HARDCORE | PUNK | INDIE | POST-ROCK [4665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ghoul

''Kolejna polska legenda, która na stałe wpisała się do historii polskiego punk rocka. Obok ZWŁOK i POEROCK'S najbardziej znana grupa punk z początku lat 80-tych z Wrocławia. SEDES powstał w 1980 roku na wrocławskich Krzykach w składzie: Jan "Młody" Siepiela - gitara i wokal, Adam "Kucharz" Zalewski (ex-ZWŁOKI) - gitara, Mariusz "Kajtek" Janiak - perkusja, Kufel - bas. Wkrótce zespół opuścił Kufel, a na bas wskoczył Młody i tak zaczęła się historia SEDESU.
    Dlaczego nazwa SEDES?- Pamiętam, że padały propozycje typu Cmentarz. Śmialiśmy się, że jak ktoś będzie szedł na nasz koncert, to będzie mówił: "Idę na Cmentarz". Lecz pewnego jesiennego wieczoru "Kufel" z "Kucharzem" wykombinowali kasę na wino i po szybkim opróżnieniu paru flaszek szli ulicą Sztabową. Na chodniku leżał zdezelowany sedes. Zaczęli go kopać i dokopali deskę sedesową do ulicy Drukarskiej. Byli pewni, że to będzie dobra nazwa. - wspomina Kajtek.
    SEDES zagrał pierwszy koncert 10 maja 1981 roku we Wrocławiu na Psim Polu. Do historii przeszedł występ SEDESU we wrocławskim Parku Południowym na lokalnym przeglądzie "Muzyczny Start". Zespół wygrał pierwszą nagrodę (sesja nagraniowa w profesjonalnym studio). W 1983 roku Sedes wystąpił po raz pierwszy na festiwalu w Jarocinie. W 1984 roku nastąpiła zmiana składu. Z zespołu odszedł Kucharz, zastąpił go Sławomir Celej a na basie zaczął grać Dariusz "Maju" Maj. W tym czteroosobowym składzie SEDES wystąpił w Jarocinie w 1984 roku oraz oczywiście koncertował na terenie całego kraju.
    W 1985 roku nastąpił rozpad grupy, której drogi rozeszły się w dwie strony. Młody przez chwilę próbował jeszcze utrzymać SEDES w formie przy pomocy Kucharza, co niestety nie sprawdziło się i po kilku miesiącach grupa przestała istnieć a Kajtek i Celej założyli PROGRAM 3, formacje początkowo punk rockową a z czasem ewoluującą w stronę bardziej odjechanego i cięższego rockowego grania.W latach 1981-1984 SEDES zagrał 26 koncertów. W 1984 roku na FMR Jarocin pozwolono zagrać zespołowi tylko 4 utwory...
    Adam "Kucharz" Zalewski zmarł w 1999 roku, a W 1991 roku Młody po kilku wcześniejszych nieudanych próbach postanowił reaktywować zespół. SEDES zaczął występować w składzie: Młody - wokal, Rudy - bębny, Para Wino - bas i Wojtek-gitara. Ale ten okres SEDESU znamy z nie najlepszej strony. Młody zabił legendę SEDESU nagrywając kupę nowych głupich kawałków, które miały się nijak do starych, zajebistych tekstów...
    SEDES był obok W.C. pierwszym polskim punk rockowym zespołem jaki usłyszałem... Było to chyba w 1984 roku... Zostało mi tak do dzisiaj... Takie kawałki jak "Twój najpiękniejszy dzień", "Polityka", "Świnie", "Zagłada", "Ten dzień" czy "Wszyscy pokutujemy" do dzisiaj powalają mnie na kolana.
    Nagrania z prób i koncertów z lat 80-tych - jakość nagrań średnia. Nowych "dokonań" SEDESU nie prezentuję, bo dla mnie nie mają żadnej wartości - kto chce, ten znajdzie...
    Krótki wywiad z SEDESEM pochodzi z "Kącika muzyki pop" z bodajże "Gazety Robotniczej".
    Sedes: W obecnym składzie, tj. Kazimierz Siepiela (voc.), Sławomir Celej (g.), Dariusz Maj (b.g.), Mariusz Janiak (dr.) gramy od marca 1984, ale zespół istnieje już od kwietnia 1981. Do tej pory daliśmy w całym kraju ok. 30 koncertów - w tym dwa w Jarocinie."

pablopunkart.blogspot.com
  • Ghoul

"- O powszechnym, krytycznym, zdaniu na temat muzyki punkowej zadecydowali przede wszystkim jej niezbyt uładzeni odbiorcy.
    Sedes: Punk przychodzi na koncert z trzech powodów. Po pierwsze żeby spotkać się ze swoimi kumplami, po drugie, aby się wyszaleć we własnym gronie. Po trzecie wreszcie, choć nie zawsze na to wystarcza czasu i ochoty, po to aby posłuchać tego co mają do przekazania muzycy.

- Czyli, że wasza ocena punków-widzów nie jest zbyt wysoka?
    Sedes: Są w Polsce zespoły punkowe, które grają pod publiczność - SIEKIERA, MOSKWA. U nich wszystko opiera się na szalonym tempie, ale to jest puste. My mamy do przekazania pewne treści, a gdy nie mamy kontaktu z publicznością, kiedy oni nie czują punka i oczekują od nas tylko szybkiego grania, to trudno aby nasza ocena była inna.

- Co to znaczy czuć punka?
    Sedes: To znaczy, przede wszystkim, rozumieć i identyfikować się z tekstem. Bo w punk rocku chodzi głównie o tekst, a muzyka jest sprawą drugorzędną. Właśnie w nich przekazujemy wszystkie te sprawy, które nas bolą i zarazem jednoczą.

- O jakie sprawy chodzi?
    Sedes: Najprościej zacytować fragment jednego z utworów:
    Niczego nie mogę dokonać,
    Bo ktoś mi patrzy w oczy
    Nic nie mogę zrobić,
    Bo ktoś mi patrzy na ręce.
    Wszędzie pełno ludzi
    Ludzi, którzy chcą utrudnić mi życie
    Każdy z nich złośliwie staje mi na drodze
    Przeszkadza mi w życiu.

- Jaka jest wasza ocena polskiej muzyki punk rockowej?
    Sedes: Uważamy, że jesteśmy najlepsi. Poza tym liczą się jeszcze DEZERTER, ABADDON, PROWOKACJA. Trudno jednak mówić o jakiejś stałej punkowej reprezentacji - nie ma żadnej motywacji do grania. Żaden klub nie chce przyjąć pod opiekę zespołu punkowego. Sami też nie zarobimy na sprzęt, bo mimo, że obecnie tylko na punkowych koncertach publiczność dopisuje, to jednak organizatorzy boją się je robić. Zresztą nawet gdy do tego dojdzie, to mimo pełnej sali zespół dostaje tylko grosze za występ. ''

pablopunkart.blogspot.com
  • Ghoul

• Ghoul

*
    SEDES - Live 1984
    http://rapidshare.com/files/2466970...
    *
    SEDES - Live Jarocin 1984
    http://rapidshare.com/files/2469588...
    *
    SEDES - Live Bakara - Wrocław 1984
    http://rapidshare.com/files/2469849...
    *
    SEDES - Próba 1984
    http://rapidshare.com/files/2473395...
  • Ghoul

Sedes - Paczka klipów

- Politycy w Habicie
    - Jesienna Lambada
    - Ponure Ściany
    - Wszyscy pokutujemy

video

http://file4u.pl/download/1305596/s...
  • Ghoul

Defekt Muzgó i Sedes - Jarocin 1992

video

http://file4u.pl/download/1284020/J...
| |

PUNK | HARDCORE | SCREAMO | EXPERIMENTAL | POST-ROCK | METAL | INDIE | PUNK-ROCK | METALCORE | GRIND...

Fotki

Miejsca grona (8)