PW - Inżynieria Lądowa (IL) [1848]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • JACEK

Pytanka do starszych roczników:)
    1. O co biega z podziałem na grupy na laborkach z mat bud? Ponoć wybieramy sobie prowadzących. Kogo wybrać?
    2. Wybór wersji przedmiotu na rys tech. Nie lubie rysować, wolałbym wersje z cadem, ale jeszcze bardziej mi zależy na tym, zeby mieć zajęcia z Mazurem, a nie z ciocią od rysunku. Gdzie jest łatwiej?
    3. Wykłady z fizyki i mat bud. Warto chodzić??

pozdro; ]
  • Anonim

1. do każdej grupy przydzielonych jest 2 prowadzących ćwiczenia, grupa dzieli się na 2 podgrupy i polowa osób idzie do jednego a druga połowa do drugiego prowadzącego(tylko 'możesz' wybrać z tych 2) fajna jest Gantnerowa i Piotrowski

2. jest 6 tygodni rysunku technicznego i odręcznego- rysujecie okno, a później przechodzicie na CADa i tam macie do zrobienia domek- w tamtym roku ćwiczenia w drugim sem mieliśmy z tymi samymi osobami co w pierwszym, więc jak miałeś z babką, to pewnie tak zostanie

3. z fizyki nie ma nawet po co chodzić, i tak każdy zalicza minimalnym nakładem kosztów, a z materiałów egzamin jest dopiero po 3 sem, więc wybór należy od Ciebie- ogólnie nie są one taki złe; ]
  • Dorota W.

ad.1 Będziecie musieli dobrać się w kilku osobowe grupy. Dostaniecie dwie kartki A4 na których macie wpisać składy grup. No i jeden prowadzący bierze jedną kartkę z grupami a drugi drugą. Czyli wszystko zależy od szczęścia - przynajmniej tak było za moich czasów. Ale jeśli będziecie mogli wybierać to dr Gantner=niespecjalnie trzeba się uczyć brak wejściówek ale potem jest problem z nauką do egzaminu, dr Chojczak=ciężkie laborki, pyta ale podobno potem jest łatwo na egzaminie, są jeszcze inni prowadzący ale o nich za wiele nie wiem.

ad.2 Nie ma już wyborów wersji rys tech - wszyscy idą na auto cada który jest z zupełnie z innymi prowadzącymi (młoda kadra) (przynajmniej 2 lata temu już nie było tych 2 wersji a nie sądzę żeby powrócili do tego)

ad3. wykłady mat bud bez nich trudno będzie ogarnąć potem materiał przed egzaminem (ale słyszałam że teraz są egzaminy po 2 i 3 więc macie łatwiej - my mieliśmy z całego roku jeden)
    fizyka-hmmm to zależy z kim i kto czym się interesuje - są ciekawe i są nudy; )
  • Kuba

1. Wybierajce Gantnerową! i nic z laborek nie ma na egzaminie, wiec nie piszta takich głupot!

2. niestety Okno trzeba zrobic...jest straszne!jeszcze ja miałem z ta stara juz nie pamietam jak sie zwie. natomiast domek w CADzie, tez sie Wam nie spodoba bo pewnie wiekszosc z Was nie miala stycznosci z CADem.

3. wyklady z fizyki - jak sie interesujesz teoria względnosci - ciekawe. na szmatach nigdy nie bylem wiec nie wiem.
  • sorevell

Co do wykladow z fizyki, to musze przyznac, ze Siegoczynskiemu udalo sie mnie zaciekawic. Ale to kwestia gustu. Natomiast na materialach bylem moze ze 2 razy w ciagu roku i exam za pierwszym podejsciem.
  • gufi

>Kwiatuszek napisała:
    (...)
    >ad3. wykłady mat bud bez nich trudno będzie ogarnąć
    >potem materiał przed egzaminem (ale słyszałam że teraz
    >są egzaminy po 2 i 3 więc macie łatwiej - my mieliśmy z
    >całego roku jeden)

z tego co nam dzis mowili to warto chodzic na wyklady chociazby ze wzgledu na zmieniajace sie normy (ze niby w ksiazkach sa stare a oni na wykladzie podadza nam juz nowe europejskie)
    A egzam mamy tez za rok dopiero, po III sem

• Pirat

jakie okno???
    my mieliśmy już trzy rysunki okna na I sementrze
  • LENAR

studia zaoczne maja okno na pierwszym semestrze, studia dzienne maja je na drugim. zaoczni beda wiec teraz mieli to, co mieli w koncowce pierwszego semestru dzienni, czyli pewnie belke i słup. studia dzienne maja okno przez 6 tygodni, potem wszyscy ida na autocada. okno rzeczywiscie jest dla niektorych przerazajace i od tego właśnie jestem JA. w sprawie rys. tech. (nie tylko okna) walcie smialo do mnie 668 836 890.... 5 lat doswiadczenia.... pozdrawiam serdecznie....
  • Dawid

Jeśli chodzi o rysunek to ja sie polecam. Było już wielu zadowolonych klientów. Szybko i sprawnie, a przede wszystkim tanio. Robie rysunki w ołówku i rapitografem a także domki w AutoCadzie. Jak cos to na priv
  • Dzieniu

mat bud-byem na jednej godzinie na której zasnąłem-wiecej już nie byłem-3 za pierwszym podejściem więc nie ma co chodzić... na kier rozwoju fiz chodziłem na każde zajęcia bo było całkiem śmiesznie:] dla tych co chodzili była zerówka w któej to się pchnęło!!cada będziecie mieli z kim innym niż odręczne rysunki więc nie macie na nic wpływu.
    i jeszcze jedno-ten semestr jest banalny więc nie ma co kombinować-poprostu uczcie sie mechaniki teoretycznej, zdajcie to badziewie szybko, najlepiej na 4 bo wtedy nie ma pisemnego egzaminu i gitara-indeks zdany w lipcu.
  • }-> sweetest perfection <-{

Gantnerowa jest spoko, chociaż jej styl opowiadania o tym co się będzie robić na laborkach jest taki, ze ciężko nie zasnąć :P

wykłady z materiałów były spoko, w sumie o tyle warto na nie chodzić, że w każdej książce są inne wartości np.gęstości betonów... chociaż takich szczegółów chyba nie było, no i warto jest mieć notatki z tych nowoczesnych betonów :P

a wykłady z fizyki - lekie i przyjemne, i w audytorium w gmachu fizyki, w porównaniu do naszych sal wykładowych to luz blues w niebie same dziury :P
  • sorevell

a propos szmat, chcialas powiedziec, ze warto jest miec notatki kogos kto tam chodzil :P
  • Anonim

Ja tam polecam z materiałow Piotrowskiego - daje troche trudniejsze kolokwia, ale sem wszyscy zaliczaja, plusem jest to ze laborki trwaja krocej niz 3 godziny:)
| |

Wydział Inżynierii Lądowej (IL) Politechniki Warszawskiej (PW) http://www.il.pw.edu.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)