-
Mała Mi
Witajcie!
Mam prośbę o informacje dotyczące egzaminu z Etyki Zawodowej, który będzie 4.02.
Skąd można wziąć slajdy???
Z góry bardzo dziękuję!
-
Mała Mi
http://www.psychologia.pl/ztoeplitz...
Sama sobie odpowiedziałam.
Jesli jednak ktoś może powiedzieć coś więcej o egzaminie, będę b. wdzięczna! -
renul
EGZAMIN
Z etyki zawodowej
Termin: 4.02.2011
Zasady:
1. Część testowa: 20 pytań testowych, cztery możliwości wyboru, jedna odpowiedź prawidłowa (jeden punkt za każdy prawidłowy wybór – nie ma punktów ujemnych)
Przykład:
Który z poniższych zawodów NIE JEST zawodem zaufania publicznego?
a. Adwokat
b. Nauczyciel
c. Psycholog
d. Położna
2. Część pytań otwartych:
- pięć dylematów etycznych (od zera do trzech punktów za odpowiedź – nie ma punktów ujemnych)
Przykład:
Sąsiad psychologa ma 13-letnią córkę, która pod wpływem kłopotów szkolnych usiłowała popełnić samobójstwo. Sąsiad prosi psychologa o zajęcie się jego córką.
- na czym polega dylemat ?
- co psycholog powinien zrobić ?
- uzasadnij swój wybór
- odpowiedź na list do redakcji – w ramach rubryki „Psycholog radzi” (od zera do pięciu punktów za odpowiedź- nie ma punktów ujemnych)
Zaliczenie egzaminu:
zalicza 20 punktów, ale trzeba zdobyć co najmniej 10 z części testowej i 10 z części pytań otwartych.
-
Sunshine
Czy nie musimy pisać żadnego eseju jak to było kiedyś? Nie było mnie na 3 ostatnich wykładach, więc jestem nieco dezorientowana :P -
-
>Sunshine napisała:
>Czy nie musimy pisać żadnego eseju jak to było kiedyś?
>Nie było mnie na 3 ostatnich wykładach, więc jestem nieco
>dezorientowana :P
No eseju nie. Ale rozważenie dylematów etycznych i odpowiedź na list mają mieć formę otwartą - rozumiem, że to będą takie kilku/kilkunasto zdaniowe wypowiedzi. -
Iza Pilarska
dylematy:
1. psycholog prowadzi terapie narkomana. pewnego dnia dzwoni do niego zona tego narkomana i mowi ze ten typ ją uderzyl. co ma zrobic psycholog (jaki dylemat, jak rozwiązac , uzasadnic)
2. na terapii grupowej, 17letnia laska (poslana na terapie przez rodzicow), przyznaje sie ze brała amfe. i psycholog nie wie czy powinien powiedziec rodzicom czy nie.
3. psycholog prowadzi badania w swoim osrodku (chyba dla dzieci z autyzmem). i bada skutecznosc terapii, wiec poddaje grupe eksperymentalna terapii a gr kontrolna jej nie dostaje (bylo napisane: dzieci w gr kontrolnej otrzymywaly jedynie opieke w osrodku).
4. psycholog prowadzi terapie rodzinna. po jednej z nich kobieta chce pomowic z psychologiem na osobnosci i wyznaje mu ze jedno z jej dzieci nie jest męża :) i psycholog kmini czy powiedziec mezowi czy nie.
jeszcze jeden chyba byl ale nie pamietam
i list do redakcji:
"mam chlopaka, jestesmy szczesliwi i chcemy sie pobrac. niestety moja rodzina go nie akceptuje. powiedzieli, ze nie przyjda na slub. co mam zrobic?"
----------------------->>>>NO TO MOŻE JAKAŚ BURZA MÓZGÓW przed egzaminem? :-) -
Moniś
>Przykład:
>Który z poniższych zawodów NIE JEST zawodem zaufania
>publicznego?
>a. Adwokat
>b. Nauczyciel
>c. Psycholog
>d. Położna
Tak z ciekawości, który? Nauczyciel?
-
Anonim
-
Konrad
Ja tam obstawiam położną. Dlaczego nauczyciel? Wachałem się między nauczycielem, a położną. Ale w końcu wybrałem położną. -
Floyd Rose
ZZP to "profesja świadcząca pomoc ludziom w sytuacjach ważnych życiowo oraz stwarzających zagrożenie dla dóbr osobistych". W świetle tej definicji odpowiedź jest oczywista. -
Na 1 wykładzie dr Toeplitz mówiła, ża nauczyciel, policjant (i chyba sędzia) NIE są ZZP; )
Iza - a skąd te dylematy? Podawane były na wykładzie jako przykład? -
Konrad
Aha, właśnie znalazłem o tym w necie.
"Warto zauważyć, że często kojarzeni z zawodami zaufania publicznego policjanci i nauczyciele faktycznie nie należą do grupy tych zawodów."
Źródło - http://www.inzynierbudownictwa.pl/b... -
Iza Pilarska
-
Sunshine
Czy prawo do autonomicznych decyzji dotyczy każdego klienta? (odp. - tak?) -
Raf
w sumie na kazdym kroku slajdow/ strelau jest wzmianka o tym ze podstawowym zadaniem psychologa jest dbanie o dobro czlowieka, autonomię blabla.. wiec wnioskuje ze tak :D -
Joanna
Jaki jest czas przechowywania różnego rodzaju dokumentacji? Opinie chyba dożywotnio, a co z innymi formami, typu notatki, zapisy badań, wyniki testów? Ktoś coś wie? :) -
>Joanna napisała:
>Jaki jest czas przechowywania różnego rodzaju
>dokumentacji? Opinie chyba dożywotnio, a co z innymi
>formami, typu notatki, zapisy badań, wyniki testów? Ktoś
>coś wie? :)
też dożywotnio. Chyba, że mowa o dokumentacji do orzeczeń - tam może być określone ile trzeba przechowywać (np. dokumentację z badań dot. pozwolenia na broń bodajże 20 lat). -
Konrad
-
Mała;)
mi też się kojarzy, że 5 lat...
a co z tymi dylematami etycznymi jak do nich podejść... a odnośnie listu pamiętacie co trzeba tam zawrzeć, a czego nie należy robić? -
Konrad
W liście należy przedstawić możliwe opcje postępowania oraz ich ewentualne konsekwencje; odpowiednim doborem słów podkreślać probabilistyczny charakter swojej wypowiedzi; wystrzegać się oceniania; pisać bardziej o zachowaniach, a nie o osobach; nie doradzać...i to chyba tyle z najważniejszych rzeczy. Ten list, to myślę że będzie najłatwiejszą częścią egzaminu &)