PSYCHOLOGIA UW [3629]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mononoke

Hej.
    Jestem studentką 1 roku. Podczas rejestracji na obligatory kliknęłam w kilka miejsc za dużo; P, bo nie wiedziałam, że potrzebna jest zgoda dziekana.
    Problem w tym, że teraz, gdy na koniec semestru się dowiedziałam, boję się, że nie zostanę z tego rozliczona, a inaczej zabraknie mi punktów do zaliczenia roku i to całkiem sporo, bo aż 12.
    Wysłałam dziekanowi kilka dni temu podanie, z wyjaśnieniem, ale nie odpisuje.

Czekam jeszcze na jedną ocenę i muszę nawiedzić dziekanat. A co rusz jeszcze słyszę, dodatkowe informacje, że np trzeba mieć osobno ileś tam pkt z fakultetów, których za dużo nie miałam.

Ktoś mi może jak krowie na rowie, wyłożyć zasady rozliczenia i ewentualne konsekwencje, braku aż tylu pkt, czy braku pkt z fakultetów? Czy tam ewentualnie jak to ładnie załatwić?
  • Mononoke

W sumie to w tym roku odbyłam praktyki 100h - czyli to się też liczy jako 4 ECTS? tak napisali w regulaminie... więc jakby mi nie uznali przedmiotów z lat wyższych zabrakłoby mi 8 ECTS.

No ale muszą mi je uznać! Kurczę no! :(
  • ruda

ECTSy za obligatory masz naliczane w roku w ktorym je zaliczylas. Czyli jesli zrobilas 3 obligatory za 12ECTS to bedziesz je miala. I nie jest do tego potrzebna zadna zgoda dziekana - masz to nawet zapisane w regulaminie studiow, gdzie czasem warto zagladnac :]

I nie ma zadnej roznicy czy ECTSy wyrobilas z fakultetow, z ogunow czy samych obligatorow. Regulamin studiow naprawde nie gryzie.
  • Mononoke

To, że nie ma różnicy z czego się 60 ECTSÓW wyrobi to się tego domyślałam. Jednak była info o rozdzielaniu pkt za fakultety na gronie.
    W regulaminie (który czytałam) tego nie było, ale wolałam się upewnić.

ALE!

w regulaminie było, że do zaliczenia przedmiotów z lat wyższych potrzebna jest zgoda dziekana. Ja zaliczałam bez takowej, więc się zastanawiam czy mnie z tego rozliczą, skoro tak.
  • Magda Gro

Wydaje mi sie, ze zgody dziekana potrzebujesz w momencie, jesli chcesz zaliczyc caly etap studiow do przodu, czyli bedac na pierwszym roku bierzesz obligatory z drugiego, wyrabiasz 120 pkt ECTS i tym samym zaliczasz 2 lata w rok. To tylko moja teoria, ale pierwsze slysze, zeby potrzebna byla taka zgoda tylko na zaliczenie kursu obligatoryjnego z roku wyzej.
  • ruda

Zgoda potrzebna jest do zaliczenia ćwiczen ze starszych lat. Nie do wykladow.
  • Mononoke

Do ćwiczeń jest potrzebna zgoda, bo w ogóle dziekan musi odblokować tą rejestrację.
    Jednak do wykładów również, i to jest właśnie uwzględnione w regulaminie. Ponadto ponoć w dziekanacie się pytają, czy ma się pozwolenie.

Podpięłam na razie wszystko, ale jeszcze nie zgłosiłam do rozilczenia bo nie wiem co zrobić. Troch mam nadzieję, że jak mnie spytają czy ma zgodę, skłamię, że mam i nie sprawdzą...
  • ruda

Błagam, czytaj regulaminy... Wszystko jest jak wół napisane:

a) Student może zaliczać wykład obligatoryjny przypisany do wyższego cyklu dydaktycznego niż ten, który aktualnie jest przez niego realizowany. Taki przedmiot uznaje się za przypisany do cyklu dydaktycznego realizowanego aktualnie przez studenta. Zaliczenie ćwiczeń obligatoryjnych z wyższego cyklu dydaktycznego wymaga zgody Dziekana.

Odnosnie ectsow za praktyki tez jest jasno napisane, ze mozna je odbyc nie wczesniej niz po VI semestrze studiow, a ECTSy naliczane są na IX semestrze studiow.
    Chociaz to akurat nie wiem czy jest przestrzegane.
  • Mononoke

Faktycznie przeoczyłam chyba to końcowe zdanie i byłam przekonana, że wszystkie wymagają zgody, ze względu na zamieszanie w dziekanacie.

Nie wiem gdzie mam oczy.... Sorki za zamieszanie i dziękuję :)
    Pkt za praktyki i tak nie są mi potrzebne, na szczęście; )
    Dywagacje na ten temat są jeszcze szersze, więc w to już nie wchodzę.
| |

Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)

Fotki

Miejsca grona (5)