- 1
- 2
-
eNa
Jesli jestem na wieczorowych i chce wziac rok urlopu to nie place za ten rok, prawda? -
Anonim
-
eNa
Slyszalam, ze istnieje cos takiego jak dziekanka z prawem do zaliczania zajec...na czym to polega?
I: w czasie urlopu dziekanskiego mam dostep do poczty studenckiej, konsoli, biblioteki itp?
I: czy ktos kiedys staral sie o przedluzenie urlopu dziekanskiego-jesli tak, z jakim skutkiem? -
.::Kasieńka::.
a ja mam jeszcze takie pytanie, czy podczas dziekanki mozna pisac prace roczna i ja zaliczyc? mam fajna tutorje i nie chcialabym tracic pinkodu.. -
-
---
Gdybym był studentem wieczorowym zawsze bym w takim razie wziął rok urlopu, zrobił w tym czasie wszystkie/większość zajęć z tego roku i był osiem kafli do przodu :). -
eNa
Kamil, nie bylbys 8 kafli do przodu, poniewaz bez wzgledu na to czy skonczy sie studia po pieciu czy po trzech latach, jako student/ka wieczorowy/a nalezy zaplacic rownowartosc czesnego za piec lat, podpisuje sie taka umowe na pierwszym roku.; ) -
IZA J...
Czyli zatem biorac Urlop dziekanski mozna i tak zaliczac jakies przedmioty? Jak narazie zapisalam sie juz na kilka obligatoryjnych na semest zimowy, jednak mam trzy poprawki z semestru letniego... czy jesli wzielabym teraz Urlop, to moglabym te poprawki zdawac w puzniejszym terminie i co z zajeciami na ktore sie zapisalam? Mam taka sytuacje ze poprostu juz wiem ze nie zalicze egzaminow wrzesniowych, coz trzy tyg. temu bylam jeszcze w szpitalu...wiele sie dzialo, ale nie chce tracic roku, chcialabym zaliczac przedmioty ale bez wiekszego ryzyka ze jak podwinie mi sie noga to wylatuje... macie jakis pomysl? Probowalam sie skontaktowac z sekretariatem ale...wiadomo w wakacje to nawet tel. nie chce im sie odbierac... -
Nati- niedobra kobieta :))
Musisz i tak i tak zaliczyc we wrzesniu przedmioty z sesji lletniej bo inaczej nie skonczysz troku...wrzesien zalicza sie do zeszlego roku akademickiego a nie przyszlego... Barnie dziekanki w tej sytuacji nic Ci nie da... napisz podanie z proscba o zdawanie egzaminow wrzesniowych w pozniejszym terminie np. w pazdzierniku z powodu pobytu w szpitalu-konieczne jest w tym momencie zaswiadczenie ze szpitala...
Pzdr,
Nati -
!!!Ines!!!
co do zaliczania zajęć na dziekance:
można, np warunki z poprzedniego roku w tym prace roczne
trzeba w tym celu napisac odpowiednie podanie (oczywiście; P)
ale szczerze mówiąc nie wiem jak jest z płaceniem u wieczorowych;)
do pracy rocznej potrzebny jest nowy pin, jesli przedłuża sie pisanie na nastepny rok akademicki.
a! no i ma sie dostęp do konsoli choć zdarza sie że trzeba przypomnieć administratorom systemu zeby nie dezaktywowali nam konta na czas urlopu; ) -
Weenth
tzw. dziekanka czynna, czyli z możliwością zaliczania wybranych zajęć jak najbardziej funkcjonuje, sprawdzałem doświadczalnie.; )
Efektywnie jedyna różnica względem zwykłego studiowania, to nierozliczanie indeksu w trakcie urlopu. Poza tym normalnie się zapisuje na zajęcia, chodzi i zalicza, a indeks składa się dopiero na koniec pierwszego semestru po urlopie. Można więc sobie wygodnie zaplanować wszystko nie mając presji wyrobienia obligatorów czy limitu punktów.
Dla wieczorowych to finansowo jednak mała atrakcja, bo - pomijając już nawet, o czym było wyżej, niemożność zaoszczędzenia na kończeniu studiów w 4 lata - za każde zajęcia zaliczane w trakcie dziekanki czynnej muszą zapłacić (przynajmniej tak było kilka lat temu). -
IZA J...
a czy w trakcie dziekanki, kiedy chce i tak jakies przedmity zaliczac to moge brac wpisy do indeksu na bierzaco, jesli tak to co z karta egzaminacyjna dostane ja? a jesli nie moge brac wpisow na bierzaco to po zaliczonym egzaminie w trakcie urlopu to moge dostac wpis kiedy juz bede aktywnym studentem...czyli wpisy zalegle mozna dostac po tak dlugim terminie jak semestr czy dwa? -
Weenth
jeśli mowa o dziekance czynnej to normalnie mozna dostawac karty egzaminacyjne i zbierac wpisy. Jedyna roznica tak naprawdę to nie składanie/rozliczanie indeksu aż do końca dziekanki.
A zaległe wpisy, tak niezaleznie od dziekanki, moża z tego co wiem po długim czasie brać. Choć podejrzewam, że prof dający wpis zachwycony tym nie będzie.; ) -
IZA J...
no tak a myslisz ze mozna w kazdym momencie wziac urlop dziekanski? ja dopiero tuz przed sesja zimowa rozliczalam sie z sesji letniej (mialam przedluzona o tyle) czy moglabym teraz ubiegac sie o urlop bo nawet nie zaplacilam jeszcze za ten semestr zimowy(nie moglam tego zrobic bo nie bylam zapisana). Jak mi sie uda to chce cos zaliczyc a jak nie to nie miec niczego do tylu... -
Weenth
z tego co wiem - branie urlopu na dany semestr już po jego rozpoczęciu jest niezbyt mile widziane, ale wykonalne (przynajmniej kiedyś było, nie wiem jak teraz, kiedy przepisy są bardziej przestrzegane; ) )...
Wsteczne branie urlopu (tzn teraz za miniony właśnie zimowy semestr) chyba nie przejdzie, ale jeśli masz jakieś dobre uzasadnienie i bierzesz na cały ten rok, to można spróbować.
Eh, późna odp, ale może się przyda.; ) -
IZA J...
:) myslalam moze o czynnym urlopie ale nie bardzo wiem o co chodzi z tymi oplatami za punkty...podczas urlopu sie nie placi (jesli jest sie na studiach wieczorowych) ale jesli chce sie cos zaliczac to wykupuje sie punkty...tylko ze skoro ja juz jestem zapisana na przedmioty za iles tam punktow to co teraz musze zaplacic za te punkty jesli chodzilam na te przedmioty, a jesli tylko sie zapisalam a nie chodzilam to co teraz? A moze place dopiero po zaliczeniu tych przedmiotów? byla zapisana na przedmioty bo nie wiedzialam czy dostane urlop no i chodzilam z tego samego powodu...jednak i tak chce urlop bo nie placilam za caly semestr a i tak nie zapisalam sie na wszystkie obligatory z mojego roku....nie bardzo tylko rozumiem co z tymi punktami....za kazdy sie placi podobno 75l. ale kiedy czy przed zapisaniem czy po....czy po zaliczeniu czy obojetne...?? -
wiki
Trochę informacji o dziekance jest tu:
http://wiki.biol.uw.edu.pl/w/U rlop_dziekański
Gdybyście umieli zweryfikować te informacje/ znaleźliście błąd -- zapraszam do zmiany (wszyscy z kontami w USOSie mają też konta w wiki).
Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże komuś :). -
Cymka, Persiak
Parę informacji znajdziecie w regulaminie UW.
Iza jeżeli teraz jesteś zapisana na przedmioty to składając podanie o urlop musisz zaznaczyć, że prosisz o wypisanie z tych przedmiotów. Jeśli nie napiszesz to dostajesz dziekankę a za każdy przedmiot który zaliczasz musisz płacić (kiedy naliczą opłaty to tego nie wiem) -
IZA J...
podanie juz skladalam i dali pozytywna odp. ale dzieki za inf. o tych przedmiotach w takim razie postaram sie jeszcze przejsc do sekretariatu odebrac moj indeks po rozliczeniu sesji (jeszcze letniej) oraz zapytac czy skladac jeszcze jedno pytanie czy jak... -
wiki
A czy mogę mieć prośbę? Pewnie wkrótce będziesz znawcą ws. dziekanki. Czy mogłabyś rzucić okiem na
http://wikiuw.pl/w/Urlop_dzieka%c5%...
i, jeśli znajdziesz jakieś błędy to je sprostować a jeśli uważać będziesz, że czegoś brakuje to uzupełnić?
Edycja jest równie prosta co na gronie...
Przyszłe pokolenia będą Ci wdzięczne. -
Nati- niedobra kobieta :))
Mam pytanie do osob ze studiow wieczorowych, ktorzy brali dziekanke i w trakcie zaliczali jakies zajecia... ile placiliscie za 1 pkt ECTS?
- 1
- 2
Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)
Miejsca grona (5)
-
Coffeetura Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa
-
CLUB STEREO Nowy Świat 21A, Warszawa
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-
Wydział Psychologii UW Stawki, Warszawa
-
Uniwersytet Warszawski Krakowskie Przedmieście, Warsaw
- Dodaj miejsce