-
eliot88
Hej. Dostałem dzisiaj informację od koleżanki która jest na liście rezerwowej że jeśli będzie więcej pokrzywdzonych to można coś zdziałać. Otóż przelicznik zastosowany dla maturzystów z roku 2007 jest wyjątkowo niekorzystny. W skrócie powiem tak: osoba która zadawała egzamin na poziomie rozszerzonym 3 lata temu mając wyższy wynik z poziomu rozszerzonego (i przeliczony za pomocą tabelki giertychowskiej) na poziomie podstawowym uzyska wynik niższy o 10% niż ktoś kto zdawał maturę w roku 2008 - ponieważ jemu zostanie przeliczony wynik według tabelki UW. Przykładowo maturzysta z 2007 ma 88 pkt z rozszerzenia - dostanie 90 na podstawowym, natomiast maturzysta z 2008 za 80pkt na rozszerzonym na podstawowym uzyska 100. Nie chcę tutaj broń boże uderzać w ludzi którzy zdawali później maturę. Chcę tylko równego traktowania od władz UW.
Możemy to wymusić tylko przez zbiorowy protest i podania o ponowne rozpatrzenie wyniku. Dostałem informację od komisji rekrutacyjnej że jeśli takich osób jak ja będzie więcej to można coś zdziałać, w tym wypadku dostać się na wymarzony Wydział Psychologii. -
xxyyzz
-
Monika
Ja zauważyłam ten problem jeszcze przed rekrutacją: z ciekawości przeliczyłam sobie wyniki (też zdawałam maturę w 2007 roku) i wyszło mi, że gdybym zdawała maturę z matmy rok później, miałabym 0.75 punkta więcej w postępowaniu rekrutacyjnym. Wystarczy spojrzeć na wyniki rekrutacji na psychologii, żeby uświadomić sobie, że to naprawdę bardzo dużo.
Nie brałam w końcu udziału w rekrutacji (już studiuję), ale myślę, że problem rzeczywiście trzeba nagłośnić -
Coma
Władze mogą zmieniać zasady rekrutacji kiedy tylko chcą, o ile o tym wcześniej poinformują. Ewentualne informacje o zmianach są publikowane ok. roku wcześniej. Trzeba było zdawać na psycho we wcześniejszych latach, a nie teraz wszczynać sztucznie aferę. Też jestem maturzystką z 2007 i uważam, że to normalne, że zmienili zasady, i to normalne, że zmiany są "pod" maturzystów tegorocznych (matematyka). Równie dobrze osoba ze starą maturą może mieć pretensje, że ma gorzej niż Ci z nową. -
-
---
Dokładnie. W porównaniu z tym, przez co muszą przechodzić osoby ze starą maturą, żeby dostać się na studia dzienne to to, o czym piszesz to pestka i nie ma najmniejszej szansy, żeby ktoś się tym przejął.
Inna sprawa, że matura 2007 była 3 lata temu i rzeczywiście czasu, żeby się dostać na studia było dość :) Ja zdawałem w 2005, mam się oburzać, bo wtedy średnia z matematyki rozszerzonej była 33 pkt, a teraz jest dwa razy (jeśli nie więcej) wyższa? Jaka jest porównywalność tych matur? -
Floyd Rose
>--- napisał
>Ja zdawałem w 2005, mam się oburzać, bo wtedy
>średnia z matematyki rozszerzonej była 33 pkt, a teraz
>jest dwa razy (jeśli nie więcej) wyższa?
Nie, powinienes cieszyc sie (wraz z MENem) z progresu kolejnych rocznikow maturzystow w zakresie zdolnosci matematycznych.
-
mantra
Dawaj znać, chętnie się dołączę do skargi. Powinni policzyć 2008 wg giertychowskiego przelicznika a nie dawać im jakiś superkorzystny... -
mantra
>Coma napisała:
>Władze mogą zmieniać zasady rekrutacji kiedy tylko chcą,
>o ile o tym wcześniej poinformują. Ewentualne informacje o
>zmianach są publikowane ok. roku wcześniej. Trzeba było
>zdawać na psycho we wcześniejszych latach, a nie teraz
>wszczynać sztucznie aferę. Też jestem maturzystką z 2007
>i uważam, że to normalne, że zmienili zasady, i to
>normalne, że zmiany są "pod" maturzystów tegorocznych
>(matematyka). Równie dobrze osoba ze starą maturą może
>mieć pretensje, że ma gorzej niż Ci z nową.
"trzyba było" powinno zniknąć ze słownika psychologa, wstyd! :P
Nie chodzi tylko o rocznik 2010 ale też o 2008, więc nie do końca jest tak jak mówisz. -
Basia
Ja mam poprawiony język rozszerzony na 96% przy czym policzono mi w rekrutacji wynik podstawowy ze starej matury czyli 86%. Więc sorry, ale to jest po prostu oszukaństwo. Ludzie z gorszą maturą ode mnie będą na dziennych, bo mają te korzystne przeliczniki. To jawna dyskryminacja rocznika 88. Więc co planujemy zrobić Drodzy Poszkodowani ??? -
---
>Floyd Rose napisał
>>--- napisał
>>Ja zdawałem w 2005, mam się oburzać, bo wtedy
>>średnia z matematyki rozszerzonej była 33 pkt, a teraz
>>jest dwa razy (jeśli nie więcej) wyższa?
>
>Nie, powinienes cieszyc sie (wraz z MENem) z progresu
>kolejnych rocznikow maturzystow w zakresie zdolnosci
>matematycznych.
>
>
Rozumiem, że to ironia :). -
Floyd Rose
-
M.A.D
To będzie udany rocznik. Ciekaw jestem, czy przed wydziałem stanie krzyż pamiętających o katastrofie maturalnej.