-
eMka
gdzieś tu był skrypt z filozofii... Hilfe!! Na chomiku nie ma, na poczcie nie ma. kto zajumał? -
caroline
-
Kasia
Sa w ogole jakies materialy na ten egzamin? Z czego mamy sie uczyc? Wie kotos:) -
Anonim
Przyłączam się do pytania! Bo moje notatki z wykładów... nie prezentują się zbyt dobrze; )
Mam jeszcze jedną prośbę - gdyby ktoś napisał jak ma wyglądać egzamin, jakie są zasady zaliczenia - będę bardzo wdzięczny :) Nie było mnie na pierwszym wykładzie, a domyślam się, że wtedy właśnie to zostało omówione.
Pozdrawiam :) -
-
pavettka
-
Joanna
-
Martex- Cyganskie Dziecko
-
dyśka
A oto,co prowadząca powiedziała odnośnie egzaminu:
- pyt testowe jednokrotnego wyboru
*znaczenia pojęć filozoficznych, zwłaszcza z okresu średniowiecza, chrześcijaństwa
*będzie fragment tekstu i będzie trzeba wybrać czyja to może być myśl albo do jakiego nurtu to nawiązuje, albo o czym prawi (np. etyka stosowana, etc.), np. coś z zakresu etyki utylitaryzmu. tekst ma przestawiać główne założenia i być przejrzysty
*dopasowanie filozofii do ich autorów
*rzeczy, na które prowadząca zwróciła uwagę: Platon, Sokrates,Epikur, filozofia stoicka, dylematy wolnej woli, predestynacja, Kartezjusz, Bacon, zakład Pascala i jego stwierdzenie: 'Bóg jest, albo i nie' (wg mnie tego nie było na wykładach, wspominany był tylko gdzieś przy okazji), kwestie społeczne i poznawcze oświecenia,Kant i Freud (o którym nie było, ale wiemy już tyle, że wiedza powierzchowna wystarczy), Nietzsche.
- pyt otwarte: będzie pytanie albo o moralność albo o etykę, np. stosowana i trzeba będzie w ok 6-8 zdaniach napisać jakie było stanowisko jakiś tam filozofów, bez pisania własnych poglądów.
Przykład: stanowisko w sprawie eutanazji - można to podczepić do każdej etyki: jedna broni nienaruszalności życia, a inna z kolei, jak w okresie utylitaryzmu ją dopuszcza, gdyż wszelkie cierpienie, ból są złem.
Co do materiałów: w xero na dzikiej są notatki pewnej dziewczyny. Koszt ok. 22zł. Jednakże zawierają one bardzo szeroki zakres tematyczny, a my na wykładach mieliśmy nieliczne teorie i nie tak wielu filozofów. Jeśli się wie, o jakich filozofach była mowa na zajęciach, to część z tych notatek może być bardzo pomocna. -
Anonim
-
Sophia
Czy ktoś ma jakieś materiały do HF w formie elektronicznej? Bardzo proszę o przesłanie.
mwalenciak@onet.eu -
Anonim
Też bym prosiła (chodzę na to jako na ogun a... zamuliło mnie i w zasadzie nie było mnie od eleatów:P) :)
olga.laskowska@gmail.com
z góry DZIĘKI:) -
Anonim
Jedyne materiały jakie ja mam to wydrukowany skrypt kupiony w ksero na Dzikiej... Jeśli macie coś innego to dajcie znać :) -
M
To ja bym proponowal (nawet dla potomnosci) zrobienie z niego pdf'a.
Mi juz naprawde szkoda drzew na kolejne drukowane/kserowane materialy.
Jak z Waszym altruizmem? -
Arashi
-
Joanna
-
a s i a
Ktoś wie czy miła pani prowadząca uznaje zajęcia z filozofii zaliczone na innym kierunku ?? -
ag
-
mantra
>jacu napisał
>Jedyne materiały jakie ja mam to wydrukowany skrypt kupiony
>w ksero na Dzikiej... Jeśli macie coś innego to dajcie
>znać :)
Ja mam jakieś trzy rzeczy - jedno to jakieś wykłady z 2004, drugie to ten skrypt, bardzo bogaty i dużo wszystkiego no i slajdy mrs Górnickiej (na pierwszej stronie jest napisane że nie wszystkie).
I to z dzikiej mam -slajdy 2,7 a wykłady 13,8
Nie wiem na ile to jest użyteczne. Nie mam niestety wersji elektronicznej, ale te xera są tak słabej jakości że nie zdziwiłabym się, gdyby nie dało się ich czytelnie zeskanować... -
Anonim
Przychodzę z wybawieniem! :D
Oto zeskanowany skrypt z ksero na Dzikiej:
http://chomikuj.pl/psychUW/Historia...
Musicie tylko uporządkować sobie nazwy plików w odpowiedniej kolejności - na szczęście strony są ponumerowane :) Jeśli ktoś uporządkuje te pliki to fajnie by było żeby potem wrzucił to na chomika zamiast tego pliku, który ja umieściłem.
Pozdrawiam -
M