PSYCHOLOGIA UW [3630]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Asztembor

Przejrzałam tę ustawę, rozmawiałam ze znajomymi, którzy znają się na prawie nieco lepiej niż ja, i niestety istnieje duże prawdopodobieństwo, że już za obecny rok akad. stypendia będą naliczane wg nowych zasad (o tym informuje na swojej stronie UKSW). Natomiast na pewno nie jest tak, że jeśli ktoś ma dobra średnią, a nie udziela się w Orkiestrze czy innym Samorządzie, to nie dostanie stypendium. Ten zapis o dodatkowych aktywnościach otwiera furtkę osobom, które osiągają jakieś wyniki na polu niekoniecznie związanym ściśle z kierunkiem studiów, ale nie zamyka drzwi przed tymi z dobrymi ocenami. Czyli: stypendium dostaje 10% najlepszych średnich, ale mogą je też dostać osoby, które średniej nie mają najlepiej, ale odznaczają się innymi zaletami wzorowego studenta. Nie wiadomo natomiast od kiedy te zasady obowiązują (na wspomnianych przez mnie wcześniej spotkaniach jeden z Dziekanów, prowadzących debatę, sam nie był tego pewny...) i co oznacza 10%. Czy 10% na roku czy 10% na całym wydziale - wiadomo przecież, że im wyższy rok, tym lepsze średnie. Może być więc tak, że te 10% najlepszych średnich to będzie głównie 5 rok (gdzie średnia 5,0 nie jest rzadkością), natomiast nie dostanie stypendium osoba z pierwszego roku, która na swoim roku była najlepsza, ale miała średnią np 4,8 (bo na pierwszym roku 5,0 graniczy z cudem). Szkoda, że nikt z Psychologii nie raczy jakoś rozwiać tych wątpliwości, nawet Panie w dziekanacie nic na ten temat nie wiedzą.
  • Medúlla

Czy wiecie do kiedy należy składać wnioski o stypendia naukowe (jeśli trzeba)?
  • Asia

I gdzie można znaleźć odpowiedni wniosek?
  • alav

Wiadomo coś już o stypendiach, w kontekście ostatnich zmian?
  • Sydzia

Też szukam informacji, póki co z oficjalnych tylko tyle: http://www.uw.edu.pl/strony/aktualn...
  • Olga

http://www.bss.uw.edu.pl
    tu jest wszystko niestety...; /
  • Konrad

>POSTANOWIENIE NR 9 REKTORA UW z dnia 15 IX 2011 napisało:
    >wysokość stypendium rektora dla najlepszych studentów wynosi 300 zł.

Jestem zdegustowany.
  • H.

Szaleństwo!
    Ciekawe czy będą jeszcze progi czy każdy powyżej jakiejś tam średniej dostanie po 3 stówki?
    A pamiętam tą propagandową gadkę, na jakie to niebotyczne kwoty liczyć będą mogli „najlepsi z najlepszych”, kiedy wejdzie nowa ustawa o szkolnictwie wyższym.. No nic, kujony, do roboty!
  • Olga

Tak nam nasz kochany rząd naobiecywał :) w rzeczywistości pieniądze z puli stypendialnej dosłownie ZNIKNĘŁY, ponieważ podniesione miały zostać kwoty stypendiów socjalnych kosztem redukcji naukowych - owszem, socjalne progi podniosły się o 100 zł, jednak stypendium na wyżywienie (150zł) zostało całkowicie odebrane, a kasa się ROZPŁYNĘŁA. W rezultacie studenci wszystkcih lat zostali zrównani w walce o stypendium rektora (10% studentów całego wydziału, bez względu na rocznik) i mogą liczyć jedynie na 300 zł, bez względu na to czy mają średnią 5,00, czy 4,5. Smutne!
  • alav

A trzeba pisać jakieś podanie czy będzie to wyglądać jak we wcześniejszych latach, czyli w jakimś tam momencie zawisną listy?
  • marta

podbijam pytanie. czy ktoś wie?
  • ♫Aga♫

Do 21.10 trzeba złożyć wniosek o stypendium w Usosie.
  • marta

Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. W usosie są podene moje nieaktualne dane i pojawia się komunikat "Zweryfikuj Twoje dane osobowe. Jeżeli są nieaktualne, to zgłoś się do Sekcji Studenckiej.
    Na wniosku będą umieszczone dane pochodzące z USOS.
    Dane uaktualnione w Sekcji Studenckiej pojawią się w USOSwebie po migracji."
    do Sekcji Studenckiej, czyli gdzie?

z góry dziękuję za wyjaśnienia
  • alav

Do dziekanatu.
  • Sydzia

wie ktoś kiedy można spodziewać się informacji o stypendiach?
  • Żelaaa

Czy wiadomo juz coś o stypedniach rektora?
  • Zuzanna

niektórzy mają już przyznane, a niektórzy (np. ja) mają nadal status wniosku "złożony".
  • Moonlight

a ci, co mają już przyznane, mogą się przyznać jakie średnie się łapią? Żeby można choć trochę oszacować progi.

Na podstawie którego z rankingów w ogóle są te stypendia przyznawane? Bo moja średnia wyświetlana jest w 3ech różnych.
  • Konrad

Próg wynosił 4.71, dla wszystkich lat (info z fb).

Ranking, to chyba ten ogólnowydziałowy jest ważny.
| |

Psychologia UW - mekka polskiej niedojrzałości emocjonalnej :)

Fotki

Miejsca grona (5)