PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1537]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • jola szlaga

• 18/05/2009 21:44
    Powiedzcie czy bardzo ciężko jest na budownictwie, jak trudno się utrzymać? dziękuje za informacje
  • wujek_tomek

• 18/05/2009 21:53
    witam,

to w skrocie tak:
    1 rok wiedza matematyczna decyduje o pozostaniu(analiza, algebra, mechanika- fizyka laczona z matma)
    2 rok WM- wytrzymalosc - glownie precyzja i brak pomylek
    3 rok projekty:))))) dalej nie wiem bo jestem na 6 semie:D

generalnie 1<2<3 rok wg mnie.

latwo sie potknac, ciezko nadrobic.
    Ale warto:)
  • jola szlaga

• 18/05/2009 21:55
    Dziękuje
  • beata

• 19/05/2009 20:40
    czy warto wcześniej ukończyć kurs rysunku technicznego, czy nie ma to żadnego sensu?
  • JACEK

• 19/05/2009 20:50
    a po co? na sem I i II jest własnie kurs rysunku technicznego i to za darmo.
  • Bordo'wy

• 19/05/2009 21:35
    studia nie sa jakies strasznie ciezkie, a wszystko zalezy od sumiennosci i od tego na jakich prowadzacych sie trafi; )
  • Przemek

• 19/05/2009 22:48
    >beata napisała:
    >czy warto wcześniej ukończyć kurs rysunku technicznego,
    >czy nie ma to żadnego sensu?

W ramach przygotowań do studiów lepiej umówić się ze znajomymi w jakimś (byle ciemnym, wąskim i zatłoczonym) korytarzu i czekać od 4 do 6 godzin pod zamkniętym pokojem po to, żeby spokojnie do niego wejść po odczekanym czasie na 10 minut.

Jak dojdziecie w tym do perfekcji proponuję wariant podobny, tzn. wielogodzinne czekanie, ale po tym czasie po prostu wracacie do domu nie załatwiając nic. Wiem, że to już jest hardcore, ale warto się sprawdzić przed niektórymi przedmiotami, zbliżają się wakacje a to idealny czas na takie testy :)
  • Bordo'wy

• 20/05/2009 01:00
    ale to tylko 3 rok. 1 rok z 6ciu da sie przebolec. a niezalatwienie niczego to nie hardcore tylko normalka:P
  • Rusiniak!!!

• 21/05/2009 19:09
    to na 3 roku robimy jakieś projekty? teraz mi mówicie..
  • Maniek!

• 21/05/2009 21:38
    To w ogóle jest III rok? Ja myślałem, że mamy teraz 15-miesięczne wakacje między II, a IV rokiem...
  • Bikerwashere

• 31/05/2009 10:23
    >Bordo'wy napisał
    >studia nie sa jakies strasznie ciezkie, a wszystko zalezy od
    >sumiennosci i od tego na jakich prowadzacych sie trafi; )

Mowisz Tosmuś ze nie sa strasznie ciezkie, hmmm spojrz w index..
  • Bordo'wy

• 31/05/2009 11:39
    jak zobaczylem Twojego chujowego nicka, to wiedzialem, ze to bedzie jakis przytyk do mnie; -) a moj przyklad pokazuje, ze czasami trzeba uwazac z opierdalaniem sie; -)
  • Bikerwashere

• 01/06/2009 23:54
    Hm a ja sadzilem ze ... co innego:)
  • strzała

• 17/06/2009 01:07
    potrzebuje pomocy w wyborze - zdawałam na architekturę,ale się nie dostałam i teraz zastanawiam się między inżynierią lądową, geodezją i kartografią i inżynierią środowiska. Podobno najbliżej architektury jest właśnie inżynieria lądowa,ale straszono mnie, że to cięzki kierunek i po studiach trzeba spędzić co najmnije 2 lata na praktyce czyli na budowie,w błocie i betonie i że to niekoniecznie fajne dla kobiet. co o tym sądzicie? i czy jesteście generlanie zadowoleni z wyboru tego kierunku?; )
  • mrś

• 17/06/2009 01:36
    nie wiem jak dokładnie jest na architekturze, ale zakładam że bardzo dużo rzeczy obraca się jednak wokół rysunku i generalnie jest sporo twórczych zadań tu na lądówce rysunek jest typowo techniczny, a zadania są w dużej mierze odtwórcze, ponad to jest masa historii, które są przechujowe ale widać w programie być muszą. krótko mówiąc ladówka produkuje konstruktorów, czyli architekt sobie coś wymyśli, a budowlaniec ma zadbać żeby mogło stać (tak mówią), i to jest chyba jedna z rzeczy, która łączy te dwa kierunki. osobiście radzę ci nie wycofywać się z wyboru, szukać jakiejś opcji, choćby i spróbować ponownie za rok.
  • grucha

• 17/06/2009 02:45
    wybierając studia tez mysłałam nad geodezja...jak dobrze ze sie nie zdecydowalam:D budowa nie dla kobiet? a co my gorsze? a tak w ogole to fajnie jest na ladowce, a co!
  • gonsior

• 17/06/2009 02:57
    taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa grucha na budowie taaaaaaaaaaaaaaa.... :D
  • grucha

• 17/06/2009 09:45
    gonsior, fikasz? uważaj bo przodka wiecej nie dostaniesz!:D
  • gonsior

• 17/06/2009 12:51
    przepraszam :((

p.s juz Ci wiecej nie pomoge w obliczeniach na BO :D
  • strzała

• 17/06/2009 20:50
    ok, grucha przekonalas mnie; )
  • Kasia O

• 29/08/2009 17:12
    >strzała napisała:
    >potrzebuje pomocy w wyborze - zdawałam na architekturę,ale
    >się nie dostałam i teraz zastanawiam się między
    >inżynierią lądową, geodezją i kartografią i
    >inżynierią środowiska. Podobno najbliżej architektury
    >jest właśnie inżynieria lądowa,ale straszono mnie, że
    >to cięzki kierunek i po studiach trzeba spędzić co
    >najmnije 2 lata na praktyce czyli na budowie,w błocie i
    >betonie i że to niekoniecznie fajne dla kobiet. co o tym
    >sądzicie? i czy jesteście generlanie zadowoleni z wyboru
    >tego kierunku?; )

ja sie tez nie dostalam za pierwszym razem na architekture, zaczelam il, zdalam jeszcze raz na architekture i robilam na raz drugi rok ilu i 1 rok arch i jakbym miala wybrac tylko jeden kierunek bo za drugi np trzeba by bylo placic(tak bedzie od 2011) to zdecydowanie IL, mimo ze jest w przyblizeniu 10 razy trudniejszy od arch.
  • }-> sweetest perfection <-{

• 30/08/2009 20:29
    szczerze mówiąc jak czasami popatrzę na różna wizje i rozwiązania proponowane przez architektów, to mam wrażenie, że budownictwo i architektura mają ze sobą tyle wspólnego, co piernik z wiatrakiem :)
  • Bikerwashere

• 12/09/2009 13:39
    >grucha napisała:
    >wybierając studia tez mysłałam nad geodezja...jak dobrze
    >ze sie nie zdecydowalam:D budowa nie dla kobiet? a co my
    >gorsze? a tak w ogole to fajnie jest na ladowce, a co!

Fajnie na lądówce?
  • ..:KaŚkA:..

• 12/09/2009 17:48
    a nie? tylko ten wydział umożliwia Ci spotkanie się w 100-procentowym gronie znajomych we wrześniu na wydziale:D
  • Potwór Abdul

• 12/09/2009 22:25
    :) oj święte słowa :) hehe
  • Maciek

• 21/09/2009 19:51
    czy ktoś orientuje się do kiedy, ile i na jakie konto należy przesyłać pieniądze na legitymację i indeks?
  • Kazik

• 21/09/2009 20:36
    Powiedzą Ci na rozpoczęciu, a jak nie powiedzą, to pewnie wywieszą informację w gablocie przy dziekanacie. Ogólenie nie ma pośpiechu.
  • Maciek

• 22/09/2009 12:32
    dzieki :)
  • Marcin

• 22/09/2009 18:28
    czyli ogolnie rzecz ujmując, wg was ( studentów starszych lat ) a roku na rok jest coraz trudniej czy coraz łatwiej jesli chodzi o nauke?
  • gosiab

• 22/09/2009 20:58
    tak naprawdę to nie kwestia "nauki" tylko Twojego podejścia do niej...
    wiele rzeczy trzeba ogarnąć, część zrozumieć
    dla mnie trudniejsza była trochę abstrakcyjna matematyka na I roku niż mechanika na III
    potem potrzeba czasu głównie na projekty i kolejki =) a nie na zrozumienie i naukę

ani łatwiej ani trudniej po prostu inaczej...
  • pavio

• 27/09/2009 10:31
    witam wszystkich - może taki troche offtop, ale mam pytanie - kiedy w ogóle rusza cała impreza?:D 1.10 inauguracją czy może coś przegapiłem i trzeba być wcześniej? oraz pytanie do studentów starszych roczników - czy inauguracja jest równie obowiązkowa jak na innych wydziałach (czytaj można o niej nawet nie wiedzieć i nic się nie stanie)? jak powszechnie wiadomo wszelkie inauguracje to strata mniejszej lub większej ilości cennego czasu, dlatego też wolałbym uniknąć całego tego cyrku;] z góry dzięki za odp, pozdro
  • Seba

• 27/09/2009 11:33
    Z tego co mi wiadomo to 1 jest inauguracja, a w piatek sa dni dziekanskie czyli dopiero w poniedzialek zajecia (moze ktos potwierdzic?). A co do inauguracji...Ja 2 lata temu poszedlem, sprawdzilem w ktorej grupie jestem, plan zobaczylem, chwile posiedzialem i wyszedlem... pewnie bedziecie miecjakis wyklad inauguracyjny czy cos, ogolnie jak sie chce to mozna zostac ale nie jest to chyba niezbedne
  • ʞılʞǝıs

• 27/09/2009 12:18
    W zeszłym roku był wykład inauguracyjny, o tunelach. Zdziwiłem się, ale nawet całkiem ciekawy. Nie jest to obowiązkowe, ale może się trafić, że wybiorą Cię, żebyś się w togę przebrał i ślubował coś tam (20-30 osób chyba tak miało), ale kolega z grupy nie przyszedł na inaugurację, wyczytano do ślubowania jego nazwisko jeden, drugi, trzeci raz i sobie darowali. Więc raczej nie będziesz miał problemów z racji tego, że nie przyszedłeś.
  • Adaś

• 27/09/2009 15:45
    Kto decyduje o tym kogo wyczytają do przebrania sie w togę? I czy ktoś o tym wczesniej informuje?
  • <<<Żbik>>>

• 27/09/2009 16:39
    Podobno jest to losowane, będzie 15 dziewczyn i 15 chłopaków, dowiecie się o tym zaraz przed rozpoczęciem (kwestia minut)
  • Adaś

• 27/09/2009 16:47
    Słyszałem wersje że podobno wybierają ludzi z wyższą liczbą pkt na rekrutacji...
  • ʞılʞǝıs

• 27/09/2009 23:34
    To raczej nie. Poszedł ode mnie z grupy również koleś, który był wcześniej na rezerwie. Nie informują.
  • Danka

• 28/09/2009 10:29
    ja ide w todzeXD- jak skladalam papiery to mi panie powiedzialy ze wybieraja tych z wyzszymi wynikami i spytaly czy sie zgadzam. ale nie jestem w najlepszej trzydziestce (204pkt) wiec troche na zasadzie losowania sie to odbywa. w kazdym razie nie da sie nie byc o tym poinformowanym
  • pavio

• 28/09/2009 11:34
    a o której w ogóle ta inauguracja? i jak z tymi godzinami dziekańskimi w piątek, poruszonymi przez kolegę kilka postów wyżej? może ktoś to potwierdzić? strona WILu stara się studentom nie ułatwiać, a w wawie planuję pojawić się dopiero 1.10, byłbym więc bardzo wdzięczny za jakieś solidne info;)
  • Seba

• 28/09/2009 16:05
    Znajomy mowi ze na drzwiach wydzialu kartka wisi z informacja o tym, jak ktos bylby w poblizu to moze zajrzec i potwierdzic
  • 1
  • 2
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (2)