-
Heima (Full concert) - dostepny przez tydzien: http://pitchfork.com/tv/#/episode/2...
-
Anonim
Jónsi ruszyl ze swoja strona: http://www.jonsi.com/ -
Anonim
Solowy album Jónsi "Go" ma sie ukazac 22 marca 1020 w Europie, 23ego w USA.
Tracklista:
go do
animal arithmetic
tornado
boy lilikoi
sinking friendships
kolnidur
grow till tall
around us
hengilas
Wiecej info: http://www.sigur-ros.co.uk/news/?p=...
Kawalek "Boy Lilikoi" mozna za free sciagnac ze strony http://www.jonsi.com -
-
soul
w 1020 ja pirdole zrzuta na mszyne która przeniesie nas w czasie XD co brałas mała najpierw temat z suffocation teraz to; D -
Anonim
-
♂ButterflyΣr♀
Wieczór z BJORK i SIGUR ROS
B-stok, FAMA 10.12.2009
Start 20.00
Wstęp free.
Ha,
I wszyscy wiedza ocb :P
wpadajcie! -
JONSI
"Pierwszy solowy album lidera Sigur Ros ukaże się 22 marca 2010.
Zacząłem tworzyć kameralny, akustyczny album, ale gdzieś po drodze muzyka po prostu eksplodowała - mówi Jón Thor Birgisson, wyjaśniając zaskakujący przełom w pracy nad solowym debiutem po ponad dekadzie liderowania islandzkiej grupie Sigur Rós.
Napisałem przez te lata mnóstwo utworów, które nie pasowały do repertuaru zespołu, więc odłożyłem je do różnych szufladek - elektroniczne, akustyczne, ambient, pop - by wykorzystać je w przyszłości. Gdybym wiedział, że album przybierze taki kształt, pewnie powyciągałbym kawałki z jeszcze kilku kategorii - mówi Jónsi.
Tak, "akustyczna" nie jest pierwszym określeniem, które przychodzi na myśl podczas słuchania płyty 'Go'. Raczej - radosna, upajająca i odważna. Albo - ekstatyczna, dramatyczna i pełna życia. To płyta pełna dzikiego rozmachu, a nie osobistych refleksji, choć w pierwszej wersji opierała się na akustycznej gitarze, fortepianie i fisharmonii. Swój ostateczny kształt zawdzięcza wybranym przez Jónsiego nowatorskim współpracownikom. Aranżacje są dziełem Nico Muhly'ego, protegowanego Philipa Glassa, znanego ze współpracy z takimi artystami jak Bjork, Bonnie 'Prince' Billy, Antony & the Johnsons czy Grizzly Bear.
Spotkaliśmy się z Nico i już pierwszego wieczora opracowaliśmy pięć różnych aranżacji. Rozmawiamy o piosence - "zbuduj bajkowy ogród pełen ptaków i zwierząt" - Nico gra kilka akordów i zdarza się coś niesamowitego. On jest wolny duchem, spontaniczny i nie boi się sypać pomysłami, a to bardzo mi się podoba. Tak wiele dzieje się przez przypadek.
Faktycznie, Nico słychać w 'Go' doskonale: jego euforyczne, czarujące aranżacje smyków i instrumentów dętych stanowią oszałamiający kontrapunkt dla szerokiej skali głosu Jónsiego. Jego partie fortepianu są nieoczywiste i inteligentne. Słuchając 'Go' czujemy, że jest dziełem stworzonym pewną ręką w pełnej wolności. To zadziwiające, że album solowy artysty współodpowiedzialnego za szalenie charakterystyczną, mroczną i introspektywną muzykę Sigur Rós charakteryzuje tak niezwykła lekkość i radosny ton.
Kolejną dziką kartą w drużynie odpowiedzialnej za 'Go' jest fiński perkusista Samuli Kosminen, niegdyś członek M m i właściciel walizki pełnej magicznych śmieci.
Samuli robi coś z niczego. Przychodzi z torbą pełną rupieci i na nich gra. Na walizce również - opowiada Jónsi zafascynowany oryginalnym, ekscentrycznym stylem gry perkusisty.
Jónsi z pomocą współautora płyty 'Riceboy Sleeps' i zarazem swego partnera życiowego, Aleka Somersa, zawęził materiał na 'Go' z 25 do 11 kluczowych piosenek. Następnie wiosną 2009 roku udał się z Peterem Katisem do jego studia Tarquin w Connecticut (producentami albumu są Jónsi, Peter i Alex). Tam Jónsi postanowił pójść na całość i dać się ponieść, zamiast traktować materiał oszczędnie. W ten sposób album stworzony jako minimalistyczny nabrał rozmachu. Jednak droga ta nie była usłana różami.
Nigdy wcześniej nie przeżyłem tyle stresu, niepewności i niepokoju - opowiada Jónsi. W Sigur Rós jestem w czteroosobowym kokonie, w bezpiecznym środowisku, w którym mogę poddawać pomysły konstruktywnej dyskusji. A teraz musiałem sam z siebie wiedzieć, co jest najlepsze. To dla mnie nowe, ale szalenie ciekawe doświadczenie. Strach jest wielką bestią. Jest silny, ale trzeba go oswoić i przezwyciężyć.
Jeśli na 'Go' szukać motywu przewodniego (teksty są w 3/4 po angielsku), to jest nim pokonywanie strachu.
Można w życiu robić to, co się chce. Można spełnić każde marzenie. Ale zwykle ludzie się boją. Czują w brzuchu lęk, który nie pozwala im wielu rzeczy dokonać.
c.d. --> -
<-- c.d.
'Go' stanowi dopełnienie osobistej podróży Jónsiego w strony dalekie od pozbawionych tekstów, niemal brutalnych dźwiękowych monolitów pozbawionego tytułu albumu Sigur Rós '( )'. Jednocześnie zaś stanowi odważny krok poza przebojowy pop piosenki 'Hoppipolla', czy nawet wybuchową perkusyjną energię singla pochodzącego z ostatniego albumu grupy - 'Gobbledigook'. Głos artysty jeszcze nigdy nie brzmiał tak porywająco, nigdy przedtem nie był tak olśniewająco zaaranżowany; to widmowy i zjawiskowy, to zaś wylewny i cudownie ciepły, a czasem wspierany szybującymi chórkami w euforycznych, pełnych inwencji eskapadach muzycznych.
Sama muzyka też rzadko odpoczywa: melodyjny fortepian Nico i bojowa perkusja Samuliego wplecione są w niezwykły, niezmiennie zmienny muzyczny pejzaż. Trudno wyobrazić sobie płytę, na której działoby się jeszcze więcej. Peter Katis opisuje dziesiątki ścieżek składających się na utwory jako "obłędnie gęste". Ten czasem oszałamiający gąszcz dźwięków (w tym roje pszczół, stada ptaków i inne zwierzęta) został odcyfrowany i poukładany w Metropolis Studios przez jednego z najbardziej kreatywnych inżynierów dźwięku w Londynie - Toma Elmhirsta.
W efekcie powstał album "Go" - muzyka wolności stworzona przez artystę, który działa samodzielnie i robi, co mu się żywnie podoba.
Tracklista 'Go':
go do
animal arithmetic
tornado
boy lilikoi
sinking friendships
kolnidur
around us
grow till tall
hengilas
Na stronie http://www.jonsi.com możecie obejrzeć zdjęcia i filmiki z powstawania płyty "
infomuzyka.pl -
0001010101011011
-
"22 marca ukaże się solowa płyta Jónsiego, czyli frontmana Sigur Rós. Artysta zaprezentował pierwszy fragment albumu "Go".
Na oficjalnej stronie Islandczyk zamieścił do odsłuchu piosenkę "Boy Lilikoi". Nagranie, podobnie jak większość na płycie, jest w języku angielskim.
http://www.jonsi.com/
Oto tracklista:
"Go Do"
"Animal Arithmetic"
"Tornado"
"Boy Lilikoi"
"Sinking Friendships"
"Kolnidur"
"Around Us"
"Grow Till Tall"
"Hengilas"
Aranżacje są dziełem Nico Muhly'ego, protegowanego Philipa Glassa, znanego ze współpracy z takimi artystami jak Björk, Bonnie "Prince" Billy, Antony & the Johnsons czy Grizzly Bear.
Dorobek Sigur Rós zamyka album "Með suð í eyrum við spilum endalaust" z czerwca 2008 roku."
onet.pl -
Anonim
-
shoggoth86 z BETY
-
"Wokalista Sigur Rós, Jónsi, uspokoił fanów. Za kilka miesięcy muzycy powinni rozpocząć prace nad nowym materiałem.
Na początku roku do mediów trafia wiadomość, że grupa zdecydowała się na pewien czas zawiesić działalność. Frontman zaprzecza jednak tym doniesieniom. - Przerwa? Nie wiem skąd się to słowo wzięło - zapewnia Islandczyk. - Ja tego nie powiedziałem. Jeszcze w tym roku, jak wrócę do domu, zamierzam nagrać coś z Sigur Rós.
5 kwietnia ukazał się solowy longplay Jónsiego, "Go". Artysta będzie główną gwiazdą 8. Festiwalu Sacrum Profanum w Krakowie. Wystąpi 17 i 18 września w hali cynowni chemicznej Arcelor Mittal w Nowej Hucie.
Dorobek Sigur Rós zamyka longplay "Með suð í eyrum við spilum endalaust" z czerwca 2008 roku." onet.pl -
-
Grupa Sigur Ros ma świadomość strat finansowych, jakie ponosi odmawiając zgody na wykorzystanie piosenek w reklamach telewizyjnych.
Islandzka formacja dla zasady odrzuca lukratywne propozycje użyczenia własnych piosenek w reklamach, ale niedawno muzycy uświadomili sobie, że w wielu reklamach pojawiają się utwory bardzo przypominające ich własny styl.
"Nie sugerujemy, że ktoś celowo plagiatuje naszą muzykę, bo to mogłoby skończyć się dla nas pozwem sądowym (co byłoby naprawdę ironiczne). Chcieliśmy jedynie umieścić tutaj kilka reklam, które wzbudziły nasze wątpliwości, a wam pozostawimy podjęcie decyzji, kto kogo kopiuje", napisali muzycy na swojej oficjalnej stronie internetowej podając linki do kilku "podejrzanych" reklam.
onet.pl -
SIGUR ROS - Untitled #1 (Vaka) (live on Last Call With Carson Daly) - http://www.youtube.com/watch?v=T9Ps...