobrze sporządzić takie opracowanie. Jak będę bardzo uparci i pracowici to i owszem, bo człowiek, który twardo dąży do celu potrafi go osiągnąć...
    BE wydaje się dużo szersze, bo certyfikacja to tylko jakiś tam kawałek góry lodowej. Zrównoważone budownictwo itp. Czyż nie to wpaja się inżynierom, aby pamiętali, by ich praca, zachowanie miały na względzie dobro środowiska itd. Dlaczego przy tej okazji miałoby się nie zarabiać dobrze ?
    Wielokrotnie słyszałem, że problemem budowania budynków w Polsce na poziomie bardzo wysokiego zużycia energii jest nieodpowienie kształcenie budowlańców.. Wiadomo, że tak naprawdę główną rolę gra deweloper, ale właśnie takie kierunki jak BE mogą sprzyjać ogólnym zmianom w tradycyjnym budowaniu.
    Ludzie, którym ten kierunek nie odpowiada po prostu na niego się nie wybierają, tak jak na mosty tk kbi ipditd. Nie powinno się poddawać osądom wyboru innego człowieka. Każdy ma inny cel w życiu.
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)