-
Anonim
I co? kolejny bubel i ściema. I ile hałasu na około tego narobili.
Byle zrobić. Byle było i w oczy nie raziło.
Może mała dyskusja?
-
}-> sweetest perfection <-{
-
Anonim
Mam duże zastrzeżenia co do rzetelności w sposobie przeprowadzania takich audytów. I generalnie celowości takiego audytu w przypadku starych budynków na rynku wtórnym -
juno Mastah
Cel jest taki, żeby każdy nabywca lub najemca wiedział ile kosztować będzie ogrzewanie. Jest to dodatkowy parametr pomocny przy wyborze mieszkania.
Podobnie jak ustawa termomodernizacyjna wcześniej, ustawa o certyfikacji ma na celu uświadomienie ludzi i nakręcenie popytu na materiały i usługi termomodernizacyjne. Korzyści w założeniu obustronne, ludziom się opłaca bo oszczędzają, państwo ma wat i w perspektywie większe możliwości zmieszczenia się w limicie emisji CO2 narzuconym przez EU.
Co do audytów, to zastrzerzeń nie ma. System działa i sprawdza się. Sposób sporządzania oparty o aktualne normy, czyli obliczone parametry nie powinny być gorsze niż w rzeczywistości, przy założeniu, żę nie było błędów grubych.
Do tej pory audyty były weryfikowane. Jest taki gość przez którego ręce wszystko przechodziło.
Certyfikaty w formie której zostały zaproponowane to bubel, na zielonej częśći skali znajdują się budynki na granicy poniżej której projektować już od dawna nie wolno. Nie ma przewidzianych kar za niedotrzymanie obowiązku certyfikacji.
Pomysł świetny, wykonanie marne.
-
-
Łukasz
A teraz pomyslmy co by bylo gdyby byly kary:) Ciekawe ile ludzi wogole wie, ze istnieje cos takiego jak swiadectwo charakterystyki energetycznej. Jakie by bylo niezadowolenie spoleczny gdyby ludzie musieli placic kary za cos takiego o czym nawet nie wiedzieli:)
To, ze nie ma kar to tylko okres przejsciowy po to aby swiadectwa sie przyjely. Konsekwencje za nie posiadanie swiadectwa na pewno sie pojawia.
Natomiast nie mozemy zapominac, ze w przypadku rynku pierwotnego nieruchomosci bez swiadectwa ch.en. nie dostaniemy pozwolenia na urzytkowanie:) -
Dzieniu
>Ukasz napisał
>A teraz pomyslmy co by bylo gdyby byly kary:) Ciekawe ile
>ludzi wogole wie, ze istnieje cos takiego jak swiadectwo
>charakterystyki energetycznej. Jakie by bylo niezadowolenie
>spoleczny gdyby ludzie musieli placic kary za cos takiego o
>czym nawet nie wiedzieli:)
>To, ze nie ma kar to tylko okres przejsciowy po to aby
>swiadectwa sie przyjely. Konsekwencje za nie posiadanie
>swiadectwa na pewno sie pojawia.
>Natomiast nie mozemy zapominac, ze w przypadku rynku
>pierwotnego nieruchomosci bez swiadectwa ch.en. nie
>dostaniemy pozwolenia na urzytkowanie:)
chyba na użytkowanie -
Anonim
Mnie tyko bawi sam fakt, ze wokół tego przepisu powstała taka wrzawa.
Co do rynku pierwotnego, ok zgadzam się. Łatwo jest przeprowadzić charakterystykę bo jest projekt, wiadomo z czego jest budynek etc.
Juz mam wizję jak rzetelnie i uczciwie takie ekspertyzy przeprowadzają na rynku wtórnym przeszkoleni studenci.
Secundo: Przepisy nie określają , czy sprzedawany lokal/budynek/ rynek wtórny/ winien posiadać certyfikat. I tu uważam zrobili dobrze. Bardzo dobrze.
-
Łukasz
>Dzieniu napisał
>>Ukasz napisał
>>A teraz pomyslmy co by bylo gdyby byly kary:) Ciekawe ile
>>ludzi wogole wie, ze istnieje cos takiego jak swiadectwo
>>charakterystyki energetycznej. Jakie by bylo
>niezadowolenie
>>spoleczny gdyby ludzie musieli placic kary za cos takiego
>o
>>czym nawet nie wiedzieli:)
>>To, ze nie ma kar to tylko okres przejsciowy po to aby
>>swiadectwa sie przyjely. Konsekwencje za nie posiadanie
>>swiadectwa na pewno sie pojawia.
>>Natomiast nie mozemy zapominac, ze w przypadku rynku
>>pierwotnego nieruchomosci bez swiadectwa ch.en. nie
>>dostaniemy pozwolenia na urzytkowanie:)
>
>chyba na użytkowanie
A użytkowanie nieruchomości przez "ż" wygląda inaczej niż urzytkowanie przez "rz" ?? :D -
Łukasz
>Secundo: Przepisy nie określają , czy sprzedawany
>lokal/budynek/ rynek wtórny/ winien posiadać certyfikat.
>I tu uważam zrobili dobrze. Bardzo dobrze.
Oczywiście, że określają. Ustawa z dnia 19 września 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane:
Art. 1 pkt. 1 lit.a
(...) dla każdego budynku oddawanego do użytkowania
oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi powinna być ustalona,
w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, jego charakterystyka
energetyczna.
Oficjalne stanowisko Ministerstwa Infrastruktury na pytanie o obowiązek posiadania świadectwa:
Wszystko co powyżej zawarte w art. 1 i stwierdzenie dodatkowe: "Obecnie nie występują żadne konsekwencje prawne w przypadku niesporządzenia świadectwa ch.eng."
-
Anonim
Oczywiście że nie określają. : ) Ale o tym później.
Najpierw odniosę się do rynku wtórnego. Otóż napisałem, że mam zastrzeżenia co do rzetelności takich cert. No i proszę, to jest to o czym pisałem, nie mając nawet świadomości, że dochodzi juz do takich rzeczy:
zachęcam do artykułu poniżej :
http://prawo.gazetaprawna.pl/artyku...
Po drugie :
Zwrot "powinno być" nie oznacza "musi" Mój drogi. I nie ja to wymyśliłem, ale prawnicy.
Na zakończenie:
Bo widzisz, dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane. A ja patrze na takie przepisy bardziej od praktycznej strony. Podkreślam - mówię o rynku wtórnym.
pozrowienia -
Łukasz
>Po drugie :
>
>Zwrot "powinno być" nie oznacza "musi" Mój drogi. I nie ja
>to wymyśliłem, ale prawnicy.
>
>Na zakończenie:
>Bo widzisz, dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane. A
>ja patrze na takie przepisy bardziej od praktycznej strony.
>Podkreślam - mówię o rynku wtórnym.
>
>pozrowienia
hmmm
akurat tak sie sklada, ze pracowalem w MI w Wydziale Oceny Energetycznej przez 4 miesiace Kolego i wiem co mowie:)
Był problem z okresleniem co oznacza zwrot "powinno" i prawnicy z MI stwierdzili, ze zwrot ten naklada obowiazek sporzadzenia swiadectwa charakterystyki energetycznej, a nie określa dowolność w takim działaniu.
Uwierz mi wiem co mówie, ponieważ w pracy odpowiadałem na wiele pytań ludzi, firm, spółdzielni, wspólnot itp. na temat obowiązku sporządzania.
Zawsze odpowiedz była jedna:
"Ustawodawca w art. (...) (treść Prawa budowlanego) nałożył obowiązek sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej dla budynku, lokalu (...)w przypadku sprzedaży lub najmu. Jednakże należy nadmienić, iż obecnie nie ma przewidzianych konsekwencji prawnych w przypadku niesporządzenia ś.ch.e".
Więc obowiązek sporządzenia jest, ale konsekwencji nie ma:)
A dlaczego nei ma? patrz wyżej:)
A odnośnie tego co się dzieje po 1 stycznia (kwestia rzetelności itp) to już tak jest w Polsce, że nikt nic nie będzie robił nie kombinując wcześniej, a jak jest możlowość uniknięcia płacenia za coś to się chętnie z tego korzysta. Nikogo nie interesuje ochrona środowiska nie mówiąc już o teorii zrównoważonego rozwoju.
Myśle, że świadectwa to dobra inicjatywa i na pewno przyczynią się do choćby do zminiejszenia zużycia CO2. W innych krajach UE przyjęły się bardzo dobrze np. w Danii.
-
Anonim
szkoda,że pan minister wycofał się z projektu sutawy o zmianie ustawy Prawo budowlane z sierpnia poprzedniego roku, w którym to był nałożony obowiązek posiadania świadectwa charakterystyki energetycznej podczas sporządzania aktu notarialnego.ale niestety mamy sytuajcję jaką mamy i dopóki nie wprowadzą kar dopóty na rynku wtórnym świadectwa będą kuleć. porzychylam się do stwierdzenia,że zwrot "powinno" oznacza w rozpatrywanym temacie "musi", niemniej jednak bez kar to...wiadomo -
booker
czy ktoś posiada bliższe informacje na temat kursu z certyfikacji i audytu który ma organizować prof. Żmijewski na naszym wydziale?
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne